TIFF – printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume

De: Mioara Tronaru / 23.01.2014, 07:00
TIFF – printre cele mai interesante 10 festivaluri de film din lume
Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va fi prezentat la New York, în cadrul Best Fest Film Series, un eveniment inedit iniţiat de centrul cultural The Town Hall şi directorul său artistic, M.A. Papper, care celebrează cele mai interesante zece festivaluri de film din lume.

Una dintre mărcile de tradiţie ale oraşului New York, clădirea istorică Town Hall, inaugurată în 1921, găzduieşte concerte, spectacole de teatru şi dans, lecturi şi alte evenimente culturale, la care asistă peste 200.000 de spectatori, în fiecare an.

Best Fest Film Series debutează pe 3 februarie, cu o seară specială dedicată TIFF-ului, în prezenţa directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov. Acesta va discuta despre selecţie, concept şi despre lucrurile care fac TIFF-ul unic în peisajul festivalier internaţional, va prezenta posterele originale ale celor 12 ediţii şi câteva dintre trailerele memorabile din istoria festivalului clujean. Un invitat american care a fost la TIFF va povesti despre experienţa lui la festival, după care spectatorii vor avea ocazia să urmărească filmul Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu). Seara se va încheia cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

“Spectatorii vor avea ocazia rară de a vedea filme extraordinare, de a afla lucruri noi despre arta şi cultura cinematografică din alte ţări şi de a experimenta cele mai bune şi incitante festivaluri de film din lume, în prezentarea celor care le organizează”, se arată pe site-ul oficial al The Town Hall.

“Decizia celor de la Town Hall de a include TIFF-ul în cadrul acestei serii şi prezenţa festivalului clujean în cadrul evenimentelor de pe Broadway ne onorează. Mai mult, ineditul acestei iniţiative şi faptul că TIFF-ul deschide această serie dedicată celor mai excitante festivaluri internaţionale mi-au dat ocazia de a concepe cap-coadă o seară, sper eu, cât mai atractivă şi mai fun pentru cei prezenţi la eveniment”, declară Mihai Chirilov.

Printre festivalurile incluse în selecţia primei ediţii a Best Fest Film Series se află Slamdance Film Festival (Utah, SUA), Rotterdam International Film Festival (Olanda) sau Morelia International Film Festival (Mexic).

În cei 12 ani de existenţă, TIFF a devenit un brand recunoscut nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente. Anul trecut, circa 62.000 de spectatori au luat parte la cele peste 400 de proiecţii şi evenimente, în zece zile de festival.

TIFF este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Ediţia a 13-a va avea loc între 30 mai şi 8 iunie, la Cluj-Napoca.

Foto: Nicu Cherciu.