Discovery Science dedică luna iunie asteroizilor

  • 12.06.2015
  • ● Vizualizări: 1438

În luna iunie, Discovery Science susţine Asteroid Day, o iniţiativă internaţională care îşi propune să informeze şi să educe publicul despre riscurile generate de asteroizi şi modalităţile prin care se pot proteja în cazul unui impact.Ziua oficială dedicată asteroizilor este 30 iunie 2015, când se împlinesc 107 ani de la evenimentul petrecut în 1908 în Tunguska, Siberia, unde s-a produs cea mai puternică explozie din istoria recentă, ca urmare a impactului undei de şoc provocate de un asteroid care s-a dezintegrat în atmosfera terestră.
 
Pentru a marca acest eveniment în România, cosmonautul Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic, în urma cu 34 de ani, va fi un susţinător activ al campaniei Asteroid Day.


 
„Sistemul solar este caracterizat prin coliziuni, Pământul nostru nefiind nici el evitat de acestea, deşi la nivelul memoriei active a ultimelor generaţii nu percepem evident acest lucru. Am atins nivelul tehnologic care ne permite să descoperim majoritatea corpurilor cereşti care se apropie de planeta noastră, le putem calcula orbitele şi putem face previziuni. Este momentul în care începem să dezvoltăm tehnologii active de deviere a orbitelor acestor corpuri cereşti si de protecţie a planetei noastre natale. În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de acest fenomen şi să înţelegem ce se poate întâmpla, precum şi de faptul că se întreprind eforturi susţinute pe plan internaţional pentru a ne informa şi proteja. În acest sens, Asteroid Day este o iniţiativă cu o componentă educativă puternică şi sunt bucuros să mă alătur demersului Discovery de a populariza informaţiile ştiinţifice legate de asteroizi”, a spus Dumitru Prunariu.
 
Programe speciale
Discovery Science va difuza pe 30 iunie, în premieră de la ora 21.10, documentarul Asteroizii: Misiune periculoasă, în naraţiunea celebrului regizor David Cronenberg, iar începând cu ora 22.00, filmul 51 Degrees North, primul program realizat pe bază de scenariu şi difuzat vreodată pe Discovery Science.


 
În plus, cu această ocazie, televiziunea lansează Asteroid Day: Numărătoarea inversă, o serie de programe care vor fi difuzate timp de 10 zile înainte de marele eveniment, începând din 20 iunie.
 
În cele zece zile premergătoare Asteroid Day, de sâmbătă, 20 iunie, până luni, 29 iunie, Discovery Science va difuza programe despre asteroizi timp de două ore pe zi, începând cu ora 22:00. Pe lângă programele speciale pe această temă, vor fi transmise şi spoturi de tipul întrebări şi răspunsuri conţinând informaţii interesante despre asteroizi, oferite de celebri astronauţi şi oameni de ştiinţă. O parte dintre aceste programe, precum Explorăm Cosmosul, Un univers cu probleme sau Focul din cer, pot fi vizionate şi pe Discovery Channel pe 26, 28 şi 30 iunie.
 
Competiţie pan-europeană
Cu aceeaşi ocazie, Discovery Science lansează o competiţie, provocându-i pe fani să posteze pe site-ul www.yourdiscoveryscience.com filme sau fotografii prin care să arate cum s-ar proteja în cazul în care un asteroid ar lovi Pământul. Toţi cei care doresc să participe la competiţie se pot înscrie în intervalul 1 – 30 iunie 2015.


 
Imaginile trimise vor fi evaluate de un juriu alcătuit din specialişti - astrofizicianul şi legendarul star rock  Brian May, chitaristul trupei Queen, astronautul Rusty Schweickart, care a făcut parte din misiunea spaţială Apollo 9, şi regizorul filmului 51 Degrees North, Grigorij Richters. Câştigătorul competiţiei va primi ca premiu un tur privat al celui mai mare telescop din lume, aflat în La Palma, Spania, şi va avea şansa să apară pe Discovery Science.
 

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații