Săptămâna Filmului pentru Elevi, la Cluj

De: Nicoleta Nicolae / 11.11.2015, 11:54
Săptămâna Filmului pentru Elevi, la Cluj

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor desfăşura în perioada 16 – 20 noiembrie 2015, cea de-a 2-a ediţie a evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi, parte din programul de educaţie cinematografică pentru elevi – EducaTIFF.

“Iniţiat în 2014, evenimentul Săptămâna Filmului pentru Elevi s-a bucurat de un succes neaşteptat, fapt ce subliniază interesul crescut al profesorilor pentru educaţia cinematografică a elevilor. Anul trecut, peste 3.000 de elevi si profesori, de la 37 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj, au participat la prima ediţie a evenimentului. Efortul depus pe parcursul celor 7 ediţii EducaTIFF a fost recompensat pe măsură: profesorii din judeţul Cluj au devenit partenerii noştri şi asta este cea mai mare reuşită!”, a declarat Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.

Pentru cea de-a doua ediţie, organizatorii au pregătit 10 filme special alese pe categoriile de vârstă 6+, 11+, 15+, urmate de discuţii post-vizionare cu Raluca Bugnar – jurnalist clujean şi editor al site‑ului CinemaRX.ro

 

Programul evenimentului Săptămâna Filmului pentru Elevi 2015 | Cinema Victoria

 

Luni 16 noiembrie

11:00 | TĂRÂMUL VISURILOR (SUA, 2013, Dramă, recomandare vârstă 11+)

Tărâmul visurilor este povestea lui Hushpuppy, o fetiţă de şase ani care locuieşte într-o comunitate izolată, separată de civilizaţie printr-un baraj care îi mărgineşte universul: Bathtub / Cada. Hushpuppy locuieşte doar cu tatăl său, Wink, şi vede lumea ca un puzzle imens, format din bucăţi care se potrivesc perfect. Atunci când o furtună dezlanţuită ameninţă comunitatea în care trăieşte, iar tatăl ei se îmbolnăveşte subit, Hushppupy simte cum ordinea naturală a tot ceea ce iubeşte se destramă în jurul ei. Mica eroină încearcă din răsputeri să restabilească ordinea în oraşul care se scufundă, să-l ajute pe Wink şi să supravieţuiască unei catastrofe de proporţii epice.  

13:30 | TOTO ŞI SURORILE LUI (România, 2014, Documentar, recomandare vârsta 15+)

Totonel (10 ani) şi surorile lui, Andreea (14 ani) şi Ana (17 ani), aşteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învaţă cum să supravieţuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce şi familia se va reuni (şi vor trăi departe de sărăcie, violenţă şi droguri).
O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto şi surorile lui este un documentar observaţional de lung metraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti.

 

 

Marţi, 17 noiembrie

11:00 | ORĂŞELUL ALANDALA (Germania, 2015, Familie, recomandare vârstă 6+)

Viaţa din micul oraş Bollersdorf este dată peste cap când cercetătorii de piaţă decid că orăşelul e perfect pentru testarea de produse, iar locuitorii acceptă cu entuziasm. Doar că cei în vârstă sunt excluşi de la teste şi trimişi la azilul de bătrâni. Ţine doar de şase copii de la grădiniţă să-şi elibereze bunicii şi să readucă totul la normal!

13:30 | REŢEAUA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)

În România, medicamentele citostatice nu se obţin nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmacii. Mulţi dintre bolnavii care încearcă să facă rost de medicamente sunt ajutaţi de o adevărată reţea de oameni. Membrii ei nu obţin niciun fel de beneficiu material din participarea la acest "trafic". Documentarul reconstituie traseul medicamentelor de la una dintre cele mai vechi farmacii din Viena până la bolnavul din România.

 

Miercuri, 18 noiembrie

11:00 | HOTEL TRANSILVANIA 2 (SUA, 2015, Animaţie, recomandare vârstă 6+)

În Hotelul Transilvania lucrurile s-au schimbat puţin în ultima vreme: politica strictă a lui Dracula care acceptă doar monştri în hotel s-a mai relaxat, iar hotelul îşi deschide porţile şi oamenilor. Dar în spatele cavourilor închise, Dracula este neliniştit deoarece adorabilul său nepot, jumătate vampir, jumătate om, Dennis, nu dă semne că ar fi şi vampir.

