TOP 10: Cele mai mari tragedii de pe stadioanele de fotbal

10 06. 2014, 11:00

Cel puțin 20 de persoane au fost rănite în urmă cu o lună, la meciul de box dintre Floyd Mayweather și Marcos Maidana. Un perete fals s-a prăbușit și a făcut un zgomot ca de împușcătură. În momentul respectiv, circa 400 de persoane s-au călcat în picioare în încercarea de a ajunge spre ieșire. Bilanțul este unul lejer în comparație cu incidentele prezentate mai jos.

10. Dezastrul de pe Heysel, 1985. Au murit 39 de persoane

UEFA a fost găsită doar parțial vinovată pentru dezastrul de la finala Cupei Campionilor Europeni din 1985, dintre Juventus Torino și FC Liverpool, deși oficialii UEFA au insistat ca partida să aibă loc pe Stadionul Heysel, din Bruxelles, o arenă veche de 55 de ani și prost întreținută. Arena arăta atât de jalnic încât fanii fără bilete puteau să facă găuri prin pereți și să pătrundă în tribune. Cu o oră înainte de startul partidei, fanii celor două echipe au început să arunce cu pietre și petarde unii în ceilalți. Mai mulți italieni au vrut să escaladeze un zid, pentru a se salva din infern, dar construcția s-a prăbușit, iar mulți oameni, în general fani italieni, au fost prinși sub dărâmături. 39 de persoane au murit și 600 au fost rănite. 14 persoane au fost condamnate la câte trei ani de închisoare, cu executare, pentru omor prin imprudență, iar cluburile engleze au fost excluse din cupele europene.

9. Dezastrul de la Orkney, 1991. Au murit 42 de persoane

Kaizer Chiefs și Orlando Pirates aveau programat un meci amical în 1991, pe Stadionul Oppenheimer din Orkney. În ciuda caracterului amical, 30.000 de susținători ai celor două echipe s-au înghesuit pe o arenă cu numai 23.000 de locuri. Mai mult, galeriile celor două formații nu au fost despărțite, cum ar fi fost normal. În repriza a doua, când arbitrul a validat un gol controversat al celor de la Kaizer Chiefs, mai mulți fani ai lui Orlando Pirates, înarmați cu cuțite, au sărit la bătaie. Oamenii s-au călcat în picioare în încercarea de a fugi. Bilanțul a fost unul cutremurător. 42 de persoane și-au pierdut viața, iar cel puțin 250 au suferit răni. Paradoxal, acesta nu a fost cel mai sângeros incident în care au fost implicați fanii celor două echipe.

8. Dezastrul de pe Ellis Park, 2001. Au murit 43 de persoane

Fanii lui Kaizer Chiefs și Orlando Pirates au fost implicați într-un nou incident mortal în 2001. De această dată nebunia s-a petrecut pe Ellis Park, din Johannesburg, și a pornit tot de la un gol controversat. Fanii au pătruns pe teren, iar agenții de securitate, nepregătiți, s-au speriat și au început să folosească gaze lacrimogene. S-a creat o învălmășeală, iar fanii s-au călcat în picioare încercând să scape. 43 de persoane au murit și peste 500 au fost rănite. O anchetă efectuată ulterior i-a ajutat pe organizatori să tragă o concluzie. Au fost găsiți vinovați oamenii de ordine care primeau bani pentru a permite intrarea fanilor care nu aveau bilete. Așa s-a ajuns ca pe un stadion de 60.000 de locuri să se înghesuie aproape 120.000 de persoane.

7. Dezastrul de la Moscova, 1982. Au murit 66 de persoane

Incidentul petrecut în 1982, la Moscova, pare desprins din filmele horror. Spartak Moscova și HFC Harlem se întâlneau într-un meci contând pentru turul al doilea al Cupei UEFA. Doar 17.000 de spectatori erau prezenți pe o arenă cu 82.000 de locuri. Cu toate acestea, fanii au creat o învălmășeală pe treptele de la intrare, cu câteva minute înainte de finalul partidei, grăbindu-se să prindă metroul. O tânără și-a pierdut un pantof, s-a aplecat să-l recupereze și a produs un adevărat efect de domino, zeci de persoane căzând peste ea, pe scări. Mai mult, cei care veneau din spate, neștiind ce se întâmplă, au înaintat și au fost implicați și ei în incident. Bilanțul a fost unul cutremurător: 66 de persoane și-au pierdut viața și 61 au fost rănite.

