Recomandare de lectură: Afacerea Jivago, Peter Finn si Petra Couvée – povestea unei cărţi interzise

Apropo.ro / 08.04.2019, 15:56
Recomandare de lectură: Afacerea Jivago, Peter Finn si Petra Couvée - povestea unei cărţi interzise
În 1956, Boris Pasternak îi incredinta unui editor Italian primul său roman. La momentul acela, scriitorul nu credea că romanul său va fi publicat vreodată în Uniunea Sovietică. Cuvintele pe care le-a spus acum sunt tulburătoare şi astăzi, la 63 de ani de la acest moment: „Acesta este Doctor Jivago. Fie ca el să-şi croiască drum în jurul lumii.”
Aşa a fost. Doctor Jivago a început să călătorească prin lume, inspirând generaţie după generaţie nu numai de cititori, ci şi de scriitori, critici, cineaşti. Cartea a apărut mai intai în Italia, apoi în Franţa şi în Europpa.  Văzând în carte o armă de propagandă culturală, CIA decide publicarea unei ediţii în Uniunea Sovietică, în cel mai mare secret. Cartea este tipărită.  1 000 000 de exemplare sunt distribuite turiştilor ruşi veniţi să viziteze Expoziţia Universală de la Bruxelles. A fost un succes neaşteptat, chiar şi pentru CIA. Cartea a invadat piaţa neagră. În 1958, Pasternak primeşte Premiul Nobel pentru literatură, iar doi ani mai târziu, scriitorul moare. Afacerea Jivago, apărută recent la Editura RAO, este o carte despre o epocă în care literatura avea puterea să cutremure lumea. Autorii, un jurnalist şi o traducatoare, au recreat povestea pe baza unor dosare recent desecretizate ale CIA.
DESCRIEREA TITLULUI
În 1956, Borris Pasternak pune în mâinile unui agent literar italian o carte, rostind următoarele cuvinte: „Acesta este Doctorul Jivago. Sper să ajungă în toată lumea“. Autorul ştia deja că acest roman nu avea să fie publicat în Uniunea Sovietică, aşa că decisese ca el să fie tradus şi publicat în restul lumii – un adevărat act de curaj. În 1958, viaţa acestei cărţi ia o turnură de roman de spionaj. CIA, dându-şi seama că Războiul Rece este mai mult un război ideologic, publică romanul în rusă şi îl aduce pe ascuns în URSS. Beneficiind de acces la dosare CIA recent desecretizate, acest roman reface un portret irezistibil al lui Pasternak şi ne întoarce în timp, într-o lume unde literatura încă avea puterea să cutremure lumea.
APRECIERI CRITICE: „O carte desăvârşită, care se bazează pe cercetări minuţioase. Finn şi Couvée au preluat un eveniment istoric complex şi dificil, pe care au reuşit să îl transforme într-un thriller intelectual. Deşi în carte se regăseşte foarte multă informaţie, autorii reuşesc să ţină povestea sub control, menţinând un pas antrenant şi uneori chiar alert.” Washington Post
DESPRE AUTORI: PETER FINN este editor pe subiecte de securitate la The Washington Post, iar în trecut a lucrat ca şef al biroului din Moscova al aceluiaşi ziar. PETRA COUVÉE este scriitoare şi traducătoare. În prezent predă la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg.
Tags: