Vedete la un pas de cancer! O brăţară la modă le pune viaţa în pericol

De: Cătălina Matei / 03.10.2014, 11:51
Vedete la un pas de cancer! O brăţară la modă le pune viaţa în pericol
După isteria provocată de Ice Buckett Challenge în toată lumea, iată că o nouă “modă” a invadat lumea celebrităţilor şi nu numai. Brăţările Rainbow Loom a ajuns să fie confecţionate şi purtate de vedete precum Miley Cyrus sau Kate Middleton şi prinţul William. Până şi Papa Francisc s-a afişat cu o astfel de bijuterie. Din păcate, dacă elasticele din plastic sunt contrafăcute, brăţările pot fi cancerigene.

De la Casa Regală a Marii Britanii până la slujitorii Domnului de la Vatican, întreg mapamondul a fost cuprins de ”febra” Rainbow Loom. Brăţările confecţionate din elastice multicolore au ajuns şi pe mâinile celor cu sânge albastru.

La începutul verii, prima care s-a afişat în public cu o astfel de podoabă a fost Kate Middleton, iar soţul ei, Prinţul William, nu s-a lăsat mai prejos şi şi-a accesorizat costumul cu o brăţară Rainbow Loom.

Foto: www.mariefranceasia.com

Chiar şi mama sa vitregă, Camilla Parker, a fost surprinsă purtând acest accesoriu.

Foto: www.mariefranceasia.com

Iar în timpul unei parade care s-a desfăşurat în urmă cu ceva timp la Madrid, Regele Spaniei a lăsat să vadă la încheietura mâinii sale o brăţară Rainbow Loom. De altfel, Regele Felipe a mărturist că şnurul colorat i-a fost dăruit de fiica sa cea mare, Infanta Leonor.

Foto: www.mariefranceasia.com

Până şi Papa Francisc, unul dintre cei mai nonconformişti lideri ai bisericii catolice, poartă mai multe brăţări de gen.

Foto: www.mariefranceasia.com

Bineînţeles, că brăţările au ajuns şi la Hollywood. Julia Roberts a fost fotografiată purtând chiar un colier multicolor realizat din aceleaşi elastice. Nu mai spunem de Miley Cyrus, care a postat pe contul său de Instagram o poză cu ea în timp ce îşi confecţiona o brăţară Rainbow Loom. Artista are cutii întregi pline cu elastice multicolore.

Foto: Hepta

Moda a ajuns rapid să fie adoptată de adolescenţii din toată lumea. Chiar şi copii de peste 6 ani se întrec în a-şi confecţiona brăţări multicolore pe car ele afişează la grădiniţă sau la şcoală. Ba chiar fac schimburi sau vânzări în toată regula. Nici părinţii nu se lasă mai prejos!

O mămică din Marea Britanie i-a confecţionat fiicei sale în vârstă de 12 ani o rochie numai din elastice Rainbow Loom. A avut nevoie de aproximativ 20.000! Ulterior, a decis să liciteze ineditul obiect vestimentar pe Ebay. Se pare că suma pe care a obţinut-o a fost de 270.000 de dolari (170.000 de lire sterline).

 

Cel care a inventat aceste fire colorate este Cheong Choon Ng, un imigrant malaezian de origine chnineză care a venit în SUA în 1991, la Wichita State University, unde a devenit inginer mecanic. Ideea i-a venit după ce a văzut-o pe fiica sa cea mică făcând brăţări din cauciuc.

Brăţările lui colorate au devenit populare în zonă, iar fiica sa i-a sugerat să le vândă. Cheong Choon Ng a petrecut şase luni pentru a concepe kit-ul de realizare a brăţărilor şi 28 de variante diferite ale acestora. Fratele şi nepoata sa au dat numele Rainbow Loom.

Din păcate, la fel ca în cazul oricărui produs de succes au apărut şi falsurile. Elasticele contrafăcute – în China evident! – pot fi periculoase.

Potrivit Mediafax, autorităţile italiene au confiscat deja zeci de milioane de astfel de brăţări după ce testele au relevat că sunt cancerigene.

 Autorităţile din oraşul italian Milano au confiscat aproximativ 20 de milioane de brăţări colorate fabricate în China, pe fondul suspiciunilor că sunt făcute din materiale toxice, care pot provoca boli cancerigene în reacţie cu transpiraţia, relatează site-ul postului RAI News. Autorităţile italiene au făcut percheziţii în cinci depozite aparţinând comunităţii chineze din Milano.

Produsul original este realizat de compania americană Rainbow Loom, preţul de vânzare fiind de aprozimativ 4 euro, în timp ce varianta contrafăcută costă doar 80 de eurocenţi.

De altfel, pe site-ul Rainbow Loom există un avertisment legat de produsele contrafăcute, disponibile atât în magazine, cât şi pe site-uri. Acestea nu sunt sigure pentru copii, nu au fost testate conform standardelor de siguranţă a jucăriilor, pot conţine substanţe periculoase şi sunt de calitate inferioară.

Cătălina Matei