Un regal de arte marţiale în “Marele maestru”, în premieră, la Pro Cinema

De: Mioara Tronaru / 18.04.2014, 08:00
Un regal de arte marţiale în “Marele maestru”, în premieră, la Pro Cinema
Înainte de a antrena legende, a trebuit să devină el însuşi una – o legendă care a schimbat istoria artelor marţiale pentru totdeauna.

Inspirat de povestea adevărată a lui Ip Man, cel care l-a antrenat pe Bruce Lee, “Marele maestru”, film difuzat în premieră de Pro Cinema pe 19 aprilie, de la 22:15 şi prezentat de Cristian Tudor Popescu la CineTePrinde, a reprezentat propunerea Hong Kong-ului pentru categoria cel mai bun film străin la Oscar 2014.

Nominalizat la două premii Oscar, “Marele maestru”, regizat de Wong Kar Wai, a fost un film a cărui realizare a durat aproape un deceniu – timp de şase ani, regizorul Wong Kar Wai s-a documentat şi a studiat ideea de a ecraniza viaţa legendarului Ip Man, iar trei ani a durat realizarea sa propriu-zisă. Perfecţionismul regizorului Wong Kar Wai a făcut ca “Marele maestru” să petreacă un an de zile la montaj, până când acesta să se declare mulţumit de rezultat.

Tony Chiu Wai interpretează rolul marelui maestru Ip Man, antrenorul celebrului Bruce Lee. De la viaţa liniştită din Foshan şi până la încercările prin care trece în Hong Kong, viaţa Marelui Maestru de arte marţiale reprezintă un model de echilibru, dar şi de tenacitate.

Tony Chiu Wai s-a antrenat patru ore pe zi, timp de un an, pentru a avea pregătirea fizică necesară interpretării rolului lui Ip Man – o perioadă dură şi plină de încercări, pentru că, la un moment dat, Tony Chiu şi-a fracturat mâna, iar refacerea a fost lentă şi dureroasă. Însă filmul nu ar fi impresionat atât de mult criticii şi fanii artelor marţiale fără contribuţia de neegalat a celui care s-a ocupat de coregrafia scenelor de luptă – Yuen Wo Ping, în al cărui palmares se mai înscriu “Matrix”, “Tigru şi Dragon” şi “Kill Bill”.

“Marele maestru” a fost filmul care a deschis cea de-a 63 ediţie a Festivalului de Film de la Berlin.