Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014

De: Mioara Tronaru / 19.05.2014, 00:00
Zilele Filmului Românesc la TIFF 2014
22 de poveşti româneşti, 14 lungmetraje şi 8 scurtmetraje, unele prezentate în premieră absolută, se regăsesc în mult-aşteptata secţiune Zilele Filmului Românesc, la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie).

Zilele Filmului Românesc la TIFF vor fi prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Patru lungmetraje vor rula în premieră absolută la TIFF. Poarta Albă, de Nicolae Mărgineanu, e drama a doi studenţi care ajung în lagărul de muncă forţată canalul Dunăre-Marea Neagră în 1949, şi îi are în distribuţie pe Cristian Bota, Sergiu Bucur şi Bogdan Nechifor.

În Cripta, noul film a lui Corneliu Gheorghiţă (Europolis), un om de afaceri francez rămâne prizonier între zidurile unei curţi din Băile Herculane. Serge Riaboukine, actor cu zeci de filme şi piese de teatru în portofoliu şi un Leopard de Bronz la Locarno pentru rolul din Peau d’homme cœur de bête (1999), face un rol memorabil.

Artistul vizual Daniel Djamo debutează la TIFF cu Un ultim an în 114 minute, un jurnal filmat al ultimului an din viaţa bunicii sale. „Acest documentar temerar, intens şi absolut sfâşietor este revelaţia mea personală din programul ZFR al acestui an”, declară Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Va avea premiera mondială la TIFF, în afara competiţiei ZFR, comedia America, venim!, debutul lui Răzvan Săvescu, avându-i în distribuţie, printre alţii, pe Gheorghe Ifrim, Adrian Văncică şi Mihai Călin. O trupă de cinci actori din Târgovişte, regizorul, un copil şi un urs imens de pluş traversează oceanul pentru un spectacol la New York, unde îi aşteaptă o adevărată aventură, din moment ce nimic nu merge conform planului.

În afara competiţiei va rula şi Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (r. Ionuţ Teianu), un documentar despre tentativa de asasinare a scriitorilor Virgil Tănase şi Paul Goma, în 1982.

Singurul film românesc care intră şi în Competiţia internaţională TIFF e Quod erat demonstrandum, pelicula alb-negru a lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii, Sorin Leoveanu şi Florin Piersic Jr.

Despre protestele din Piaţa Universităţii, din 2012, şi despre felul în care oamenii au recucerit spaţiul public, la 23 de ani de la Revoluţie, vorbeşte documentarul lui Vlad Petri, Bucureşti, unde eşti?, care va avea premiera oficială în Piaţa Unirii din Cluj, înainte de a intra pe ecrane.

Iar despre plăcerile noii generaţii – comedia #Selfie, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, în care trei adolescente, jucate de Crina Semciuc, Olimpia Melinte şi Flavia Hojda, fac o escapadă la mare cu trei zile înainte de bacalaureat.

În competiţia Zilelor Filmului Românesc intră şi documentarul lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, selecţionat la Berlin, un experiment în care fiul şi tatăl, Adrian Porumboiu, comentează împreună un antologic meci Steaua-Dinamo din 1987, Closer to the Moon, prima producţie în limba engleză a lui Nae Caranfil, cu Mark Strong şi Vera Farmiga pe afiş, şi La limita de jos a cerului, care i-a adus lui Igor Cobileanski cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo şi trofeul pentru Cel mai bun debut.

Spectatorii îl vor vedea pe Victor Rebengiuc în Câinele japonez, debutul lui Tudor Cristian Jurgiu, desemnat Cel mai bun film la Festivalul de la Vilnius şi proiectat la San Sebastian şi New Directors/ New Films din New York, iar pe Şerban Pavlu în Roxanne, un alt debut, regizat de Valentin Hotea şi selecţionat la Locarno. Stere Gulea vine la TIFF cu adaptarea romanului scris de Dan Lungu, Sunt o babă comunistă, în care Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea au rolurile centrale.

Lungmetrajele din ZFR vor fi jurizate de Christophe Terhechte, directorul secţiunii Forum a Festivalului de la Berlin, Grainne Humphreys, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Dublin, şi criticul Pamela Pianezza, selecţioner al Semaine de la critique din cadrul Festivalului de la Cannes.

Extrem de ofertante, ca poveşti şi abordări, sunt cele 8 scurtmetraje din competiţia ZFR. Va avea prima proiecţie cu public la TIFF Start Anew World (r. Luiza Pârvu), o producţie de epocă ambiţioasă, realizată cu resurse proprii la New York, despre emigranţi români ajunşi în Lumea Nouă. Florin Penişoară, Olimpia Melinte şi Ioan Ardelean au rolurile unor tineri din Pennsylvania anului 1908.

O altă premieră este Kowalski (r. Andrei Creţulescu), în care Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu joacă trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. „Primul are prea multe întrebări. Al doilea are un plan perfect. Al treilea nu are nici o şansă”.

Iulia Rugină (Love Building) revine la Cluj cu un alt proiect al Actoriedefilm.ro, Să mori din dragoste rănită, în care un cuplu despărţit decide să asculte pentru o ultimă dată melodia Angelei Similea (care apare în film), înainte de a se sinucide.

Imediat după premiera mondială de la Cannes din cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, Trece şi prin perete, al lui Radu Jude, o adaptare după o povestire de Cehov, va ajunge la TIFF.

Surprinzător va fi şi Plimbare (r. Mihaela Popescu), în care actriţa Valeria Seciu face un rol neaşteptat. La Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj mai concurează Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda şi Madam (r. Andrei Ştefan Răuţu), şi Tatăl nostru, al regizorului clujean Sergiu Lupşe.

Juriul de scurtmetraje va fi format din câştigătorii trofeelor pentru film scurt la festivaluri incluse în programul Operation Kino: Sofia – Pavel G. Vesnakov (premiat şi cu trofeul Clermont-Ferrand 2014, cu Pride), Istanbul – Fatih Kızılgök (Nerdesin) şi Sarajevo – Cristina Groşan (O vacanţă la mare).

 

Zilele Filmului Românesc                                        

Competiţie lungmetraje

Al doilea joc, r. Corneliu Porumboiu

Bucureşti, unde eşti?, r. Vlad Petri

Câinele japonez, r. Tudor Cristian Jurgiu

Closer to the Moon, r. Nae Caranfil

Cripta, r. Corneliu Gheorghiţă

La limita de jos a cerului, r. Igor Cobileanski

Poarta Albă, r. Nicolae Mărgineanu

Quod erat demonstrandum, r. Andrei Gruzsniczki

Roxanne, r. Valentin Hotea

Selfie, r. Cristina Iacob

Sunt o babă comunistă, r. Stere Gulea

Un ultim an în 114 minute, r. Daniel Djamo

 

În afara competiţiei

America, venim!, r. Răzvan Săvescu

Afacerea Tănase, r. Ionuţ Teianu

 

Competiţie scurtmetraje

Cai putere, r. Daniel Sandu

Ela, Panda şi Madam, r. Andrei Ştefan Rău’u

Kowalski, r. Andrei Creţulescu

O lume nouă/ Start Anew World, r. Luiza Pârvu

Plimbare, r. Mihaela Popescu

Să mori din dragoste rănită, r. Iulia Rugină

Tatăl nostru, r. Sergiu Lupşe

Trece şi prin perete, r. Radu Jude