Vampiri, fantome, sânge şi fiori: Lună Plină

De: Mioara Tronaru / 10.07.2014, 13:00
Vampiri, fantome, sânge şi fiori: Lună Plină
Cea de-a 3-a ediţie a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, primul festival din România dedicat exclusiv cinema-ului de gen, va avea loc în perioada 23-27 iulie 2014, la Biertan, în judeţul Sibiu.

The World’s End – filmul de deschidere al Festivalului Lună Plină 2014

Ediţia a 3-a a Festivalului de Film Horror şi Fantastic “Lună Plină” începe cu The World’s End / Sfârşitu’ lumii (Marea Britanie, 2013). Cea mai recentă ispravă marca Edgar Wright/Simon Pegg/Nick Frost, reprezintă partea a treia (şi ultima) a trilogiei “Cornetto” – anul trecut, spectatorii prezenţi la Biertan au aplaudat primul lor film, Shaun of the Dead (2004), prezentat în cadrul maratonului zombie. The World’s End a fost desemnat cel mai bun film britanic la Empire Awards 2014. Proiecţia în aer liber, unică în România, va avea loc prin amabilitatea distribuitorului român, RoImage.

 

Secţiunea Tenebre

Pe lângă The World’s End, anul acesta, secţiunea paralelă Tenebre, care prezintă un best of 2012-2014 în materie de producţii de gen, propune câteva titluri de referinţă din cinema-ul horror şi fantastic, difuzate în premieră şi în exclusivitate în România:

Rigor Mortis (2013) – zeci de festivaluri internaţionale (premiera mondială a avut loc la Veneţia) şi premii la Bruxelles şi Gerardmer pentru un cocktail macabru, saturat de efecte speciale şi co-produs de legendarul Takashi Shimizu.

Witching and Bitching / Vrăjitoarele din Zugarramurdi (2013) – Alex de la Iglesia combină demenţa efervescentă din El dia de la Bestia şi Accion mutante cu circul grotesc din Balada triste de trompeta şi câştigă aproximativ toate “premiile publicului” oferite de festivalurile la care a participat plus nouă premii Goya.

Here Comes the Devil / Iată diavolul! (2012) – cinci premii la Austin Fantastic Fest (film, regie, scenariu, actor, actriţă) pentru această şarjă supranatural/sângeroasă, realizată de spaniolul Adrian Garcia Bogliano.

All Cheerleaders Die / Şi majoretele mor (2013) – după două experienţe nefericite (The Woods i-a fost remontat, iar de la Red a fost dat afară), americanul Lucky McKee revine în forţă şi cu poftă de râsete şi măceluri. Titlul spune (aproape) tot despre acest remake al filmului omonim, scris şi regizat împreună cu Chris Siverston în 2001.

 

The Texas Chain Saw Massacre: proiecţie aniversară

Ediţia a 3-a a Festivalului de Film Horror şi Fantastic “Lună Plină” aniversează unul dintre cele mai influente filme de gen din istorie, The Texas Chain Saw Massacre (regia Tobe Hooper), de la a cărui premieră se împlinesc 40 de ani. Acest clasic (copiat, refăcut şi reinterpretat în neştire de-a lungul anilor) va fi prezentat la Biertan în versiunea integrală, restaurată digital (care a fost arătată şi la Cannes, în mai) într-o proiecţie unică, în aer liber, în cadrul secţiunii Amercan Masters.

O altă proiecţie specială în acest an va fi fascinantul Haxan / Vrăjitoria de-a lungul veacurilor (regia Benjamin Christensen). Premiera acestui film greu de clasat, care va fi prezentat la Biertan în versiunea originală, a avut loc în 1922.

 

În competiţie

Şase lungmetraje, semnate de regizori aflaţi oarecum la început de drum, vor concura în acest an pentru trofeul festivalului. Filmele alese de directorul artistic Andrei Creţulescu vor fi prezentate în premieră şi exclusivitate în România şi vin din Marea Britanie, Statele Unite, Argentina şi Noua Zeelandă.

