10 cazuri rezolvate la decenii după ce polițiștii le-au abandonat

De: Marian Andrei / 04.07.2014, 11:30
Una dintre cele mai mari satisfacții ale polițiștilor și anchetatorilor este rezolvarea unui caz. Satisfacția este cu atât mai mare că cât cazul este mai încâlcit și mai greu. Cu toate acestea, pe lângă cazurile care nu au fost rezolvate niciodată, există și unele care, prin perseverență de chinez bătrân sau doar din noroc, au fost rezolvate după zeci de ani, când nimeni nu mai spera.

Iată astfel de 10 cazuri, rezolvate mult timp după petrecerea faptei.

10. Jessica Lynn Keen – rezolvat după 18 ani

Rezolvarea acestui caz a fost posibilă datorită schimbării legislației din Ohio. Tînăra Jessica Keen, a cărei copilărie a fost presărate cu diverse probleme, era în 1991 internată într-un centru pentru adolescenți fugari și cu probleme. Pe 15 martie, în timp ce aștepta autobuzul, ea a fost răpită și dusă într-un cimitir din apropiere, unde a fost bătută cu o piatră de mormânt de 30 de kilograme, fiind găsită fără suflere după două zile. 

Cazul a rămas nerezolvat până când, 18 ani mai târziu, statul a promulgat o lege prin care se constituia o bază de date a ADN-ului condamnaților. 

Una dintre probe, cea a lui Marvin Lee Smith, condamnat pentru atacuri cu violență, s-a potrivit cu probele culese de la locul faptei, iar acesta a recunoscut crima, fiind condamnat la 30 de ani de închisoare.

9. Cynthia Epps – rezolvat după 20 de ani

În iunie 1994, Fames Fountain din Buffalo a anunțat politia despre faptul că a găsit cadavrul Cynthiei Epps, o tânără de 29 de ani, lângă garajul său. El a declarat că nu are idee cum au ajuns acolo rămășițele femeii, care fusese violată, înjunghiată și apoi mutilată, și a cooperat deplin cu polițiștii.

În 2010, detectivii Charles Aronica și Lissa Redmond au redeschis investigația și, printre altele, au studiat mai atent trecutul lui Fountain. acum în vârstă de 50 de ani. Au descoperit numeroase concondamnăi pentru viol, o condamnare pentru omor, dar și faptul că fusese internat într-un centru de psihiatrie. Comparând probele ADN culese de la locul crimei cu cele prelevate lui Fountain în 1994 în alt caz de viol, polițiștii au descoperit că acesta era făptașul crimei nerezolvate iar judecătorii l-au condamnat în 2013 la închisoare pe viață.

8. Amy Weidner – rezolvat după 23 de ani

Bill Carter, veteran al poliției din Indianapolis, nu lucrase niciodată în carieră la un dosar de omucidere. Până în 1989, când cazul lui Any Weidner i-a atras atenția și i-a stârnit curiozitatea. 

Amy, în vârstă de 16 ani, fusese găsită în casa ei, bătută, violată și apoi sugrumată, după ce în noaptea precedentă avusese grijă de sora ei mai mică care era bolnavă. Fără nicio probă concludentă, în afara unei urme de palmă plină de sânge (probă inutilă pentru tehnologia anilor ’80), peste caz s-a așternut praful timp de 20 de ani.

Rugat de un coleg să-l ajute să ajungă la pagina memorială a lui Amy de pe Facebook, Carter a fost sensibilizat de caz și a început să-l cerceteze. Astfel, el a descoperit, confruntând amprentele a diverși suspecți cu urma plină de sânge, că autorul era nimeni altul decât un prieten al fratelui victimei, Denk Rodney, în vârstă de 18 ani la data aceea. Rodney a fost condamnat la 65 de ani de închisoare.

7. Martha Jean Lambert – rezolvat după 25 de ani

Pe 27 noiembrie 1985, tânăra de 12 ani Martha Jean Lambert a dispărut fără urmă. Eleva blondă din clasa a șaptea nu a mai fost văzută niciodată iar poliția nu a reușit, în lipsa cadavrului, a unor probe concludente sau a suspecților, să rezolve cazul.

25 de ani mai târziu, detectivii Sean M. Tice și Howard „Skip” Cole III au decis să mai încerce o dată, astfel că au audiat vecinii, prietenii și rudele dispărutei. În cele din urmă s-au decis să acorde o atenție sporită fratelui fetei, care era cu doi ani mai mare. După 20 de ore de audieri, acesta a mărturisit, cu lacrimi în ochi, ce s-a întâmplat cu 25 de ani în urmă. Plecați să se joace, cum făceau adesea, într-o construcție abandonată, el i-a dat fetei bani pentru a-și cumpăra ceea ce dorește de la magazin. Amy i-a cerut mai mulți bani, și pentru că David nu i-a mai dat, a început să-l lovească. David a împins-o, fata s-a dezechilibrat și a căzut peste o bară metalică, care i-a străpuns capul. Speriat, el a îngropat corpul surorii sale și a ținut secret acest lucru peste două decenii.

Având în vedere circumstanțele, polițiștii au decis să nu-l inculpe pe David Lambert, mai ales că rămășițele surorii sale nu au fost găsite niciodată.

6. Minnie and Edward Maurin – rezolvat după 27 de ani

Crăciunul anului 1985 nu a fost tocmai un motiv de bucurie pentru locuitorii orășelului Chehalis. Șase zile mai devreme, soții Edward și Minnie Maurin, de 83 și respectiv 81 de ani, dispăruseră, mașina lor fiind găsită plină de sânge și cu cheile în contact. peste încă o săptămână, cei doi au fost găsiți într-o pădure din împrejurimile orașului, împușcați.

Polițiștii au descoperit imediat suspecții, frații Rick și John Riffe, însă lipsa de probe a împiedicat condamnarea lor.

Abia după aproape 30 de ani procurorii statului Washington au reușit să obțină probe suficiente pentru a cere condamnarea. După un proces de șase săptămâni, judecătorii l-au condamnat pe Rick la 103 de ani de închisoare (John a murit cu o săptămână înainte de începerea procesului).

5. Diane Maxwell Jackson – rezolvat după 34 de ani

În 1969, tânăra telefonistă Diane Jackson a fost răpită din parcarea locului de muncă, dusă într-o colibă din apropiere, violată și înjunghiată. Polițiștii au prelevat o amprentă, dar nu au avut cu ce să o compare.

În 1989, fratele victimei, ajuns Ranger, a cerut, prin intermediul presei, ajutor pentru găsirea vinovatului. Abia în iulie 2003, după confruntarea cu peste 70 de milioane de amprente din baza de date a FBI-ului, tehnicianul Jill Kinkade a găsit, după o căutare de cinci ore, 20 de amprente care prezentau puncte de asemănare, dintre care cele ale lui James Ray Davies erau „favorite”. La audieri s-a descoperit că Davies fusese eliberat din închisoare cu doar câteva zile înainte de crimă, astfel că pe 24 noiembrie 2003 acesta a fost condamnat la închisoare pe viață după ce a mărturisit că el este autorul.

4. Robert Peterson, Anton Schuessler și John Schuessler – rezolvat după 40 de ani

În octombrie 1955, corpurile a trei băieți – John Schuessler, de 13 ani, fratele său Anton, de 11, și Robert Peterson, de 14 ani – au fost găsite dezbrăcate în pădurea din Cook County. Băieții fuseseră agresați sexual înainte de a fi strangulați.

În 1995, Kenneth Hansen a fost găsit vinovat de această crimă, însă după cinci ani condamnarea a fost invalidată pentru că anumite mărturii au fost inadmisibile ca probă în instanță. La rejudecarea procesului, în același an, juraților le-a trebuit doar două ore pentru a-l găsi din nou vinovat pe Hansen și a-l condamna la 300 de ani de închisoare.

3. Pamela Jackson și Cheryl Miller – rezolvat după 42 de ani

Adevărul nu este, câteodată, așa de rău precum pare. Atunci când Pamela Jackson și Cheryl Miller au dispărut, în 1971 cănd se îndreptau către o petrecere, mulți s-au gîndit la ceea ce poate fi mai rău. Dar în 2014, nivelul apelor râului Brule a scăzut extrem de mult scoțând la iveală mașina în care se aflau rămpșițele celor două fete. Ancheta a scos la iveală că a fost vorba pur și simplu de un accident.

Elementul oribil din acest caz este că pe baza unor mărturii mincinoase, un om nevinovat a petrecut 10 ani în închisoare. David Lykken a fost eliberat iar acum se judecă procesul în care cere statului daune de 400.000 de dolari.

2. Richard Phillips ți Milton Curtis – rezolvat după 46 de ani

Pe 21 iulie 1957, patru tineri stăteau într-o mașină, pe Aleea Îndrăgostiților din localitatea El Segundo din California. Un bărbat înarmat s-a apropiat de mașină, i-a legat pe cei patru și a violat-o pe fata de 15 ani. După ce i-a debarcat pe cei patru îe stradă, în lenjerie intimă, atacatorul a plecat mai departe. După circa o oră, atacatorul a tras atenția a doi tineri polițști, trecând pe roșu, astfel că Richard Phillips și Milton Curtis, proaspeți absolvenți ai Academiei, l-au tras pe dreapta. În momentul în care s-au apropiat de mașină, cei doi au fost împușcați iar criminalul a dispărut.

Deabia în 2003 FBI-ul a făcut legătura între amprentele culese atunci și cele ale lui Gerald Mason, luate în 1956 cu ocazia unui jaf. La percheziția făcută la locuința lui Mason, care între timp își deschisese o afacere, avea trei copii și era văzut drept un cetățean model, s-au găsit probe suplimentare, astfel că Mason a fost condamnat la închisoare.

1. Lucy Johnson – rezolvat după 52 de ani

În septembrie 1961, tânăra de 25 de ani Lucy Johnson, mama unei fetițe a dispărut fără urmă. Dispariția ei a fost raportată deabia peste patru ani, așa că principalul suspect a fost considerat soțul ei, Marvin, însă poliția nu a găsit nicio probă împotriva lui.

Anii au trecut, Marvin a murit și se părea că nu mai există nicio speranță de rezolvare a cazului, astfel că fata, Linda, a cerut ajutor prin intermediul presei.

În 2013, Linda a primit un telefon iar persoana de la capătul celălalt al firului i-a spus că este sora ei vitregă. Aceasta i-a spus că mama sa trăiește și și-a întemeiat o nouă familie în altă parte a țării.

Deși neîncrezătoare, Linda a ners în vizită la locul indicat, unde a recunoscut-o pe mama sa imediat. Aceasta, abuzată de soțul ei, încercase să plece de acasă împreună cu Linda, însă Marvin a oprit-o, astfel că a plecat singură și și-a refăcut viața.