Wentworth Miller

De: Andra Voiculescu / 10.05.2020, 12:51
Wentworth Miller
Actor | Producător | Scriitor

Wentworth Earl Miller III s-a născut pe 2 iunie 1972 în Chipping Norton, Oxfordshire, Anglia, din părinţi americani. Mama sa, Joy Marie (Palm), era profesoară şi tatăl, Wentworth Earl Miller II, avocat (profesor de drept). Are două surori mai mici, Gillian şi Leigh. Tatăl său, care este negru, este de origine afro-jamaicană şi afro-americană (alături de engleză şi germană). Mama sa, care este caucaziană, are strămoşi olandezi, francezi, suedezi, libanezi / sirieni, austrieci şi ruşi.

Când Miller a împlinit un an, familia sa s-a mutat în Park Slope, Brooklyn, New York. Tatăl său a devenit avocat asistent acolo. Wentworth păstrează dublă cetăţenie, dar afirmă că a fost întotdeauna american. Wentworth a studiat la Midwood High School din Brooklyn, unde a fost membru al Sing !, o producţie muzicală anuală care a fost începută de Midwood. Ulterior s-a transferat la Liceul Quaker Valley Senior High School din Sewickley, Pennsylvania. După absolvirea liceului în 1990, a urmat Universitatea Princeton. El a fost, de asemenea, caricaturist pentru ziarul şcolii şi membru al grupului A Capella, The Princeton Tigertones, unde a cântat ca bariton. Atunci a realizat că este interesat de spectacol în faţa unor audienţe mai mari sau mai mici. Cinci ani mai târziu, în 1995, a absolvit Princeton cu diploma de licenţă în literatură engleză şi s-a mutat în California. În acelaşi an, a fost angajat de o companie mică care făcea filme pentru televiziune. După aproximativ un an şi jumătate, şi-a dat seama că s-a mutat inconştient în Los Angeles pentru a fi actor. Apoi a decis să renunţe la locul de muncă la compania de producţie chiar şi după ce i s-a oferit un alt loc de muncă stabil.

Din păcate pentru Wentworth, a intra în industrie a fost o muncă destul de grea pentru el. A lucrat temporar la mai multe companii de producţie înainte de a ajunge să lucreze temporar pentru biroul de producţie al fostului său angajat.

Nu a trecut prea mult timp până când Wentworth a început să accepte roluri de invitaţi în seriale precum Buffy the Vampire Slayer (1997), ER (1994) şi Popular (1999). A jucat, de asemenea, în serialul Hallmark, Dinotopia (2002), interpretând personajul, David Scott. Aceste roluri au dus mai târziu la un rol în lungmetrajul, The Human Stain (2003), care s-a întâmplat să fie rolul său revelator, alături de Nicole Kidman şi Sir Anthony Hopkins, unde a jucat cea mai tânără versiune a personajului lui Anthony Hopkins, Coleman Silk.

Deşi filmul nu a ieşit bine în sălile de film, a fost bine primit de spectatori şi critici, catapultându-l în continuare pe Wentworth spre statulul de star.

După The Human Stain (2003), el a apărut în filmul Underworld, în calitate de Dr. Adam Lockwood, alături de Kate Beckinsale şi Scott Speedman, cântând vocea EDI.

De asemenea, a jucat în finalul serialului „Joan of Arcadia” (2003) al CBS, în rolul lui Ryan Hunter, un bărbat fermecător, dar destul de sinistru, care i-a dezvăluit lui Joan că a vorbit şi cu Dumnezeu.

S-a spus că personajul său va fi cea mai mare provocare a lui Joan, însă în mai, CBS a decis să anuleze spectacolul, lăsând fanii să se întrebe ce ar fi putut fi.

În 2005, Wentworth a apărut în pilotul lui Ghost Whisperer (2005) înainte de a juca în cele din urmă în reţeaua FOX Prison Break (2005).

Wentworth a jucat rolul lui Michael Scofield, un personaj care-l ajută pe fratele său, Lincoln Burrows, să scape la moarte după ce a fost găsit vinovat de o crimă pe care nu a comis-o.

El joacă alături de actorii Dominic Purcell, Amaury Nolasco şi Robert Knepper. Prison Break (2005) a devenit un hit instantaneu, iar Wentworth şi-a asigurat un loc printre spectatori ca unul dintre cei mai tari actori.

Performanţa sa din spectacol i-a câştigat o nominalizare la Globul de Aur, o nominalizare la premiile Saturn, precum şi trei nominalizări la Teen Choice Award. Nativul din Brooklyn a apărut, de asemenea, în două dintre videoclipurile muzicale ale lui Mariah Carey, „It’s Like That” şi „We Belong Together”.

Brett Ratner, care a regizat ambele videoclipuri muzicale, a regizat episodul pilot din Prison Break (2005) şi ştia deja cine este Wentworth.

Brett a adus apoi ideea cântăreţei despre utilizarea Wentworth în videoclipuri. După ce i-a arătat lui Mariah imagini cu Wentworth, ea a acceptat să-l folosească, iar Wentworth a reuşit să lucreze atât la videoclipuri cât şi la Prison Break cu ajutorul membrilor echipei care a construit un set special pe setul videoclipurilor.

Wentworth recunoaşte chiar că cele două zile pe care le-a petrecut lucrând cu Mariah, au fost, de fapt, unele dintre maximele sale din carieră - chiar a depăşit orice a făcut vreodată înainte de Prison Break (2005), deoarece i-a oferit atât de multă expunere.

Wentworth se descrie ca fiind o persoană foarte privată căreia îi place să-şi petreacă timpul doar relaxându-se acasă când nu lucrează. Îi place să înoate, să citească, să tragă câte un pui de somn, precum şi să meargă în diferite restaurante în fiecare săptămână. Îi place să petreacă timp la Institutul de Artă din Chicago, deoarece consideră că muzica, pictura, filmele şi teatrul pot contribui la munca unui actor.

În 2013, s-a întors la rădăcinile sale de scriere, luând legătura cu apreciatul regizor Chan-wook Park şi creând scenariul filmului Stoker, pe care l-a prezentat sub un pseudonim, Ted Foulke. A mai scris un scenariu pentru un prequel numit Uncle Charlie.

Sursa foto: HEPTA