Terapii de renume internaţional într-o staţiune balneară din România

De: Alexandra Necsoiu / 30.10.2018, 17:04
Terapii de renume internaţional într-o staţiune balneară din România
Staţiunea Sovata este renumită în ţară şi peste hotare pentru tratamentul infertilităţii feminine, cât şi pentru vindecarea sau ameliorarea pe termen lung a afecţiunilor reumatologice. Efecte benefice de durată se obţin şi în tratarea bolilor respiratorii şi dermatologice.

Factorii terapeutici prin care se ating rezultatele de mai sus sunt apa sărată hiperconcentrată şi nămolul sapropelic peloidogen, ambele extrase exclusiv din Lacul Ursu.

Tratamentul infertilităţii feminine şi a altor afecţiuni ginecologice

Efectele antiinflamatorii şi hormonale ale nămolului şi apei sărate extrase din Lacul Ursu au început a fi studiate sub supraveghere medicală încă din anii 1930. Începând din anii 1945, s-au izolat substanţe cu efect hormonal din apa sărată, cu repetarea periodică a dozărilor hormonale în anii următori. Ultima determinare hormonală, efectuată în anul 2011 în Budapesta, a relevat valori înalte de estrogen şi progesteron human-like (adică asemănător ca structură cu hormonii umani feminini) atât în apa sărată, cât şi în nămolul extrase din Lacul Ursu. În prezent se ştie că aceşti produşi hormonali provin din crustaceul de apă sărată Artemia salina, cât şi din microflora lacului.

Apa sărată hiperconcentrată şi nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au un efect pluristructural, sincron şi de fineţe asupra aparatului genital feminin: efect antiinflamator, de stimulare hormonală şi de relaxare a sistemului nervos, ultimul efect devenind tot mai important cu trecerea anilor (ca urmare a creşterii gradului de stres în populaţie, creşte şi procentul cazurilor cu sterilitate psihogenă, indusă de stres).

Rata de succes în obţinerea sarcinilor la baza de tratament Danubius-Sovata este de 18,5%, pe un lot de cca 700 paciente, examinate în perioada 2013-2014 (date raportate în ianuarie 2015 de către Dl Dr Vasilescu George, medic primar ginecolog cu specializare în infertilitate de cuplu). Aceste paciente au beneficiat numai de tratament natural cu apă sărată şi nămol extrase din Lacul Ursu, fără alte tratamente gen hormoni sintetici de stimulare sau alte intervenţii, după investigarea detaliată a cauzelor personale de infertilitate.

Tratamentele ginecologice se desfăşoară pe durata a două săptămâni şi constau din irigaţii vaginale cu apă sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie cu efect antinflamator. Tratamentul ginecologic include consultaţie ginecologică, respectiv consiliere de specialitate pentru infertilitate de cuplu.

Cauzele de infertilitate feminină pentru care s-a dovedit eficient tratamentul Danubius-Sovata sunt: îngustarea sau obstrucţia trompelor uterine (ca urmare a bolii inflamatorii pelvine, aderenţelor, infecţiilor, etc), insuficienţa ovariană – cu slabă formare a foliculilor sau endometru insuficient dezvoltat, sindromul de ovare polichistice, hipoplazia uterină, endometrioza, alterarea pH-ului vaginal (infecţii repetate în antecedente, candidoze recurente), stările postneosalpingostomie de dezobstrucţie tubară (în urma intervenţiei chirurgicale laparoscopice de lărgire a trompelor, cicatricile restante rigide pot fi ele însele cauză de îngustare tubară – în aceste cazuri tratamentul Sovata înmoaie cicatricile şi eliberează lumenul trompelor), pierderi repetate de sarcină sub 10 săptămâni cauzate de insuficienta dezvoltare a endometrului.
Deoarece din ce în ce mai multe cupluri apelează din motive obiective la fertilizare in vitro FIV, merită amintit faptul că tratamentul Sovata efectuat cu 1-3 luni anterior FIV creşte şansa implantării embrionului) la fertilizare in vitro (pregăteşte uterul pentru FIV). Altfel spus, tratamentul Danubius-Sovata creşte în mod incontestabil şansa de succes a fertilizării in vitro, adică obţinerea şi ducerea la termen a sarcinii obţinute prin FIV.

Alte afecţiuni ginecologice ce beneficiază de tratament ginecologic Danubius-Sovata sunt: boala inflamatorie cronică pelvină – anexite, metroanexite şi salpingite repetate, sindromul premenstrual, dereglările de ciclu menstrual, stările postoperatorii în sfera genitală. Instalarea menopauzei poate fi amânată cu cca 5-8 ani prin tratament ginecologic Sovata anual sau bianual, după vârsta de 40 de ani.

Tratamentul afecţiunilor reumatologice

Apa sărată şi nămolul sapropelic peloidogen extrase din Lacul Ursu au efect benefic intens asupra aparatului locomotor (articulaţii, muşchi, sistem nervos, ţesut subcutanat), atât în cazul afecţiunilor reumatologice deja constituite, cât şi pentru prevenirea acestora.
Mecanismul de acţiune al apei sărate şi nămolului este complex, principalele efecte fiind scăderea durerii şi a inflamaţiei, scăderea tensiunilor musculare şi articulare, creşterea mobilităţii şi a plasticităţii ţesuturilor, readaptarea la efort, creşterea capacităţii cardio-respiratorii, relaxarea sistemului nervos.

