Umorul românesc, bine reprezentat la Weekendul Comediei Scurte

De: Mioara Tronaru / 30.01.2014, 13:00
Umorul românesc, bine reprezentat la Weekendul Comediei Scurte
Scurtmetrajele lui Mungiu, Porumboiu, Adrian Silişteanu şi Cecilia Felméri pe 1 şi 2 februarie în programul ShortsUP.

Sâmbăta şi duminică, pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP propune cea mai bună metodă pentru descreţirea frunţilor şi ”dezgheţarea” spiritelor cinefile. Două seri consecutive de comedii scurte şi bune care explorează tema narcisismului contemporan, o expoziţie de artă colectivă şi spaţiu de entertainment ce tolerează manifestările amorului propriu. Weekendul Comediei Scurte, ediţia a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00. Selecţia de filme include scurtmetraje internaţionale premiate dar şi producţii autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Fiecare dintre cele patru poveşti îşi extrage inspiraţia din realitatea societăţii româneşti în tranziţie, rezerva inepuizabilă de personaje şi întâmplări fermecătoare, indiferent de perioadă.

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, Şanţul (r. Adrian Silişteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul lui Adrian Silişteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deşi se confruntă cu certuri domestice, reuşeşte să-şi păstreze echilibrul înrădăcinat de ani şi ani într-o gospodărie trainică.

Pastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, România, 2012) e o poveste ironică şi moralistă despre confortul emoţional prefabricat, adusă la viaţă de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpăraţi pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolenţa unui vânzător de la chioşcul RATB) sub sloganul “Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”. Dar antidepresivele televizate au efecte adverse şi o foarte mare încărcătură amuzantă. Filmul a primit Premiul special la TIFF şi premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu sunt prezenţi în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 şi începutul anilor 2000. Două mostre desăvârşite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă şi duminică. Mâna lui Paulista (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

În Călătorie la oraş (r. Corneliu Porumboiu, România, 2003), un învăţător timid şi un şofer descurcăreţ îşi părăsesc satul pentru a lua de la oraş, aflat în sărbătoare, un ”computer conectat la internet şi un colac pentru closetul primarului”. Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 şi locul al doilea în secţiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele româneşti sunt prezentate la ShortsUP cu sprijinul Atelier de Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” şi 4 proof.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziţionate în avans prin MyTicket şi Eventim la preţul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament), sau la faţa locului (Cinema Patria) la preţul de 35 de lei pe seară. Detalii pe www.shortsup.ro.