10 companii care au vândut altceva decât în prezent

De: Gabriela Voicu / 21.08.2013, 17:00
Mulți nu știu că unele branduri celebre și-au început afacerile pe domenii cu totul diferite de cele în care sunt active astăzi. Iată 10 exemple celebre!

1. Avon

David H. McConnell a lansat Avon în 1886 fără intenție. Acesta vindea cărți din ușă în ușă, dar pentru a atrage publicul feminin le oferea mici cadouri sub forma unor mostre de parfum. Cu timpul, parfumul oferit de McConnell a devenit mai popular decât cărțile, așa că acesta a fondat o companie numită California Perfume Company, care ulterior a devenit Avon.

2. Nokia

Gigantul din telecom a început în 1865, în Finlanda, după ce Fredrik Idestam a deschis o fabrică de celuloză, în apropierea canalului Tammerkoski. Compania a început să producă telefoane mobile în anii ’60.

3. 3M

Când fondatorii companiei Minnesota Mining and Manufacturing au deschis afacerea în Two Harbors, Minnesota, în 1902, nu comercializau post-it-uri, ci plănuiau să vândă corindon, un ingredient important din componența discurilor abrazive, direct către producători.

4. Wrigley

Ca în cazul Avon, compania de gumă de mestecat a  datorită unor produse populare. William Wrigley Jr. a fondat Wrigley în 1891 cu scopul de a vinde săpun și praf de copt. Aceștia ofereau gumă de mestecat cadou clienților, iar oamenii au început să aprecieze mai mult cadoul decât produsul vândut către ei.

5. DuPont

E.I. du Pont a pornit afacerea care a devenit una dintre cele mai mari concernuri de chimicale din lume în 1802, făcând afaceri cu praf de pușcă. Ulterior emigrantul francez și-a extins compania introducand și alți explozibili.

6. Tiffany & Co.

Producătorul de bijuterii a fost cândva o papetarie numită Tiffany, Young and Ellis, când a fost inființată în 1837. În 1853 Tiffany și-a schimbat profilul, concentrându-se pe producția de bijuterii.

7. Colgate

Compania care comercializeză produse pentru igienă a pornit în 1806, dar prima lor pastă de dinți a fost lansată abia în 1873. Fondatorul William Colgate a vândut inițial săpun, lumânări și glucoză.

8. Xerox

Când Xerox a fost lansată în 1906, producea hârtie și echipamente foto, sub denumirea Haloid Company. Copiatorul Xerox 914 a debutat în 1959.

9. Berkshire Hathaway

Compania deținută de Warren Buffett producea inițial textile și și-a început activitatea în 1839. Buffet a preluat-o în 1962 și până în 1967 a reușit să extindă afacerea în domeniul asigurărilor și în alte sectoare.

10. Abercrombie & Fitch

David Abercrombie a fondat magazinul de îmbrăcăminte în 1892 în New York și inițial acesta era orientat pe produse sport. Brandul existent astăzi a început să prindă contur după ce Limited Brands a cumpărat afacerea în 1988.