Afecţiunile constituite ale aparatului locomotor care beneficiază de tratament sunt: artrozele cu diverse localizări (coloana vertebrală – spondiloze cervicale, discopatii lombare; coxartroze, gonartroze, omartroze, etc), hernii disc cervicale şi lombare, stările postoperatorii şi posttraumatice (hernii de disc, artroplastii de şold şi genunchi, stări postfracturi, -luxaţii, -entorse, -traumatisme sportive, etc), afecţiuni ale ţesuturilor moi (tendinite, bursite, întinderi sau leziuni musculare), osteoporoză, fibromialgie, deformări ale coloanei vertebrale (scolioză, lordoze, cifoze), deformări şi traumatisme toracice.

Durata recomandată pentru tratament reumatologic este de două săptămâni, sub forma ”Curei de recuperare Danubius-Sovata”, ce include: împachetări parţiale sau generale cu nămol, băi în apă sărată, kinetoterapie şi hidrokinetoterapie, masaj medical, electroterapie, hidroterapie, respectiv oxigenoterapie şi inhalaţii cu apă sărată în cazul cointeresării cutiei toracice (deformări toracice şi/sau ale coloanei vertebrale).
La cei care lucrează predominant în spaţii închise şi în poziţii fixe prelungit menţinute, sau la cei cu expunere repetată la mediu rece, umed, curenţi de aer, se recomandă ”curele balneare” de una sau 2 săptămâni, pentru scop preventiv. După tratament balnear Danubius-Sovata persistenţa efectelor benefice sus-menţionate este de lungă durată: între 6 luni şi un an nu reapar durerile musculo-articulare anterioare şi se menţine mobilitatea articulară şi capacitatea de efort (inclusiv cardio-respiratorie) crescută.

Tratamentul bolilor respiratorii şi dermatologice

În ultimele decenii se constată înmulţirea substanţelor potenţial alergizante (în alimente, aer şi mediu în general), care, pe fondul scăderii generalizate a imunităţii populaţiei, induc alergii respiratorii şi/sau cutanate trenante, greu de vindecat. Pe de altă parte, alergiile se asociază cu variate infecţii respiratorii sau cutanate şi se întreţin reciproc.

Bolile respiratorii sunt mult ameliorate prin ”Curele antialergie Danubius-Sovata”, care se adresează atât alergiilor respiratorii, cât şi infecţiilor respiratorii repetate, inclusiv (şi mai ales) la copii. Aceste cure de una sau două săptămâni includ aerosoli şi inhalaţii cu apă sărată, masaj medical, gimnastică respiratorie şi de readaptare la efort, oxigenoterapie forte, şi, la nevoie, electroterapie şi împachetări cu nămol (în caz de asociere a unor afecţiuni ale cutiei toracice).
Protecţia imună şi reducerea alergiilor, obţinute prin tratament, durează cca 6 luni – 1 an.

Indicaţiile principale pentru boli respiratorii sunt: rinitele alergice, sinuzitele cronice, laringitele cronice, faringo-amigdalitele repetate, bronşitele astmatiforme sau cronice postinfecţioase, stările de hiperreactivitate bronşică postantibioterapie pentru bronşite sau pneumonii infecţioase (tuse prelungită), astm bronşic în afara crizelor, scăderea capacităţii respiratorii în boli profesionale (expunere repetată la toxice respiratorii – pulberi, gaze, etc).
Bolile dermatologice eficient tratate la Danubius-Sovata sunt dermatitele atopice (componentă alergică alimentară sau cutanată directă), eczemele cronice (infecţii pe fondul scăderii imunităţii cutanate locale şi generale) şi psoriazisul cutanat.

În dermatitele atopice mai ales la copii se obţin remisia completă a leziunilor în două săptămâni de tratament cu apă sărată şi nămol extern, cu perioadă liberă (nu reapar leziunile) de câteva luni până la un an şi chiar mai mult cu condiţia respectării unor recomandări elementare de stil de viaţă sănătos (de exemplu alimentare). Eczemele cronice se pot vindeca în totalitate dacă factorul de întreţinere predominant este scăderea imunităţii şi/sau stresul. Psoriazisul cutanat nu se vindecă, dar se ameliorează net pentru o perioadă de minim 3 luni, prin scăderea inflamaţiei, palidarea eritemului, hidratare intensă şi îndepărtarea scuamelor (efect de gomaj direct al cristalelor de sare din apa sărată şi nămol), fără efectele adverse constatate la unele persoane în cazul folosirii unora dintre remediile locale clasice (creme, unguente). Apa sărată şi nămolul conţin substanţe cu efect bacteriostatic direct.

Atât în bolile respiratorii alergice, cât şi în cele dermatologice în care se constată implicarea predominantă a stresului ca factor cauzal, la apa sărată şi nămol se asociază proceduri cu efect de scădere a stresului.