Primul fotomodel din istorie a fost o româncă! ”Pe lângă ea, celelalte superbe păreau ţărănci!”

Renne Perle, românca născută la Iaşi, a ajuns la Paris, unde l-a cunoscut pe celebrul fotograf Jacques-Henri Lartigue. A devenit primul fotomodel profesionist din istoria omenirii, artistul imortalizând-o în 341 de imagini în doi ani!


Renadi Parlea s-a născut la Iaşi, din părinţi evrei. Se ştiu puţine despre  copilăria sa. Când familia s-a mutat la Paris, s-a rebotezat Renee Perle. A ajuns model pentru celebrul Georges Doeuillet, cel despre care se spune că a dat ora exactă în ceea ce înseamnă modă.


De fapt, românca s-a transformat, uşor, în primul fotomodel din istoria omenirii. Unul profesionist, care ştia să stea în faţa camerei de luat vederi, care putea poza pe o plajă, într-o cuşcă plină cu lei de la grădina zoologică, printre copaci sau într-un studio. Faimosul fotograf  Jacques-Henri Lartigue a făcut o obsesie pentru ea, notează a1.ro.


 ”Am lucrat cu multe superbe. Pe lângă ea, toate celelalte păreau ţărănci”, avea să-i spună unui prieten.

Cadrele realizate de Lartigue cu Renee Perle aveau să devină faimoase, vânzându-se la marile case de licitaţii. Spre exemplu, pe 6 mai 1999, ”Renee Perle îm haină albă” se cumpăra, la Sotheby's cu 4.375 $. John Galliano, designerul faimos, avea să declare că ”Această pariziană jucăuşă a fost o avangardistă perfectă: purta fie panataloni scurţi, fie evazaţi, încă din 1930 iar mâinile îi erau pline de brăţări!”

 


 

Galerie foto

Comentarii
ABONARE