TIFF vine la Bucureşti

De: Mioara Tronaru / 10.06.2013, 14:29
TIFF vine la Bucureşti
A venit rândul cinefililor bucureşteni să se bucure de oferta de filme a celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. în perioada 11-17 iunie, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, publicul este invitat să urmărească, în cadrul TIFF Bucureşti, o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale ediţiei de la Cluj.

O experienţă cinematografică inedită este oferită de ”Blancanieves” / ”Albă ca Zăpada”, în regia lui Pablo Berger, o reinterpretare stilizată a basmului fraţilor Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX. Blancanieves a fost propunerea oficială a Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi a câştigat recent zece premii Goya – trofeele industriei spaniole de cinema – inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut. Al doilea lungmetraj al lui Pablo Berger a obţinut, totodată, Premiul Juriului şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Macarena García), la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastián.

Câştigătorul Trofeului Transilvania 2013 şi al Premiului pentru imagine, ”Corabia lui Tezeu” / ”Ship of Theseus”, în regia lui Anand Gandhi, este un alt titlu ce va putea fi urmărit în cadrul TIFF Bucureşti. Un film ambiţios şi complex, ”Ship of Theseus” este o meditaţie despre identitate, dreptate, frumuseţe, moarte, prin intermediul a trei poveşti aparent disparate şi a trei personaje: un fotograf experimental, un călugăr şi un agent la bursă.

Elogiat de critici cu o unanimitate de invidiat şi premiat cu Oscarul pentru documentar, ”În căutarea lui Sugar Man” / ”Searching for Sugar Man”, în regia lui Malik Bendjelloul, este povestea emoţionantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influenţat, fără să ştie, o generaţie întreagă, în anii 60. După acest film, muzica sa a fost redescoperită.

Ataşant şi surprinzător, ”Prince Avalanche – filmat în secret”, la cererea regizorului David Gordon Green – este povestea prieteniei dintre doi bărbaţi care îşi petrec vara împreună, departe de fete şi petreceri, vopsind marcajele pe un pustiu şi interminabil drum de ţară. Filmul a fost premiat cu Ursul de Argint pentru regie, la Festivalul de la Berlin.

Pe 17 iunie, de la ora 20.00, publicul va avea parte de o proiecţie specială a documentarului ”Samsara” (r. Ron Fricke), în prezenţa Stefaniei Magidson, soţia producătorului filmului şi Preşedintele Fundaţiei Blue Heron şi a lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Filmat de-a lungul a cinci ani şi în 25 de ţări, ”Samsara” ne poartă spre pământuri sacre, zone calamitate, situri industriale şi minuni ale naturii. Zgârcit cu dialogul şi textul descriptiv, documentarul încurajează interpretarea foarte personală a privitorului inspirat de imaginile şi muzica ce aduc laolaltă anticul şi modernul.

Lista completă de filme şi programul proiecţiilor sunt disponibile pe site-ul tiff.ro şi grandcinemadigiplex.ro.