Sărbători în familie, la Miercurea Ciuc! Nicoleta Luciu ţine tot postul Paştelui!

Apropo.ro / 06.04.2015, 10:00
Sărbători în familie, la Miercurea Ciuc! Nicoleta Luciu ţine tot postul Paştelui!
Nicoleta Luciu abia aşteaptă Paştele! Va avea câteva zile libere pe care le va petrece cu familia ei, la Miercurea Ciuc. O ocazie bună de a sta mai mult împreună şi de a pregăti masa de Paşte. Uite cine-i face cozonacii!
Foto: Facebook
 
Nicoleta, ce planuri ţi-ai făcut pentru Sărbătorile de Paşte? Unde mergeţi în vacanţă şi cum petreceţi?
 
O să petrecem sărbătorile acasă, la Miercurea Ciuc. Este o perioadă liniştită, în care putem petrece mai mult timp împreună.
 
 
Ce îţi place cel mai mult la această sărbătoare şi ce îţi place să faci de Paşte?
 
Cel mai mult îmi place că pot petrece mai mult timp în familie. Ador să pregătesc masa de Paşte şi mai ales să vopsesc ouăle cu ajutorul lui Zsolt Jr., care este înnebunit după această activitate.
 
Foto: Prima TV
 
Cum aştepţi Paştele în fiecare an?
 
Aştept această sărbătoare cu mare bucurie în suflet. Ţin şi post, pentru mine este foarte important. Pentru masa de Paşte, pregătesc mâncărurile tradiţionale, iar în noaptea de Înviere mergem cu toţii la biserică.
 
 
Ce anume găteşti special pentru Paşte şi care este recordul de ouă vopsite pentru această sărbătoare?
 
Drobul, pasca şi cozonacii sunt preparatele pe care le gătesc doar în această perioadă a anului. Cred că anul trecut am vopsit 80 de ouă, pentru că Zsolt Jr. a vrut să avem toate culorile posibile, aşa că am făcut 30 de ouă roşii şi câte 10 din fiecare culoare: galben, albastru, verde, portocaliu şi violet.
 
Foto: Facebook
 
Ce-ţi place să mănânci cel mai mult de Paşte?
 
Îmi place să mânânc în special friptură de miel, pentru că este un preparat pe care nu prea îl savurez în restul anului.
 
 
Ce preferi, drob de miel sau de porc?
 
Cu siguranţă, drobul de miel. Este mult mai gustos, mai uşor şi mai sănătos.
 
 
Pască sau cozonac?
 
Cozonacul…. În special cel cu cremă de nuci. Nu-mi pot imagina Paştele fără friptura de miel şi fără cozonacul cu nuci.
 
Foto: Facebook
 
Care e cea mai bună reţetă pe care o faci de Paşte şi care îţi iese cel mai bine!
 
Cel mai bine îmi iese cozonacul cu cremă de nuci. Se prepară însă foarte greu. În Joia Mare intru 12 ore în bucătărie şi nu mai ies, ca să nu intre aer rece atunci când pregătesc aluatul. Un secret al acestei retete este să folosiţi rom propriu-zis şi nu esenţe.
 
 
Ce tradiţii respecţi de Paşte?
 
Ţin post în toată această perioadă, pregătesc toate preparatele specifice acestei sărbători şi merg la biserică în noaptea de Înviere, să iau lumină.
 
Foto: Facebook
 
Obişnuieşti să ţii post? Te spovedeşti, te împărtăşeşti?
 
Da, ţin tot postul, de fapt ţin toate posturile din an, inclusiv miercurea şi vinerea. Nu îmi este deloc greu să postesc, ci din contră, simt o eliberare şi în acelaşi timp, o mulţumire sufletească. Mă spovedesc în fiecare an şi am grijă ca şi cei mici să fie împărtăşiţi. 
 
 
Ce amintiri ai din copilărie, legate de această sărbătoare?
 
În copilărie, începând din Duminica Floriilor, când mergeam să ducem crenguţe de salcie la biserică, toată Săptămâna Mare reprezenta o continuă pregătire pentru Paşte. Mirosea în toată casa a cozonaci…Era o perioadă magică, pe care acum încerc să o recreez pentru cei mici.
 
 
Dana Popa