10 dintre cele mai urâte statui din lume (Poze)

De: Gabriela Voicu / 15.05.2012, 17:40
Dacă "Statuia lui Traian" de la Muzeul Național de Istorie te-a amuzat, află că se poate și mai rău prin alte țări!

Uneori, artiștii cu adevărat talentați rămân în anonimat în timp ce anumiți sculptori au ocazia să își expună lucrările mediocre în piețe publice, chiar dacă acestea stârnesc repulsia trecătorilor.

Dar arta e subiectivă, iar frumusețea se află în ochii privitorului, nu-i așa? Ce ne facem, însă, când anumite monumente afectează peisajul urban și chiar devin subiecte pentru tabloide, așa cum s-a întâmplat recent chiar în România, după ce pe treptele Muzeului Național de Istorie din București a fost expusă „Statuia lui Traian nud”?

Monumentul care îl înfățișează pe împăratul roman Traian cărând o lupoaică, a devenit rapid ținta ironiilor autohtone și, chiar mai mult, cotidianul „The Telegraph” a surprins reacțiile românilor care au ajuns să facă glume pe seama operei de artă realizate de Vasile Gorduz.

Poziția ciudată, nuditatea personajului masculin, dar și eșarfa de la gâtul lupoaicei, care amintește de steagul dacilor, a dat naștere unor controverse și pe Internet, au notat jurnaliștii de la The Telegraph.

De altfel, noul monument s-ar încadra perfect în topul nostru, cu 10 dintre cele mai urâte statui din lume, pe care vi-l prezentăm mai jos:

1. „Luptătorul” din Frogner Park, Oslo

În Frogner Park, din Norvegia, se află o statuie care reprezintă un bărbat nud, luptându-se cu bebeluși, pe care îi lovește cu mâinile și cu picioarele.

2. Fântâna „Kindlifresserbrunnen” din Berna

În Elvetia se află „sora” statuii din Oslo, reprezentând un bărbat care mănâncă bebeluși. Dacă treci rapid pe lângă acest monument din secolul 16, pare că este o fântână obișnuită…

3. „Cocozao” din Ponta Grossa

Există un monument în Brazilia care seamănă cu un excrement și care ne amintește de Memorialul Renașterii, din Piața Revoluției.

4. Intrarea muzeului „Kafka” din Praga

Cehii au vrut ca muzeul dedicat scriitorului Franz Kafka să fie deosebit și au reușit, grație monumentului de la intrare, care reprezintă doi bărbați, stând față în față, la oarecare distanță, și urinând unul spre celălalt.


5. „Bebelușii horror” din Praga

Tot în Praga se află statuile-gigant ale unor bebeluși fără fețe, care par să meargă de-a bușilea într-un parc.

6. „Fântâna Virtuților” din Nuremberg

Cel trei virtuți teologice au fost reprezentate în Germania prin intermediul unei fântâni cu statui feminine din ai căror sâni țâșnește apă.

7. „El Mesteno” din Denver

Calul cu ochi roșii de la Denver International Airport aruncă priviri demonice celor care poposesc în SUA. În plus, monstruozitatea are aproape 10 metri înălțime.

8. „The Awakening” din Washington, D.C.

Dacă „Lincoln Memorial” și „Capitol Hill”sunt monumente cunoscute din Washington, există unul care încă îi uimește pe americani și nu numai: creatura reprezentată de așa-numitul „The Awakening”.

9. „Ochiul gigantic” din Chicago

Americanii sunt foarte creativi când vine vorba de statui, cunoscută fiind pasiunea lor pentru extratereștri și fenomene paranormale, așa că o sculptură sub forma unui glob ocular într-un parc nu mai miră pe nimeni.

10. „Moș Crăciun cu… butt plug” din Rotterdam

Nu este cazul să vizitezi Rotterdam în prejama Crăciunului, dacă ai copii și vrei să păstrezi tradiția venirii lui Moș Crăciun. Olandezii au un simț al umorului mai dezvoltat și au dezvăluit așa-numitul monument „Santa Claus by Paul McCarthy”, care pare că ține un butt plug gigantic.