Secţiunea competitivă a Festivalului ”Lună plină”

De: Mioara Tronaru / 17.07.2013, 10:19
Secţiunea competitivă a Festivalului ”Lună plină”
Cea de-a 2-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic “Lună plină”, primul şi unicul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 14-18 august 2013, la Biertan, în judeţul Sibiu.

Începând din acest an, festivalul va avea o secţiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film. Cele şapte filme alese de directorul artistic Andrei Creţulescu vor fi prezentate în premieră absolută în România şi vin din ţări precum Marea Britanie, Irlanda, Mexic, Germania, Israel şi Statele Unite.

Berberian Sound Studio – al doilea lungmetraj al britanicului Peter Strickland (Ursul de Argint la Berlin 2009 pentru Katalin Varga) continuă obsesia cineastului pentru sunet şi sunete. Toby Jones este un sound designer angajat de un studio italian să realizeze mixajul pentru un giallo pur-sânge… Filmul a avut premiera în competiţia oficială Locarno 2012 şi a fost selecţionat la Sitges, Edinburgh şi Buenos Aires.

Cannon Fodder / Carne de tun – primul lungmetraj al tânărului regizor Eitan Gafny a făcut deja valuri la festivalurile de gen de peste ocean şi a fost declarat “Cel mai bun film independent” la Las Vegas 2013. Conflictul din Orientul Mijlociu capătă noi valenţe absurd-macabre, cu accent pe absurd.  Doamnelor şi domnilor, întâiul film israelian cu zombies din istorie.


Citadel / Citadela – debutul în regie al irlandezului Ciaran Foy este un thriller urban grotesc în care un tată agorafobic încearcă să-şi scape fetiţa din ghearele unei bande de copii sălbăticiţi dintr-o periferie cu alură post-apocaliptică. Filmul a candidat în 2012 pentru premiul Melies d’Or acordat Celui mai bun film fantastic european al anului.

Come Out and Play / Jocuri de copii – escapada mexicană a unui cuplu yankeu se transformă într-un coşmar în momentul în care cei doi ajung pe o insulă de pe care toţi adulţii au dispărut. Makinov – un Banksy bielorus – debutează în ficţiune cu un remake la fel de sângeros dar mai nihilist al clasicului spaniol Cine poate ucide un copil (1976), aplaudat anul trecut la Toronto, Austin şi Gerardmer.

Forgotten / Nu mă uita – debutul nemţoaicei Alex Schmidt a fost prezentat în premieră mondială la Veneţia 2012. Hanna şi Clarissa au fost odinioară cele mai bune prietene. Când decid să se întoarcă pe insula unde şi-au petrecut vacanţele copilăriei, fantomele trecutului şi-arată colţii. Un revenge movie cu un twist pur teuton.

The Rambler / Hoinarul – un experiment la limita suportabilului, care arată ca şi cum Quentin Dupieux s-ar fi apucat să-l omagieze pe David Lynch. Dar regizorul Calvin Reeder, aflat la al doilea opus, după extrem de controversatul The Oregonian, are un as în mânecă în persoana lui Dermot Mulroney, poate unul dintre cei mai subestimaţi actori ai ultimelor decenii. The Rambler a avut premiera mondială la Sundance 2013.

Safety Not Guaranteed / Călător în timp – dublu premiat pentru scenariu la Sundance & Independent Spirit, debutul americanului Colin Trevorrow reuşeşte o abordare proaspătă a unui subiect foarte în vogă până acum 20 de ani – călătoria în timp. Datorită succesului acestui film, Trevorrow a primit din partea lui Steven Spielberg un job la care visau mulţi: va regiza Jurassic Park 4.

Restul selecţiei, titlurile din competiţia de scurtmetraj şi celelalte evenimente speciale vor fi anunţate în săptămânile ce urmează.