Juriul din acest an este format din Artur Brzozowski (programmer Fantasy FilmFest – Germania), Tom Lukaszewicz (co-director Black Bear Filmfest – Polonia) şi Mihai Chirilov (director artistic TIFF) şi alege câştigătorul dintre următoarele titluri:

Coherence / Noaptea cometei (SUA, 2013) – opt prieteni se întâlnesc pentru o cină “buñueliană” în seara în care o cometă se apropie îngrijorător de Los Angeles.

In Fear / De frică (Marea Britanie, 2013) – doi puşti sunt hăituiţi pe o şosea din Irlanda rurală. Premiera mondială a avut loc la Sundance 2013.

It Follows / Pe urmele tale (SUA, 2014) – metaforă deloc subtilă dar teribil de pertinentă a propos de bolile cu transmitere sexuală; filmul lui David Robert Mitchell i-a fascinat şi înspăimântat pe criticii şi spectatorii de la Cannes, unde a rulat în premieră mondială în cadrul secţiunii Semaine de la critique. Înainte de Biertan, filmul s-a mai văzut doar la Karlovy Vary.

Sonno profondo / Somn adânc (Argentina, 2013) – un ucigaş cu mănuşi de piele, o prostituată asasinată, un accident macabru, culori ultra-saturate, muzică a la Moriconne, mult sânge şi dialoguri puţine. Premieră mondială Sitges 2013.

Summer of Blood / Vară însângerată (SUA, 2014) – un individ slinos, indolent şi mai degrabă plictisitor e muşcat de un vampir şi se transformă într-un soi de sex-machine. Filmul s-a lansat la Tribeca, în aprilie.

What We Do in the Shadows / Tribulaţiile unor vampiri moderni (Noua Zeelandă, 2014) – Vladislav (Jemaine Clement), Viago (Taika Waititi) şi Deacon (Jonathan Brugh) sunt vampiri cu ştate vechi, împart un apartament din Wellington şi acceptă încântaţi/însetaţi să fie filmaţi pentru un documentar de televiziune. Mockumentarul co-regizat de Waititi şi Clement (Flight of the Conchords) a avut premiera mondială la Sundance 2014.

Taika Waititi (nominalizat la Oscar în 2005 cu scurtmetrajul Two Cars, One Night şi autor al comediei-cult Eagle vs. Shark) şi Jemaine Clement (pe care l-aţi mai văzut în Men in Black 3 şi l-aţi auzit în animaţia Rio) sunt invitaţii speciali Lună Plină 2014 şi vor fi la Biertan pe toată durata festivalului.

Pe lângă secţiunea competitivă de lungmetraj, festivalul propune din nou un calup de scurte horror şi fantastice difuzate în premieră în România. Selecţionerul competiţiei de scurtmetraje, Cristi Mărculescu, a ales 15 filme care concurează pentru trofeul decis prin votul publicului:

Cualquier (r. Andrew Gipson Richardson, SUA, 2013)

Dive (r. Kaveh Nabatian, Canada, 2013)

Dystopia St. (r. David Cave, SUA, 2013)

Evil Twin (r. Christian Pfeil, Germania, 2013)

Figures (r. Miklos Keleti, Belgia, 2014)

Foxed! (r. James Stewart, Canada, 2013)

Horizonte (r. Aitor Uribarri, Spania, 2012)

M Is for Malnutrition (r. Peter Czikrai, Slovacia, 2013)

Mack Blaster (r. René Schweitzer & Sebastian Utech, Germania, 2014)

Mona (Alexis Barbosa, Franţa, 2013)

Moritz and the Woodwose (Bryn Chainey, Germania, 2013)

Someone for Dinner (r. Desi Andras Gyorgy & Moray Gabor, Ungaria, 2013)

Subterraneo (r. Miguel A. Carmona, Spania, 2013)

Svetovar Brewery (Vojta Zak, Cehia, 2012)

The Landing (r. Josh Tanner, Australia, 2013)

 

Ca în fiecare an, festivalul se va încheia cu proiecţia nocturnă în aer liber a musical-ului cult The Rocky Horror Picture Show, midnight movie prin excelenţă. Spectatorii costumaţi sunt bineveniţi.