Trofeele Anim’est şi-au găsit câştigătorii

De: Mioara Tronaru / 14.10.2013, 10:40
Trofeele Anim’est şi-au găsit câştigătorii
Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.

Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev şi Jean-Luc Slock a acordat Trofeul Anim’est filmului Boles (r. Špela Cadež, 2013), pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Co-producţia sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului. Filmul a câştigat Premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Animafest Cyprus şi a fost prezentat şi în competiţia Annecy. Regizoarea nu a putut fi prezentă la Gală, însă a transmis mulţumiri juriului, organizatorilor şi publicului Anim’est. Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de 2 ani, dar nu e satisfacţie mai mare decât aceea de a-ţi vedea filmul prezentat în faţa unui public care îl apreciază, a declarat Špela Cadež.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Lung Metraj, oferit de Uniunea Cineaştilor din România, a fost acordat filmului Ziua Ciorilor / Le Jour des corneilles (r. Jean-Christophe Dessaint, Franţa, 2012) pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producţia franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian şi Japan French, ilustrează povestea unui băiat şi a tatălui său care duc o viaţă grea în adâncul pădurii.

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurtmetraj, oferit de Opel, a fost adjudecat de filmul Scrisori de dragoste / Lettres des femmes (r. Augusto Zanovello, Franţa 2013). De asemenea, juriul a acordat o menţiune specială pentru Film de Scurtmetraj, pentru Prin tine / Through You (r. Lucette Braune, Olanda, 2013).

Filmul japonez Regele labirintului / Maze King (r. Hakhyun Kim, 2013), prezent anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy şi Cannes, a primit trofeul pentru Cel mai bun Film Studenţesc, oferit de Uniunea Cineaştilor din România. Juriul a oferit o menţiune şi unui alt scurtmetraj din competiţia de Film Studenţesc, producţiei Bunicul meu cel ciudat / My Strange Grandfather (r. Dina Velikovskaya, 2011).

Premiul pentru Cel mai bun Film din secţiunea Balkanimation, oferit de Groupama Asigurări, a mers în Turcia, pentru Mătuşica / Teyze (r. Fulya Tokaoğlu, 2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö şi Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să îşi demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină, în piscină.

Anul acesta, Premiul pentru cel mai bun Film Românesc, oferit de Asociaţia Make a Point şi care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al filmelor şi al festivalului în general, a mers către filmul Somn (r. Mathilde Boiton, 2013). Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o menţiune specială producţiei 2 (r. Ilinca Šeda), pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.

Premiul pentru Cel mai Bun Videoclip a fost acordat clipului Let’s Go (r. Alexis Beaumont, Remi Godin, Franţa, 2012), pentru o poveste clasică reinterpretată original şi executată absolut surprinzător, iar Premiul pentru Cel mai bun Clip Publicitar a mers tot în Germania, ca şi în 2012 (Rollin’ Safari, r. Kyra Buschor, Anna Habermehl, Constantin Paeplow, Germania, 2012).

Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj din secţiunea Minimest, oferit de Canyon, a fost acordat filmului Băiatul blond şi oaia lui albă / Le petit blond avec un mouton blanc (r. Eloi Henriod, Franţa, 2013).

Premiul Publicului, oferit unui scurtmetraj din secţiunea Animash, oferit de Sony, a fost acordat filmului Iepurele şi cerbul / Rabbit and Deer (r. Péter Vácz, Ungaria, 2012), o poveste emoţionantă despre prietenia pusă la încercare de obsesia Cerbului pentru cea de-a treia dimensiune.

Anul acesta, organizatorii festivalului au organizat Project Worksheep, o sesiune în cadrul căruia animatorii au avut ocazia să-şi prezinte proiectele în faţa unor profesionişti din domeniu. Cel mai bun proiect, aparţinând Anei Cătălina Dobrescu, a fost decis de un juriu format din Jean-Luc Slock, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici şi a fost recompensat de HBO România.

În perioada 24-27 octombrie va fi organizată cea de-a treia ediţie Anim’est Chişinău, la Cinema Gaudeamus.

Foto: Ionuţ Dobre