Ştefan Bănică: ”Poţi să ai spiritul tânăr şi la 90 de ani”

De: Mioara Tronaru / 17.10.2013, 08:00
Ştefan Bănică: ”Poţi să ai spiritul tânăr şi la 90 de ani”
Chiar înainte de începerea celui de-al 14-lea sezon, amfitrionul emisiunii ”Dansez pentru tine” ne dezvăluie noutăţile ediţiei, dar şi detalii din viaţa sa profesională şi personală.

– Începe un alt sezon Dansez pentru tine. Care sunt noutăţile?

E o miza nouă, pentru că e pentru prima oară în emisiune când concurenţii sunt dansatori profesionişti şi îşi doresc să continue pe acest drum. Marele premiu contează, de această dată, în mod special pentru ei, şi nu neapărat pentru familiile lor. Meseria de dansator se încheie mai repede decât altele şi atunci ei trebuie să profite de tinereţe, de energie şi să-şi poata desfăşura activitatea în conditii optime, fără a avea grija zilei de mâine. Simpla lor apariţie la ”Dansez pentru tine” este foarte importantă, pentru că pot fi urmăriţi de oameni care sunt interesaţi de evoluţia lor, pot atrage atenţia artiştilor consacraţi care au trupe de dansatori sau pot deveni componenţi ai baletului de la ”Dansez pentru tine”. Au mai fost cazuri în acest sens. Este interesant de văzut ce poziţie va avea juriul, probabil că pretenţiile vor creşte şi notele vor fi pe măsură, concurenţii fiind notaţi ca nişte profesionişti. Dar, până la urmă, ca de obicei, alegerea căştigatorului aparţine publicului.


– Pari mereu plin de energie, mereu tânăr. A găsit Ştefan Bănică elixirul tineretii? Care ar fi secretul?

Nu cred că există vreun secret, dar ştiu ca tinereţea înseamnă energie! Profesia mea, la rândul ei, înseamna schimb de energie şi emoţie, dai şi primeşti. Şi atunci, când faci lucrul ăsta din tot sufletul, te simţi tânăr. Poţi să ai spiritul tânăr şi la 90 de ani. Cel mai elocvent exemplu este al maestrului Radu Beligan. După 75 de ani de carieră, să fii aşa cum este dânsul e extraordinar. Nu pot decât să mă înclin şi să învăţ.

 

– Ştim că exista alte lucruri mai importante decât viaţa amoroasă a artiştilor, dar de ce crezi că presa şi fanii sunt ahtiaţi să afle atât de mult detalii despre tine?

Publicul meu ţintă nu cred că este ”ahtiat” după viaţa mea particulară, dovada miile de mesaje pe care le primesc zilnic pe pagina mea de Facebook – Ştefan Bănică Official – în care foarte multi sunt interesaţi de ceea ce fac pe scenă. Şi, chiar dacă îi interesează cine este omul Ştefan Bănică, şi e normal să fie aşa, o fac cu bun-simţ şi cu decenţă. Iar în rest, presa – nu vorbesc de toată presa, ci de cea tip tabloid – scrie absolut orice pentru a-şi vinde marfa, de multe ori de calitate îndoielnică. Trăim o perioadă a scandalurilor, cu multe personaje sau ”vedete” de carton, dar cred că publicul, în general, ştie să facă diferenţa. Nimic din ce nu are conţinut şi valoare nu rezistă în timp, asta e de când lumea.

 

 – Eşti foarte activ pe pagina de Facebook, ne dezvălui aici partea ta „umană”. Citeşti vreodată ce îşi scriu fanii? Există vreun comentariu sau mesaj care ţi-a rămas în minte?

Citesc toate mesajele pe care le primesc, sunt oameni cu care împărtăşesc gândurile, stările mele şi multe din activităţile profesionale. Ăsta e un lucru bun pentru cei interesaţi, deoarece pot afla toate informaţiile direct de la sursă. Îmi vine în minte un mesaj inteligent, cu logică, cu frazare, cu emoţie, format doar din titlurile cântecelor mele. Mesaj pe care l-am şi premiat, invitând-o pe cea care l-a scris la concertul acustic ”Ce e dragostea?”, de anul acesta din luna martie.

Şi pe facebook, ca şi la concerte, sunt oameni de toate vârstele. Chiar anul trecut, în spectacolele de Crăciun, am spus că nu există privilegiu mai mare pentru un artist decât să aibă toate generaţiile adunate la un loc.

 

– Cine este acum actriţa ta preferată de la Hollywood?

Întotdeauna am fugit de topuri şi de clasamente, dar prima care îmi vine în minte, una dintre cele mai mari actriţe de pe globul ăsta, după părerea mea, este Meryl Streep.

– Cum s-ar numi filmul biografic despre viaţa ta? Şi cine e actorul de la Hollywood care ţi-ar placea să-ţi joace rolul?

Cred că mai am destule de spus sau de făcut până când cuiva îi va veni ideea să facă un film biografic despre viaţa mea. Până când se va face filmul, am timp să mă gândesc dacă să joace Ghiţă Mureşan sau Danny DeVito! (râde)

 

– Presupunând că timpul s-ar opri în loc şi nu ai mai avea concerte, repetiţii, întâlniri de afaceri etc. – ce ar face Ştefan Bănică o zi întreagă doar pentru sufletul lui?

Mai ales în perioada asta, zilele libere sunt pentru mine un cadou, aşa că, atunci când se întâmplă să am o astfel de zi, fac tot posibilul să fiu împreună cu copiii mei, să ne plimbăm, să ne jucam, să ne dăm cu Segway-ul sau cu bicicletele. Să facem ceea ce ne place.

 

–  A devenit deja o tradiţie Concertul de Crăciun al lui Ştefan Bănică. Dacă ai putea invita pe oricine din lumea asta să cânte cu tine, cine ar fi acela?

Sunt foarte mulţi artişti pe care îi admir. Am fost la un pas să cânt alături de unul dintre idolii copilăriei mele, Chuck Berry, care este părintele rock’n’roll-ului, dar iată că nu a fost să fie… Dacă acum îmi vine în minte cineva, acesta ar fi Rod Stewart.

 

– Câte concerte vor fi anul acesta?

Câte vor fi cerute de către public, ca în fiecare an. Deocamdată, sunt concertele de Crăciun programate pentru 13, 14 şi 15 decembrie, la Sala Palatului. Dar, înaintea concertelor tradiţionale din decembrie, voi pleca în turneul naţional ”Alerg printre stele” în luna noiembrie, care va cuprinde 10 oraşe. Turneul va începe pe 2 noiembrie la Constanţa şi se va încheia pe 20 noiembrie la Ploieşti.

 

Gabriela Groza