6. Dezastrul de pe Ibrox, 1971. Au murit 66 de persoane

În 1902, 25 de persoane au murit și 517 au fost rănite când o tribună de lemn a Stadionului Ibrox, din Glasgow, s-a rupt. 69 de ani mai târziu, în 1971, arena din Glasgow a fost din nou scena unui incident sângeros. Peste 80.000 de spectatori asistau la un meci între Glasgow Rangers și Celtic Glasgow. La un moment dat, o persoană a căzut pe scări, iar altele s-au prăbușit peste ea. Cei mai mulți dintre cei prinși sub mormanul de oameni erau copii și au murit pe loc. 66 de oameni au murit și peste 250 de persoane au fost rănite.

5. Tragedia de la Poarta 12, 1968. Au murit 71 de persoane

De obicei când se înfruntă River Plate și Boca Juniors, lumea se așteaptă ca meciul să se lase cu incidente. Dar pe 23 iunie 1968, rivalitatea dintre fanii celor două echipe a atins cote maxime. Susținătorii celor două echipe s-au luat la bătaie la Poarta 12 a celebrului stadion El Monumental și au provocat o învălmășeală masivă. 71 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au suferit diferite răni. Tragic este că media de vârstă a celor care și-au pierdut viața era de numai 19 ani. Trei ani a durat o anchetă guvernamentală, dar nimeni nu a fost tras la răspundere.

4. Incidentul din Guatemala, 1996. Au murit 83 de persoane

83 de persoane și-au pierdut viața într-un incident petrecut pe Estadio Mateo Flores din Guatamela, în 1996. Incidentul s-a petrecut înainte de meciul dintre Guatemala și Costa Rica, din preliminariile Campionatului Mondial de fotbal din 1998. Totul s-a petrecut din cauza aglomerării, zeci de persoane fiind zdrobite de gardul care înconjura arena. Deși au printat 45.796 de bilete pentru o arenă care avea numai 37.500 de locuri, organizatorii au scăpat fără a fi pedepsiți. 83 de persoane și-au pierdut viața și 140 au fost rănite.

3. Furtuna din Nepal, 1988. Au murit 93 de persoane

În cultura nepaleză ziua de sâmbătă este una plină de energii negative și ar trebui evitată pentru organizarea de evenimente. Cu toate acestea, sâmbătă, pe 12 martie 1988, s-a organizat finala Cupei Challenge Tribhuvan la fotbal, pe Stadionul Dasarath Rangasala. Arena avea o singură tribună acoperită, iar în momentul în care asupra stadionului s-a abătut o puternică violentă, cu ploaie și grindină, mulți dintre fanii din celelalte sectoare s-au îndreptat către tribuna acoperită. Înlăturați de forțele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene, fanii au vrut să părăsească arena pe la ieșirea Tribunei a doua, care însă era închisă. Multe persoane au fost zdrobite de porțile de metal. Cel puțin 93 de persoane au fost ucise și 100 au fost rănite, iar guvernul nepalez a considerat că vinovate sunt victimele pentru că au decis în prima fază să asiste la meci.

2. Dezastrul de pe Hillsborough, 1989. Au murit 96 de persoane

Dezastrul de pe Hillsborough este un alt incident în care au fost implicați fanii lui Liverpool. În 1989, Liverpool și Nottingham Forest s-au întâlnit în semifinalele Cupei Angliei, într-un meci disputat pe Stadionul Hillsborough, din Sheffield. În minutul 6 al partidei, una dintre barierele ridicate cu scopul de a preveni busculadele s-a rupt, iar numeroși fani au căzut unii peste alții. Ofițerul de ordine responsabil cu buna desfășurare a ostilităților a luat o decizie neinspirată. Din cauza supraglomerării peluzei ocupate de fanii lui Liverpool, mulți dintre aceștia au fost redirecționați către alte două țarcuri deja pline. S-a creat o învălmășeală și mulți oameni au murit sufocați. În total, 96 de persoane au murit și 766 au fost rănite. O anchetă efectuată în 2012 arată că cel puțin jumătate dintre victime puteau fi salvate, dacă intervenția medicilor era una promptă.

1. Tragedia de pe Accra, 2001. Au murit 127 de persoane

 Cea mai mare tragedie din fotbal s-a petrecut în Ghana, în 2001. Accra Hearts of Oak și Asante Kotoko se înfruntau în derbiul campionatului, pe arena din Accra. Gazdele au rezolvat meciul pe final, reușind să înscrie două goluri, iar după terminarea partidei fanii celor de la Asante Kotoko și-au pierdut cumpătul. Au început să arunce cu pietre și scaune pe teren. Polițiștii au intervenit în forță, cu ajutorul gazelor lacrimogene, iar fanii oaspeților s-au călcat în picioare pe scările de evacuare. 127 de persoane și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost rănite. Șase polițiști au fost acuzați de uciderea celor 127 de persoane, dar judecătorii au decis să nu-i condamne, din lipsă de probe.