Scurtmetraje româneşti la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte

De: Mioara Tronaru / 27.06.2014, 07:00
Scurtmetraje româneşti la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
”Romanian Shorts UP” sâmbăta asta la Grădina Botanică Bucureşti.

Sâmbătă asta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureşteni între 21:00 şi 5 dimineaţa.

Ca în fiecare an, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte aduce în atenţia publicului si cele mai noi producţii cinematografice scurte realizate de tinerii regizori români. Secţiunea specială ”Romanian Shorts UP” include scurtmetraje autohtone ce vor fi proiectate spre dimineaţă, după filmele din competiţia ShortsUP Audience Award.

Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece şi prin perete (România, 2014), ajunge la ShortsUP după ce în primăvară a primit Menţiunea Specială Quinzaine des Realisateurs la Festivalul de Film la Cannes. Purtând amprenta stilului deja consacrat al lui Jude, filmul prezintă o adaptare îndrăzneaţă după povestirea „În magazie”, de A.P. Cehov. O poveste sinceră şi emoţionantă care surprinde spaima unei fetiţe ce trebuie să doarmă la bunicul ei, după ce află ca în apartamentul vecin a murit cineva.

Cât de mult poţi să aştepţi să-ţi împlineşti un vis? Uneori si o viaţă întreagă, niciodata nu e prea târziu să-l pui în aplicare. De aici porneşte povestea din Jazz (România, 2014), scurtmetrajul de debut al lui Mircea Ibadof, o dramă care te ţine cu sufletul la gură şi care-l are în rol principal pe actorul Constantin Cojocaru. Scurtmetrajul a fost prezentat anul acesta la festivalul de la Cannes în cadrul Short Film Corner şi va fi văzut în premieră de publicul bucureştean la Noaptea Lungă.

Umorul “Made in Romania” e bine reprezentat în Ela, Panda şi Madam (r. Andrei Rautu, România, 2013), o comedie în care o tânără corporatistă trebuie să-şi ducă bunica la mare şi să se întoarcă la timp în Bucureşti pentru a nu-şi pierde jobul – o misiune aproape imposibilă, mai ales că simpatica bunică are planuri de vacanţă pe care nu le poate duce singură până la capăt.

Secţiunea ”Romanian Shorts UP” prezintă o selecţie de filme scurte româneşti valoroase, difuzate în afara competiţiei ShortsUP Audience Award. Filmul Iuliei Rugină, Să mori de dragoste rănită (România, 2014), premiat la TIFF 2014, este singurul scurtmetraj românesc aflat în cursă pentru premiul publicului la Noaptea Lungă.

A 6-a ediţie Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se desfăşoară sub forma unui picnic cinematografic nocturn. Spectatorii sunt sfătuiţi să vină ”înarmaţi” cu pături de picnic pentru a putea viziona scurtmetrajele anului sub cerul liber, pe iarba Grădinii Botanice. Un număr limitat de pături vor fi disponibile de vânzare şi la faţa locului.

Accesul în Grădina Botanică se face începând cu ora 19:00, urmând ca proiecţia de filme să înceapă după ora 21:00. Atmosfera nopţii va fi completată de un DJ set funk, disco şi chill provocat de nicecream.fm, tururi ghidate pe aleile grădinii, boardgames şi alte exerciţii de imaginaţie menite să ţină spiritul cinefil alert până-n zori.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment în aer liber, supus stării vremii. În cazul în care vremea va împiedica buna desfăşurare a evenimentului la Grădina Botanică, acesta va fi reprogramat, astfel încât o parte cât mai mare dintre cei care vor să participe să se poată bucura de filmele din program, în cele mai bune condiţii.