Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?

De: Andra Voiculescu / 23.05.2020, 13:20
Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?
Dintre numeroasele moduri în care COVID-19 ne-a schimbat viața, distanțarea socială este cel mai greu de suportat. Oamenii sunt ființe sociale, care râvnesc dupa atingeri și interacțiune. Așadar, este firesc ca - întrucât precauția și distanțarea socială este posibil să fie extinse în multe locuri pe o perioadă nedeterminată - chiar și persoanele bine intenționate să caute portițe care să le permită să se reunească cu cei dragi.

Dar există vreun mod sigur de a-ți vedea familia sau prietenii în conformitate cu îndrumările de distanțare socială?

Se pare ca nu există niciun răspuns magic la această întrebare.

Există întotdeauna riscuri

Autoritățile ne recomandă oficial să evităm adunările de orice dimensiune în afara gospodăriei, cum ar fi casa unui prieten, parcuri, restaurante, magazine sau orice alt loc. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele bolnave, pentru cei care știu sau bănuiesc că au fost expuși la COVID-19, care se află într-o grupă cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele imun compromise.

Dar poți lua și răspândi coronavirus chiar dacă nu te încadrezi în una dintre aceste etichete. Multe persoane care primesc COVID-19 prezintă fie simptome ușoare, fie deloc. Asta înseamnă că tu și cei dragi puteți răspândi virusul chiar dacă vă simțiți bine.

Nici un rezultat negativ al testului nu este sută la sută sigur, deoarece acuratețea diagnosticului nu este perfectă și ai putea fi expus la virus în orice moment. Testarea pozitivă pentru anticorpi nu înseamnă neapărat că sunteți imun la infecții viitoare, spun oficialii din domeniul sănătății. Purtarea unei măști, spălarea regulată a mâinilor și limitarea călătoriilor în afară reduc riscul de a lua și de a transmite COVID-19, dar nu putem să cuantificăm cu cât este mai mic acel risc. Nu există niciun demografic care să fie într-adevăr ferit de COVID-19 – oamenii de toate vârstele s-au îmbolnăvit grav și au murit din cauza virusului.

Având în vedere toate aceste riscuri și necunoscute, cea mai responsabilă opțiune este să faci o vizită virtual. Acesta va fi cazul până când va exista un vaccin care să ofere imunitate răspândită, precum și o mai bună capacitate de testare și scăderi constante ale deceselor.

Există o zonă cenușie

Într-un model perfect de combatere a bolilor infecțioase, toată lumea ar sta acasă și ar socializa doar cu partenerii lor. Dar realitățile existenței umane sunt mult mai dezordonate.

Încălcările flagrante de distanțare socială, cum ar fi petrecerile, sunt o idee proastă. Dar există o mulțime de zone gri. Există vreun rău într-o plimbare socială la distanță? Dacă locuiești singur, poți vedea un prieten? Există o modalitate responsabilă de a te muta cu familia?

Există, de asemenea, ramificări ale sănătății mintale. Izolarea poate afecta grav sănătatea mintală, în special pentru cei care suferă deja de afecțiuni precum depresia și anxietatea. Șomajul, izolarea și stresul legate de pandemia COVID-19 pot duce la sinucideri sau de consumul excesiv de alcool sau de alte substanțe. Cum cântărești asta împotriva riscului de a răspândi o boală infecțioasă mortală?

Pentru a ajuta, unii experți pledează pentru o abordare de reducere a prejudiciului la distanțarea socială, idee care se bazează pe minimizarea consecințelor negative ale comportamentelor potențial riscante. Asta ar însemna să-i învățăm pe oameni să-i vadă pe cei dragi cât mai în siguranță, mai degrabă decât să nu socializeze deloc și să sperăm că ei ascultă.

Afară pare mai bine decât înăuntru

Există încă mulți experți care nu știu despre modul în care se răspândește COVID-19. Dar majoritatea cercetărilor sugerează că este mai puțin probabil să iei sau să transmiți virusul dacă ești afară, porți o mască și păstrezi distanță față de ceilalți.

Anumite tipuri de interacțiuni în aer liber sunt mai bune decât altele. Un gătit în care oamenii ating aceleași ustensile sau mănâncă din aceleași recipiente prezintă un risc mai mare decât o plimbare, de exemplu.

De asemenea, întâlnirile unu la unu sunt mai sigure decât întâlnirile de grup.

Încrederea este extrem de importantă, deoarece a vedea pe cineva chiar acum înseamnă că te poți expune la toate contactele anterioare pe care persoana respectiva le-a avut cu virusul.

Dacă într-adevăr ai încredere în cineva, nu iese din discuție să explorezi mutarea cu el, atât timp cât se va face în siguranță. Chiar dacă testarea nu este 100% exactă, ambele părți ar trebui să fie testate înainte de a se muta. Ambele părți ar trebui, de asemenea, să se izoleze timp de cel puțin două săptămâni înainte de a-și combina gospodăriile. Este important să te asiguri că acest membru al familiei sau prietenul respectiv este protejat într-un mod care va fi sigur pentru tine.

Împărțirea unui pat sau contactul fizic apropiat necesită și mai multă încredere și vă expune pe amândoi la un risc mult mai mare. Un grup de medici din Boston a remarcat că toate contactele sexuale în persoană, probabil, prezintă un anumit risc de a răspândi COVID-19. Cu toate acestea, ei au recunoscut că abstinența totală nu este întotdeauna o opțiune viabilă și au remarcat că activitatea sexuală virtuală sau contactul fizic cu un partener de carantină live sunt cele mai sigure.

Contextul contează

COVID-19 nu se răspândește în mod identic în toate zonele. Dacă locuiești într-o zonă dens populată, în care coronavirusul se răspândește rapid, poate fi greu sau chiar imposibil să găsești o cale de socializare în siguranță.

Limitarea contactului social, pe cât este de grea, este o mișcare altruistă. Chiar dacă, personal, accepți riscul de a te vedea cu o altă persoană, trebuie să iei în considerare modul în care acțiunile tale ar putea afecta sănătatea publică și sistemul de sănătate. Acest tip de gândire ar trebui să fie o motivație suplimentară pentru asumarea a cât mai puținor riscuri. Făcând acest lucru vei ajuta la sfârșitul pandemiei de coronavirus.

 

Sursa foto: Pixabay