Aşa că, în timp ce Mavis îşi vizitează socrii umani (şi are şi ea parte de un şoc cultural), bunicul vampir Dracula îşi cheamă prietenii Frank, Murray, Wayne şi Griffin, pentru a-l supune pe Dennis unor antrenamente speciale. Însă nimeni nu ştie că tatăl lui Drac, foarte bătrânul şi morocănosul Vlad e pe cale să facă o vizită familiei. Când Vlad află ca strănepotul său nu este de sânge pur şi că oamenii pot să stea acum la Hotel Transilvania, lucrurile o iau un pic razna.

13:30 | MACONDO (Austria, 2014, Dramă, recomandare vârstă 15+)

Povestea urmăreşte viaţa unui copil cecen de 11 de ani, numit Ramasan, care locuieşte cu mama sa, după moartea tatălui său în luptă. Când un fost soldat, care a luptat alături de tatăl său, apare în viaţa lui, Ramasan nu poate să nu se întrebe cum a fost tatăl său, pe care abia l-a cunoscut.

Ramasan are o mulţime de responsabilităţi pentru un băiat de 11 ani. În societatea cecenă tradiţională, el este acum considerat bărbatul în casă, care se ocupă de mamă şi de cele două surori mai mici ale sale. Lumea lui este acum centrată în Macondo, un cartier etnic, dur, din suburbiile industriale din Viena.

 

Joi, 19 noiembrie

11:00 | ALBINUŢA MAYA. FILMUL (Australia – Germania, 2015, Animaţie, recomandare vârstă 6+)

Albina proaspăt eclozată Maya este o mică furtună, care nu respectă regulile stupului. Una dintre aceste reguli este să nu aibă încredere în viespile care trăiesc dincolo de luncă. Când Jeleul Regal este furat, viespile sunt suspectate şi Maya este considerată complicea lor.

Nimeni nu crede că ea este victimă inocentă şi nimeni nu va sta alături de ea, cu excepţia celui mai bun prieten al ei, bunul Willy. După o călătorie lungă şi plină de evenimente către stupul viespilor, Maya şi Willy vor descoperi curând adevăratul vinovat, iar cei doi prieteni se împrietenesc în cele din urmă cu ceilalţi locuitori din lunca luxuriantă.

13:30 | ALIYAH DADA (România, 2015, Documentar, recomandare vârstă 15+)

O istorie bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moineşti pleca spre Ţara sfântă, pentru a înfiinţa una dintre primele colonii evreieşti din Palestina. De atunci şi până azi drumul evreilor către Israel se împleteşte cu istoria României moderne printr-o relaţie de iubire şi ură ale cărei influenţe nu le vom putea cuantifica prea curând. Povestea istoriei este decupată vizual în stil dadaist ca un tribut adus iniţiatorilor curentului, Tristan Tzara şi Marcel Janco, doi evrei cu rădăcini în România.

 

Vineri, 20 noiembrie

11:00 | ÎN CĂUTAREA LUI SUPERMAN (Suedia – Finlanda – Irak, 2014, Dramă, recomandare vârstă 11+)

La începutul aniilor '90, regimul lui Saddam Hussein a făcut presiuni mari asupra regiunii kurde din Irak. Doi kurzi vagabonzi văd Superman la primul cinematograf din oraş şi se hotărăsc să se ducă în America. Ca să ajungă acolo au nevoie de paşapoarte, bani şi mult noroc. Din nefericire, nu au de niciunele, dar tot îşi încep călătoria spre visul american.

13:30 | UN ETAJ MAI JOS (România, 2015, Dramă, recomandare vârstă 15+)

După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

 

Accesul la proiecţii se face pe baza unui bilet la preţ redus, în valoare de 5 RON. Pentru elevi de la şcoli speciale sau şcoli din afara municipiului Cluj-Napoca, intrarea este gratuită, pe bază de rezervări: ramona@tiff.ro, 0733.735.915