“The Lion King / Regele leu” , evenimentul cinematografic al verii

Apropo.ro / 08.07.2019, 15:40
“The Lion King / Regele leu” , evenimentul cinematografic al verii
“The Lion King / Regele leu”, cel mai nou film Disney, care poartă semnătura unică a regizorului Jon Favreau, este un spectaculos film de acţiune, care ne poartă într-o călătorie în savana africană, unde se naşte un nou rege cu un destin special.

Distribuţia extraordinară a filmului live-action, „Regele leu”, aduce un tribut poveştii originale, mai ales prin vocile unor actori sau artişti ca James Earl Jones, Donald Glover, Beyonce Knowles Carter, Seth Rogen, Alfre Woodard, Chiwetel Ejiofor, Keegan-Michael Key.

Fanii pot să se bucure primii de producţia Disney, de azi bilete sunt puse în vânzare la  cinematografelor partenere.  Filmul “The Lion King / Regele leu” este distribuit în cinematografele din România de Forum Film România şi are premiera pe 19 iulie, fiind disponibil în formatele 3D şi IMAX 3D, subtitrat şi dublat.

O poveste clasică

“E un titlu clasic atât de iubit. Disney a avut un succes enorm cu versiunea originală şi apoi cu musicalul de pe Broadway. Ştiam că trebuie să fiu foarte atent, aşteptările erau mari, am resimţit presiunea că trebuie să iasă bine. Am vrut să arăt că putem rămâne fideli originalului spunând o poveste nouă cu ajutorul super tehnologiilor şi tehnicilor de animaţie pe care le folosim astăzi”, spune Jon Favreau.

Considerat unul dintre cele mai bune filme clasice din toate timpurile, primul “The Lion King / Regele leu” produs de Disney, în 1994, a câştigat numeroase premii, inclusiv Oscarul pentru cel mai bun cântec original – “Can you feel the love tonight” (Elton John) – melodie devenită un reper al muzicii anilor ’90.

Trei ani mai târziu, a fost lansat şi musicalul cu acelaşi nume, fiind un succes răsunător pe Broadway, unde încă se joacă, ajungând astăzi la reprezentaţia cu numărul 9.000.

Favreau, cunoscut fanilor animaţiilor Disney pentru filmul “Cartea Junglei” (producţie premiată cu Oscar pentru efectele vizuale) din 2016, este unul dintre maeştrii poveştilor memorabile realizate într-o manieră imersivă cu ajutorul celor mai tari tehnologii din cinematografie.

Însă cum a ajuns el să facă un remake după una dintre cele mai iubite poveşti ale tuturor timpurilor? Declicul s-a produs în timpul unei călătorii în Africa.

“Am fost în excursie într-un safari african cam cu şase luni înainte să port primele discuţii cu reprezentanţii Disney despre noul film. Îmi aduc aminte momentul în care un porc african a început să alerge pe lângă maşina noastră şi unul dintre excursionişti a început să cânte «Hakuna Matata». Apoi, când am văzut leii pe o stâncă, toţi au exclamat că parcă ar fi o scenă din «Regele leu». Atunci mi-am dat seama ce element de referinţă este povestea aceasta, universal cunoscută şi iubită. Apare în melodii, show-uri TV, replici de comedie, în schiţe. Mereu se face referire la ea. E atât de puternic înrădăcinată în cultura noastră, încât am simţit că există o ocazie unică de a respune povestea folosind alte mijloace”, afirmă Favreau.

Un live-action unic

Favreau, un mare fan al spiritului de pionierat al lui Walt Disney a împins limitele cu noul film, tocmai pentru a crea o experienţă memorabilă cu ajutorul animaţiei şi tehnicilor moderne care includ imagini generate pe calculator.

În plus, folosind realitatea virtuală, Favreau s-a putut plimba prin decorurile create pentru film, căutând cele mai bune unghiuri din savană, într-o atmosferă atât de autentică de parcă ar fi cu adevărat în Africa.

Odată ce filmul a fost generat în realitatea virtuală, Favreau a schimbat direcţia către animaţie. Aici a intrat în scenă o super echipă de tehnicieni, artişti, specialişti în live-action şi animatori, care au creat un film live-action ca niciun altul.

“E greu să spui că  e live-action sau că e animaţie, e amândouă. E ceva magic. E ca şi cum reinventăm mijloacele de comunicare”, spune Jon Favreau.

Apoi adaugă: “Nu reinventăm, însă, povestea”. Pentru Favreau, la fel ca pentru Walt Disney, povestea primează. Prioritatea lui a fost să păstreze spiritul iniţial al filmului original şi, în acelaşi timp, să adauge o notă modernă prin elementele de animaţie, artistice, muzică şi umor.

Un tribut adus poveştii clasice

“Mergând în direcţia asta, am înţeles cât de importantă este moştenirea puternică a filmului original. E atâta material bogat în jurul acestui titlu clasic, încât avem de-a face cu nişte arhetipuri originare din opera lui Shakespeare sau chiar de mai înainte: trădarea, maturizarea, moartea şi renaşterea – ciclurile vieţii practic. La asta se adaugă puternicele elemente emoţionale, cum ar fi muzica din Africa sau cântecele semnate de Elton John şi Hans Zimmer”, explică Jon Favreau.

Exact aşa cum musicalul de pe Broadway a prezentat filmul într-o manieră originală, şi Favreau a ales să aibă o abordare contemporană, adăugând emoţie şi realism producţiei. “Am revenit ori de câte ori a fost nevoie la materialul iniţial şi e uimitor cât de mult poţi adăuga, schimba, îmbogăţi. Ideea e că nu vrei să pară că ţi-ai impus stilul tău asupra filmului, am fost foarte atenţi să nu exagerăm cu nimic, să nu pară nimic prea intens şi nici să nu pierdem din vedere esenţialul filmului original. Comedia aduce un efect diferit, la fel şi muzica. E un film de familie, de aventuri. Sunt scene în filmul original care sunt foarte intense şi emoţionale. Am încercat să recreăm acelaşi echilibru şi să nu copleşim publicul, mai ales că primul film n-a făcut asta”, mai spune Favreau.

“The Lion King / Regele leu” este produs de Jon Favreau, Jeffrey Silver şi Karen Gilchrist. Scenariul este semnat de Jeff Nathanson, o adaptare a celui care a stat la baza filmului din 1994.

SINOPSIS

Cel mai îndrăgit film Disney, „Regele Leu”, regizat de Jon Favreau, ne poartă într-o călătorie inedită prin savana africană, unde un viitor rege se naşte. Simba îşi idolatrizează tatăl, Regele Mufasa, şi îşi urmează cu toată inima destinul ce i-a fost scris – acela de a fi rege. Însă nu toţi cei din regat sărbătoresc de venirea pe lume a puiului de leu.

Scar, fratele regelui Mufasa şi fost pretendent la tron, unelteşte pe ascuns. Lupta pentru Pride Rock este plină de trădare, dramă şi tragedie, iar micul Simba ajunge să fie exilat în cele din urmă. Cu ajutorul unor noi prieteni curioşi, Simba va trebui să se descurce de unul singur şi să recapete ceea ce i se cuvine de drept – tronul junglei.

Respectând întru totul povestea clasică, Favreau foloseşte tehnici de filmare de pionierat pentru a aduce personajele emblematice pe marile ecrane.

Noul film Dinsey „Regele Leu” va avea premiera în cinematografele din Statele Unite pe 19 iulie 2019, avându-i pe James Earl Jones în rolul lui Mufasa, Chiwetel Ejiofor în rolul lui Scar, Seth Rogen în rolul lui Pumbaa şi Billy Eichner în rolul lui Timon.