“Urzeala tronurilor”: ce spun actorii

De: Mioara Tronaru / 11.05.2014, 08:00
“Urzeala tronurilor”: ce spun actorii
În plină desfăşurare de forţe în Westeros, câţiva dintre actorii din producţia HBO “Urzeala tronurilor” şi-au făcut timp să ne dezvăluie ce cred ei despre personajele din serial.

Lannisterii ţin cu dinţii de Tronul de Fier. Stannis Baratheon continuă să-şi construiască armata în Dragonstone. În nord, Rondul de Noapte, aflat în pragul dezbinării, este ameninţat de armata veneticilor. Daenerys Targaryen, însoţită de cei trei dragoni, îşi continuă drumul spre Tronul de Fier. Cam asta e situaţia în sezonul IV al serialului despre care Dan Weiss, unul dintre producători, spune: “Nu ne îndreptăm doar spre un singur eveniment culminant în sezonul 4, ci spre mai multe evenimente; este ceva fără precedent”.

Până vom afla, în detaliu, ce şi cum, iată ce spun actorii despre personajele lor.

 

Nikolaj Coster-Waldau despre Jaime Lannister

Jamie s-a întors la Debarcaderul Regelui. S-a aranjat şi încearcă să-şi găsească locul acum că are multe responsabilităţi. Cred că se bucură să fie înapoi, dar se află din nou în sânul familiei Lannister şi nu mai este sigur de locul lui printre ei având în vedere că nu mai este aceeaşi persoană.

Am ştiut mereu motivul pentru care l-a ucis pe Regele Nebun, dar telespectatorii i-au descoperit o altă latură după momentul cu Brienne din cadă. Este foarte loial familiei sale şi ar face orice ca să-i protejeze pe cei iubiţi (de aceea l-a împins pe Bran pe fereastră şi l-a atacat pe Ned Stark), dar toată viaţa lui a fost soldat şi trăieşte într-o lume dură, brutală, fără sentimente. De-a lungul anilor şi-a pierdut inocenţa şi a devenit un cinic. Când a întâlnit-o pe Brienne şi a descoperit inocenţa ei şi credinţa ei în a face ceea ce e bine şi în a avea onoare, şi-a amintit de persoana care era, de lucrurile în care credea şi de bărbatul care şi-ar dori să fie.

 

Gwendoline Christie despre Brienne of Tarth

Când am întâlnit-o prima dată pe Brienne, era o anumită naivitate la personajul ei – avea ideea asta inocentă de a-l sluji pe bărbatul pe care îl iubea. Nu putea să facă altceva decât să-şi dedice viaţa lui. Acum a ajuns în Debarcaderul Regelui, un loc al intrigilor, al secretelor, un loc în care toţi se luptă pentru propria supravieţuire. Este ceva diferit de tot ce a întâlnit până acum. Aşa încât se simte foarte intimidată şi nu prea reuşeşte să-şi găsească locul. Are o vulnerabilitate emoţională necontaminată încă de mediul în care se află. Şi singura persoană pe care o cunoaşte bine acolo este Jaime.

 

Maisie Williams despre Arya Stark

Un lucru incredibil la acest serial este că niciodată nu poţi spune cu siguranţă că un personaj este bun sau rău. Cred că Arya luptă de partea celor buni. E adevărat că uciderea soldatului Frey nu a fost corectă, dar a făcut-o pentru binele ei. Simt că Arya îşi dezvoltă încet, încet o altă latură – câteodată omoară oameni pentru plăcerea ei, nu pentru că aşa trebuie. De multe ori se pune pe ea însăşi în pericol doar ca să poată omorî pe cineva, iar asta nu e ceea ce ar trebui să facă un Stark. Cred că este din ce în ce mai influenţată de Câine şi de brutalitatea lui. El îşi face pur şi simplu treaba fără a-i păsa de emoţii şi de ce e bine şi ce nu. Probabil că el nu este cea mai bună influenţă pentru o persoană de doar 12 ani.

