„Words with Gods”, în închiderea Cinepolitica

De: Nicoleta Nicolae / 21.04.2015, 14:00
„Words with Gods”, în închiderea Cinepolitica
Emir Kusturica şi Guillermo Arriaga se numără printre regizorii filmului colectiv.

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuţie relaţia directă a individului cu divinitatea – sau absenţa acesteia – în diferitele religii, va închide Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din Bucureşti. Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata şi Álex de la Iglesia sunt cei nouă regizori care semnează câte un segment din film. Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Filmul a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei, şi este primul dintr-o serie numită Heartbeat of the World. Poveştile trec din Australia şi spriritualitatea ei „aborigenă” în Japonia post-tsunami, în moscheile din Kurdistan, agitaţia din Mumbai sau viaţa unui călugăr sârb. „Fascinant şi eterogen”, îl descrie „The Hollywood Reporter”. Emir Kusturica joacă rolul unui călugăr ortodox în propriul film, Alex de la Iglesia aduce mult umor negru în The Confession, în care un ucigaş plătit e luat drept preot de un taximetrist, iar Guillermo Arriaga încheie filmul cu God’s Blood, drama unui tată ateu care începe să-l viseze pe Dumnezeu.

Pe lângă cele şapte filme din competiţie, Cinepolitica cuprinde o selecţie incitantă de filme documentare de scurtmetraj marca VICE – Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei ­– şi filme noi pe teme politice în secţiunea Panorama. Politica şi religia se întretaie în documentarul Valoarea operativă – turnaţii / Operatív érték – a besúgottak (Ungaria, 2014), de Ágota Varga, o confesiune impresionantă despre o epocă în care credinţa era un păcat fundamental, iar ateismul şi suspiciunea, literă de lege. Preoţii îşi dezvăluie în faţa camerei sentimentele faţă de cei care îi urmăreau în timpul regimului comunist.

Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, este un film plin de tensiune şi emoţie despre relaţia dintre prizonierul nevinovat şi temnicerul său de conjunctură. Este inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot. În Cambodgia, în 1971, Bizot lucrează la restaurarea magnificului templu Angkor. Capturat de sângeroşii khmeri roşii şi acuzat că este spion CIA, Bizot are o singură şansă: să-l convingă pe tânărul Douch, şeful închisorii, că este nevinovat.

Cea de-a patra ediţie a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica va avea loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio şi Elvire Popesco. Evenimentul se va deschide oficial duminică, 26 aprilie, de la 20.00, la Cinema Studio, cu thriller-ul 13 minutes, de Oliver Hirschbiegel.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Parteneri instituţionali: Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului Bucureşti, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la Bucureşti, Institutul Maghiar Bucureşti

Parteneri: Bankwatch Romania, Pământeni, OpenPolitics, Frontline, Vice

Eveniment susţinut de Europa FM

Parteneri media: Digi24, Zile şi Nopti, Mediafax, Gândul, Caţavencii, Ziarul Ring, Foreign Policy, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia, CinemaRx.ro, Ziarul Metropolis, Voxpublica.ro, Contributors.ro, Think Outside the Box, Romaniacurata.ro, Port.ro, Filmreporter.ro, Orasulm.eu, Calendar Evenimente, SocietatesiCultura.ro, Cinefan.ro, AaRC.ro, Politicall, Blogdecinema.ro, Blitz TV