10 celebrități care au murit în accidente aviatice

De: Marian Andrei / 21.01.2014, 17:30
Recentul accident aviatic în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și o studentă la Institutul de Medicină Militară este, pe lângă un motivat prilej de a ne întreba de ce avionul prăbușit nu a fost localizat în timp util pentru salvarea pasagerilor, și un moment în care rememorăm numeroase alte accidente aviatice soldate cu victime, unele dintre ele celebre.

Fără a neglija respectul care trebuie adus tuturor celor care au trecut în neființă în astfel de accidente, am întocmit o listă cu astfel de persoane care aveau o prezență activă în viața publică – pe scurt, erau celebre.

1. Echipa rusească de hochei Lokomotiv Yaroslavl – 7 septembrie 2011

 

Avionul în care era îmbarcată echipa nu a reușit să ia altitudine după decolare, lovind o antenă și prăbușindu-se apoi în râul Volga, la un kilometru de pistă. 44 din cele 45 de persoane aflate la bord au murit. (în imagine, președintele rus Dmitri Medvedev depunând flori în apropiere de locul prăbușirii)

2. Lech Kaczynski (60 de ani), președintele Poloniei – 10 aprilie 2010

Avionul militar cu care președintele polonez Lech Kaczynski, soția sa și alți 86 de înalți demnitari se deplasau în Rusia pentru omagierea militarilor polonezi executați în urmă cu 70 de ani de poliția stalinistă, s-a prăbușit la aterizare într-o pădure din apropiere de Smolensk, provocând moartea tuturor persoanelor aflate la bord.

3. Boris Trajkovski, 47de ani, președintele Macedoniei – 26 februarie 2004

Avionul cu care se deplasa președintele macedonean s-a lovit de munte în timp ce încerca să aterizeze la Mostar. Vremea rea, dublată de erorile de pilotaj ale celor doi piloți au fost cauzele accidentului. Toate cele nouă persoane aflate la bordul avionului și-au pierdut viața.

4. Echipajul navetei spațiale Columbia – 1 februarie 2003

Prima navetă spațială a flotei NASA  și-a încheiat în mod tragic activitatea. Pe 1 februarie 2003, Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării in atmosfera terestră deasupra Texasului, în timpul celei de-a 28-a misiuni. Toți cei 7 membri ai echipajului, Rick Husband, William McCool, Michael Anderson, Kalpana Chawla, David Brown, Laurel Clark și IIlan Ramon au murit.

5, John F. Kennedy Jr., 38 de ani, fiul președintelui Kennedy – 16 iulie 1999

Avionul ușor pilotat de Kennedy a scăpat de sub control, a intrat în vrie și s-a prăbușit în Oceanul Atlantic. La fel ca și Adrian Iovan, Kennedy a ales zborul la vedere (VFR) în detrimentul celui instrumental (IFR). În accident și-au pierdut viața, pe lângă Kennedy, și soția și cumnata sa.

6. Locotenentul Kara Hultgreen, prima femeie pilot de avion de vânătoare – 25 Octombrie 1994

Hultgreen a murit în timpul unei aterizări pe puntea portavionului Abraham Lincoln.

7. Salem bin Laden, 42 de ani, fratele lui Osama bin Laden – 29 Mai 1988

Salem a decolat, însă avionul său a atins firele unei rețele de înaltă tensiune, căzând apoi pe sol de la aproape 40 de metri înălțime.

8. Randy Rhoads, 25 ani, chitaristul lui Ozzy Osbourne – 19 martie 1982

O moarte stupidă, cauzată de bravadă. Avionul în care se afla Randy încerca să „șicaneze” autobuzul în care se afla restul trupei. La un moment dat, aripa avionului a atins autobuzul, iar aparatul de zbor a intrat într-o casă. Cele trei persoane care se aflau la bord au murit pe loc.

9. Sanjay Gandhi, 34 de ani, fiul Indirei Gandhi – 23 iunie 1980

Sanjay a murit după ce s-a prăbușit cu un avion pentru acrobații care nu fusese testat suficient și cu care nu era familiar

10. Echipa de fotbal Manchester United – 6 februarie 1958

O tragedie care a marcat sportivii și admiratorii lor din întreaga lume. Incapabil să ia altitudine din cauza unei furtuni de zăpadă, avionul s-a făcut bucăți la capătul pistei. Accidentul în care și-au pierdut viața 23 de persoane din cele 44 aflate la bord, între care 8 membri ai echipei de fotbal, generează și acum controverse, unii susținînd că a alunecat de pe pistă iar alții că nu a putut decola din cauza gheții de pe fuselaj.