Tamara Roman – Vocea din spatele Violettei, cea mai nouă vedetă Disney Channel

De: Cătălina Matei / 07.07.2014, 11:25
Tamara Roman – Vocea din spatele Violettei, cea mai nouă vedetă Disney Channel
După Miley Cyrus şi Selena Gomez, Martina Stoessel este cea mai în vogă vedetă Disney Channel a momentului căci personajul pe care îl interpretează, Violetta, are milioane de fani în lumea întreagă. Cea care o dublează în România se numeşte Tamara Roman, are 25 de ani şi o recunoşti de la primul cuvânt rostit! Asta, dacă ai acasă o puştoiacă între 6 şi 14 ani, fană declarată Violetta!

– De unde ai apărut, Tamara? Care este povestea ta?

Sunt născută şi crescută în Bucureşti. Încă din copilărie, de la 12-13 ani, am ştiut că mă voi îndrepta spre domeniul actoriei. Îmi doream să descopăr cât mai mult ce însemna lumea teatrului, actoria în sine. În liceu, am urmat nişte cursuri de teatru, apoi am dat examen la facultatea de actorie în 2006 şi am intrat în clasa profesorilor Tomi Cristin şi Magda Catone. Anii de facultate au fost plini cu experienţe minunate, cu colegi buni cu care am ajuns să joc acum, la fel şi cu profesorii mei.

– Eşti singură la părinţi? Mai ai fraţi, surori?

Mai am un frate, Andi, mai mare cu 4 ani şi ne înţelegem foarte bine. În copilărie ne tachinam mult, dar dintr-o mare iubire.

– Cum de te-ai făcut actriţă? Şi cum au reacţionat părinţii tăi când le-ai spus ce profesie vrei să urmezi?

Părinţii mei sunt nişte oameni foarte deschişi, mi-au acordat toată libertatea şi încrederea, m-au susţinut în absolut orice. M-au lăsat să învăţ din greşelile mele, n-au încercat să îmi impună absolut nimic şi bine au făcut. Cred că şi dacă aş fi vrut să mă fac aviator, m-ar fi susţinut. M-au crescut foarte frumos şi le mulţumesc pentru asta. Sunt prezenţi la toate spectacolele mele şi se emoţionează de fiecare dată.

– În România, actorii nu o duc prea bine şi, mă refer aici, chiar şi la nume cu experienţă. Cum te descurci financiar?

Nu pot să mă plâng, m-a ajutat Dumnezeu şi mă descurc ok. Acum actoria înseamnă dublaj, teatru, filme, reclame, înseamnă absolut tot. Nu poţi trăi numai dintr-o singură ramură. Am avut norocul să le fac pe toate. Nu sunt un om ahtiat după bani, Dumnezeu mi-a dat exact în momentul potrivit, atât cât a trebuit şi lucrurile au venit de la sine. Nu pot să spun că m-am agitat vreodată foarte tare, însă poate este şi meritul meu că sunt un om muncitor şi serios.  Mă iubeşte Dumnezeu.

Am colaborat cu Teatrul de Stat din Constanţa, colaborez în Bucureşti cu teatre independente, de exemplu cu Teatrul de Artă Bucureşti unde am un spectacol, Dumnezeu Iubeşte, pe care îl recomand – este un spectacol foarte frumos. Sunt în tot felul de proiecte pe care le ducem prin ţara sau le jucăm în teatre independente.

Foto: Disney Channel

– Ce crezi că e mai greu de jucat: comedia, drama sau să dublezi personaje?

Nu pot să compar, rolurile diferă şi fiecare dintre ele este o provocare. Nu pot să zic că dacă joc comedie e mai greu sau mai uşor. Toate sunt în egală măsură dificile şi uşoare.

La dublaj, ca şi la film, ai şansa să o iei oricând de la capăt dacă ai greşit, pe când la teatru ştim cu toţii că trebuie să trăieşti intens cele două ore ale personajului pe care îl interpretezi.

 

– Apropo de dublat, cum ai ajuns în branşa asta?

Toată povestea a început în prima săptămână de facultate. De fapt, a început să se contureze din timpul liceului când am făcut o reclamă cu regizorul Cătălin Dordea. Iar în primul an de facultate am văzut un afiş care anunţa că se cauta actriţe tinere pentru o reclamă, am sunat şi întâmplător, era chiar regizorul cu care am făcut reclamă în timpul liceului şi mi-a zis “Nu mai e valabil anunţul, dar hai să dai o probă pentru dublaj de desene animate. Practic , Cătălin Dordea mi-a dat şansa să intru în această lume şi de aici s-au legat toate şi am început să primesc roluri de dublaj la Disney.

– Cam câte personaje ai dublat până acum?

O să spun câteva dintre cele mai cunoscute: personajul Violetta-  rolul principal la care lucrez în continuare, Alex din Magicienii din Waverly Place, Lyla din Sirenele Mako, Ema din H2O: Adaugă Apa, dar şi desene animate cum ar fi Kit vs Kat, personaje secundare din Sofia I şi cele de la Disney Junior pentru cei micuţi şi multe altele, inclusiv în producţiile pentru cinema.

– Şi cum reuşeşti să-ţi schimbi vocea de la un rol la altul?

Încerc să intuiesc felul personajului de a fi şi apoi încep să modelez vocea pentru a fi cât mai apropiată de personajul pe care îl dublez. Oricum, sunt aleasă pentru un rol şi pentru că există deja o anumită potrivire între mine şi personaj.     Vocea mea se potriveşte în general pentru tinere, dar nu numai, am dublat şi mămici şi copii, depinde de personaje. 

Foto: Disney Channel

– Ce faci atunci când rămâi fără voce?

Mi s-a întâmplat foarte rar. Când se întâmplă beau ceai mult şi fac repaos.

– În momentul de faţă, Violetta, personajul pe care tu îl dublezi, este una dintre cele mai iubite vedete Disney. Ţi s-a întâmplat să te recunoască fanele Violettei pe stradă, de exemplu?

Copiii pe stradă nu au cum să mă recunoască căci îmi aud la televizor doar vocea. Când mă aud însă vorbind, îşi dau seama însă nu au întotdeauna curajul să facă asemenea afirmaţii. Doar dacă le zic eu, atunci spun “Aşa e!”, ”Eram sigur!”.

– Până când vei mai dubla?

Tot restul vieţii mele. îmi place foarte tare, mă împlineşte.

– Cum se intersectează faptul că eşti mămică tânără şi ai acasă o fetiţă de 1 an şi jumătate cu activitatea de dublaj?

Deocamdată, fetiţa mea este foarte mică şi televizorul este destul de puţin prezent în viaţa ei. Am observat că este un pic mai atentă când aude vocea mea la televizor. Nu cred că îşi dă seama, este mult prea mică pentru asta, însă un moment de concentrare tot are atunci când personajele pe care le dublez au vocea apropiată de a mea şi nu îmi schimb vocea foarte tare.

– În ce alte proiecte mai eşti implicată acum?

Acum am un spectacol de teatru, se numeşte Dumnezeu Iubeşte. Ne găzduiesc cei de la Teatrul de Artă Bucureşti. Este un spectacol scris de o rusoaică despre patru femei însărcinate în ultimul trimestru, gata să nască, într-un spital. Este o piesă foarte cutremuratoate. Subiectul este de aşa natură încât nu are cum să te răscolească. Îţi ridică anumite întrebări. Nu poţi să pleci neschimbat de la spectacol. Iar ce este special la spectacol este că la final avem o discuţie cu publicul care poate să ducă oriunde.

Cătălina Matei

 

Aventura muzicală a Violettei, aplicaţie interactivă pentru fane!

 

Aventura Muzicală a Violettei, noua aplicaţie oficială în limba română, este disponibilă acum  în App Store şi Google Play, la preţul de 3.59 euro.  

Aventura Muzicală a Violettei dezvoltată de Artematica este prima aplicaţie care permite fanilor serialului Violetta să intre în pielea personajului principal şi să-i descopere casa şi faimosul Studio On Beat, repreduse fidel printr-o grafică atragătoare, şi să întâlnească alte personaje îndrăgite din serial.

Fiind destinată fetelor cu vârste între 6 şi 12 ani, Aventura Muzicală a Violettei le provoacă pe fane să accepte provocari amuzante alături de vedeta programului, să îi descopere lumea şi să aibă parte de un mini joc dedicat ei. Iar cei care îndrăgesc muzica, îşi pot testa talentul interpretând piesele Violettei.

Fanii nu trebuie să se îngrijoreze atunci când aparatul de pe care accesează aplicaţia se închide neaşteptat. Nivelul la care au ajuns în joc se păstrează automat! Nu rămâne decât să se distreze cu Violeta şi prietenii săi!