 

Rory McCann despre Sandor Clegane şi Arya

Relaţia dintre Câine şi Arya este paternă – nu sunt prieteni. Este o fată Stark şi cred că, încă de la început, deoarece era pe cont propriu, Câinele are un respect deosebit pentru ea. Este încă în viaţă în acest nebun război civil, toţi membrii familiei ei sunt morţi, dar ea a reuşit să supravieţuiască. Este ceva în legătură cu ea, simte că are o datorie de tată, trebuie să o protejeze. El vrea să o înveţe tot ce poate ca să o ajute să supravieţuiască în această lume nebună în care a ajuns.

 

Sibel Kekilli despre Shae

La început Shae era doar o prostituată şi voia să muncească. Era vorba doar de muncă pentru ea. Dar chiar de la finalul sezonului 2, s-a schimbat: s-a ataşat de Tyrion şi nu vrea să-l lase să plece nicărieri fără ea. Chiar nu vrea să trăiască fără el, asta este dragoste adevărată – ei nu-i pasă de putere şi de toate celelalte lucruri.

 

Isaac Hempstead Wright despre Bran Stark

Bran încearcă să-şi urmeze chemarea, iar în sezonul 4 va afla în sfârşit care este aceasta. Jojen a ştiut mereu ce trebuie el să facă, unde trebuie să ajungă, dar Bran abia acum va descoperit. Nu cred că ştie ce se va întâmpla, dar bănuieşte care îi este destinul. Bran are de înfruntat multe lucruri şi mulţi demoni având în vedere că şi-a piedut casa şi familia. Până acum a făcut parte din altceva, nu a făcut nimic doar pentru el însuşi, dar acum îşi urmează visele şi trebuie să descopere ce are el de făcut, care este locul lui în această lume.

 

Liam Cunningham despre Ser Davos Seaworth

Davos este un bărbat obişnuit care este pus într-o situaţie neobişnuită. Este un om simplu care se află într-un cuib de viespi şi asta mi-a plăcut mult deoarece te face să te întrebi “ce pot şi ce trebuie să fac?”. Mai ales atunci când Stannis îşi bate joc de el când nu obţine ce vrea. Nu îi vrea răul lui Davos şi îi cere sfatul deoarece gândirea lui strategică este foarte bună. Dar Davos are onoare şi principii pe care le-a dezvoltat când era un simplu pescar. Şi este constant: vrea să-şi respecte principiile într-o lume în care lipsa principiilor te duce acolo unde vrei. Aceasta este încurcătura lui dramatică, de fapt, şi îmi place să interpretez asta, este un personaj interesant.

 

Carice van Houten despre Melisandre

Melisandre vrea ca Stannis să fie pe Tronul de Fier. În acest sezon vor călători mult – la finele sezonului 3, ea i-a salvat viaţa lui Davos şi a spus că adevăratul război are loc în Nord. Deci vor merge într-acolo şi acele lumi se vor ciocni.

Cred că Melisandre are intenţii bune: chiar crede că va salva lumea dacă Stannis ajunge pe tron. Dar cum nu putem vedea viitorul şi cum e un personaj foarte misterios şi câţiva oameni mi-au spus ce vrea de fapt – nu mai sunt aşa de sigură. Mi-e greu să vorbesc despre asta – ştiu lucruri pe care nu le pot spune încă…

 

Aidan Gillen despre Peter Baelish

Littlefinger e mânat de respingere şi umilire. Vrea să aibă o poziţie în care nimeni nu-l poate răni. Nu este vorba de a-i răni pe alţii, cu toate că alte persoane au de suferit şi el face şi lucruri dure, grele, dar, de asemenea, cred că are o parte blândă, mai melancolică. Dar nu uită niciodată că lumea este brutală şi a fi bun nu-ţi garantează supravieţuirea.

La un moment dat va fi o scenă care va schimba percepţia publicului faţă de personaj.