1 Mai muncitoresc

Apropo.ro / 30.04.2006, 15:43
1 Mai muncitoresc
Cine nu așteapta 1 Mai nu iubește mititeii, gratarele și berea în valuri? De zeci de ani, generații întregi s-au transformat pentru o zi în "oamenii muncii" la iarba verde. Și obiceiul continua sa "produca" fani. "Mai miroseam a berica" Dragoș Moștenescu

Cine nu așteapta 1 Mai nu iubește mititeii, gratarele și berea în valuri? De zeci de ani, generații întregi s-au transformat pentru o zi în „oamenii muncii” la iarba verde. Și obiceiul continua sa „produca” fani.

„Mai miroseam a berica”
Dragoș Moștenescu fugea în liceu la mici și la bere, dar avea pregatita o scuza… „Mai miroseam a berica, dar nu mergeam la ore sau daca se prindeau ziceam ca am mancat o salata stricata”. În restul zile de 1 Mai se distra ca toata lumea mai mult sau mai puțin comunista și participa la tot felul de defilari și montaje, dupa care ieșea la iarba verde, vorba vine, „ca pe langa Valcea nu prea erau terenuri cu iarba.” Dar în rest era cam aceeași nebunie de acum, de 23 august. Adica oamenii ieșeau ca și acum cu mașinile prin zonele verzi și faceau foarte multa mizerie. Și repertoriul de muzici ceaușiste era unul dintre cele mai bune motive de-a chiuli. Doar trebuia sa canți perfect „Partidul, Ceaușescu, România”, „Traim decenii de împliniri marețe” și… „1 Mai muncitoresc”. Dragoș nu-și amintește exact ce canta, dar era ceva foarte de… dragul patriei. Daca facea o prostie risca sa fie scos în careu unde „te facea de c… în fața întregii școli și toți elevii strigau huo! Asta pana dupa ce scapai de la școala, atunci urmau felicitarile.”

Jale cu sandale
Pentru Dan Chișu 1 Mai însemna Marea Neagra. „Mergeam la mare în mod organizat. Mi se pare haios ca atunci ne organizam singuri pe cand acum merge poliția sa-i organizeze pe cei care sarbatoresc acolo. Era bine ca la Neptun se deschidea Shopul și puteai sa-ți iei de toate, țigarile erau 30 de cenți pachetul…” De cantat nu canta și nici poezii patriotice nu știa. „Am fost un UTC-ist rau, n-am participat la viața culturala a capitalei în vremurile acelea. Decat sa particip la defilari și alte manifestari, preferam sa-mi scot scutiri și tot felul de alte șmecherii.” Prin București, ca de altfel peste tot, oferta de distracție nocturna era… zero, mai exact era „jale cu sandale”.

Afla din ce înseamna 1 mai pentru Ombladon, Andreea Banica (blonda) și Tony Grecu ziua de 1 mai.

Tags: