Ce este pielea vestimentară?

  • 30.04.2015
  • ● Vizualizări: 442

Pielea vestimentară este piele de origine animală, care a fost tăbăcită sau tratată.

În engleză, pielea care provine de la animale mari, precum vacile sau caii, se numeşte „hide”, în timp ce „skin” este pielea animalelor mici, precum caprele şi porcii.

Pielea bovinelor este cea mai importantă sursă de materiale din piele vestimentară. Pielea de viţel este mai fină, granulată şi uşoară în greutate decât cea a bovinelor. Pielea de viţel este folosită pentru cele mai scumpe genţi şi perechi de pantofi. Pielea de capră, tânără sau matură, e cunoscută sub numele de „piele de ied”. Majoritatea produselor din piele întoarsă se fac din „piele de ied”, şlefuită pe partea de interior.

Pielea care provine de la cai se foloseşte la pantofi, geci şi echipament sportiv. Pielea de porc provine din porci puşi la îngrăşat. Cangurii oferă cea mai rezistentă piele vestimentară. Aceasta este folosită pentru materiale folosite la trenuri şi pantofi de baseball. Pielea de aligator se foloseşte la pantofi, genţi de mână, portofele şi geamantane. Pantofii, genţile şi geamantanele se fac chiar şi din piele de şarpe sau şopârle.

Tratarea pielii animalelor mari cu tanin o transformă în piele vestimentară moale şi flexibilă. Taninul, extras din coaja de copac, provoacă o reacţie chimică în interiorul materialului. Diferite tipuri de piele vestimentară pot fi produse prin mici schimbări ce rezultă din procese chimice.

Înainte ca pielea animalelor mari să fie tratată cu tanin, aceasta trebuie conservată sau „vindecată”. Acest proces se face în fabrică, unde pielea este amestecată cu sare, pentru a-i preveni putrezirea. După ce pielea a fost tratată cu tanin, sunt aplicate mai multe tipuri de ceară, răşină, lac sau alte chimicale, pentru a-i adăuga strălucire. Pentru a-i adăuga culoare, se aplică vopseluri.

Atunci când se aplică email de tip Japonia sau plastice, pielea capătă o suprafaţă strălucitoare. Pielea întoarsă este produsă atunci când partea interioară a pielii este şlefuită sau tratată cu nisip.

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații