THE TOASTERS prăjesc ska-ul ca la New York

De: Nicoleta Nicolae / 27.05.2015, 11:27
THE TOASTERS prăjesc ska-ul ca la New York

THE TOASTERS - trupă cu 35 de ani de experienţă în ska-ul american, “pionierii ska-ului”, cum au fost numiţi de Bilboard Magazine - urcă joi seară, de la ora 21, pe scena din Club Fabrica (str. 11 Iunie, nr. 50). În deschidere vor concerta colegii de breaslă din ska punk-ul românesc Just Another Lie.

Vara aceasta, trupa se află prin Europa într-un turneu extins. După Fabrica vor merge direct la TIFF 2015 din Cluj, unde vor susţine un concert. În afară de ţara noastră, The Toasters Tour 2015 mai cuprinde ţări precum Grecia, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Slovenia, Austria, Italia, UK, Germania, Olanda, Portugalia, apoi din nou în US. În decembrie se vor întoarce în Europa pentru Danemarca şi Germania.

Apărut în Jamaica la finele anilor ‘50, curentul ska este precursorul muzicii reggae. Istoricii muzicii împart genul în trei epoci: ska-ul original din Jamaica anilor ‘60, English 2 Tone ska-ul anilor ‘70 şi, al treilea val, ska-ul din anii ‘80 - ‘90. The Toasters se încadrează la al doilea val: American 2 Tone ska.

Înfiinţată în 1981 la New York, trupa The Toasters devine rapid cunoscută pe coasta de est a Americii. În întreaga carieră au adunat peste 4.000 de de apariţii live pe scene din toată lumea, circa 200 de spectacole pe an. Anul acesta sau în anii următori, formaţia apreciază că va împlinii suma record de 5.000 de gig-uri (showuri).

În afara concertelor, The Toasters a înregistrat jingle-uri pentru companii americane şi multinaţionale gigant: AOL, Cisco Systems, Coca-Cola, Miller şi au scris muzică pentru filme de cinema sau televiziune (Bleached, Bang!, MTV's Wildboyz, Mission Hill, Kablam!, Showtime's Brotherhood).