Un incendiu de proportii a izbucnit la Muzeul Satului

Redacția / 20.02.2002, 18:06
Un  incendiu de proportii a izbucnit  la Muzeul Satului
BUCUREȘTI, 20 feb (MEDIAFAX) - Mai multe gospodarii țaranești au fost afectate de incendiul de proporții izbucnit, miercuri, la Muzeul Satului din București, pentru a carui stingere pompierii militari au intervenit cu 15 autospeciale. Incendiul a izbucnit în

BUCUREȘTI, 20 feb (MEDIAFAX) – Mai multe gospodarii țaranești au fost afectate de incendiul de proporții izbucnit, miercuri, la Muzeul Satului din București, pentru a carui stingere pompierii militari au intervenit cu 15 autospeciale.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 15.30, în partea de nord a muzeului (pe latura din apropierea Casei Presei), unde se afla case din Moldova și Dorbogea. Pompierii militari au primit apelul la 15.40 și au sosit în timp foarte scurt, intervenind întîi cu șase-șapte autospeciale. Ei au încercat sa limiteze extinderea focului, intervenția fiind îngreunata de vîntul care batea în rafale dinspre nord și care risca sa poarte scînteile spre celelalte gospodarii din muzeu.

La ora transmiterii acestei știri, pompierii reușisera sa stinga aproape în totalitate incendiul, al carui cauza nu este cunoscuta înca. Numarul caselor și al anexelor afectate de foc nu este cunoscut înca, potrivit unor estimari ale pompierilor fiind vorba de aproximativ zece construcții. Printre acestea se afla gospodarii din Fundu Moldovei, Straja, Voitinel și din Jurilovca-Dobrogea.

Personalul muzeului a început, în jurul orei 16.30, sa scoata din casele arse doar în parte mobilierul și celelalte obiecte casnice, pentru a le pune la adapost și, eventual, a le recondiționa. În urma incendiului, unele case au ramas fara acoperiș sau fara decorațiunile exterioare, altele au ars din temelii.

Pompierii nu au facut înca precizari legate de cauzele incendiului. La fața locului a sosit și Poliția, care va declanșa o ancheta, împreuna cu pompierii.

O supraveghetoare, Angelica Cotiga, susține ca a vazut focul izbucnind în afara complexului muzeal. Ea le-a alarmat pe celelate angajate ale muzeului, care au alertat pompierii. „Am vazut foc venind din parc, într-un minut era deja palalaie mare din cauza vntului”, afimra supraveghetoarea.

Acesta este al doilea incendiu din istoria Muzeului Satului. În primul – cel din 5 septembrie 1997 – au fost distruse patru gospodarii din cele 42 ale muzeului, precum și șura celei de-a cincea.Atunci au ars gospodarii din secolele XVI-XVIII din satele Berbești-Maramureș (secolul XVIII), Șurdești-Maramureș (secol XVIII), Chereluș-Arad (secol XVIII), Draguș-Brașov și Dumitra-Alba (ambele secol XVI).

Maria Berza, pe atunci secretar de stat în Ministerul Culturii, declara ca pagubele produse în urma incendiului sînt inestimabile. „Nu au fost distruse doar casele și anexele din gospodaria maramureșana, ci și obiectele casnice, mobilierul și icoanele din interior, care au o vechime foarte mare și o valoare inestimabila”, preciza secretarul de stat. Pîna în luna mai 2000, muzeul s-a aflat în restaurare generala.

(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX va pune la dispoziție imagini.)

MEDIAFAX