10 legume și ierburi pe care le poți consuma, dar și replanta la infinit

Apropo.ro / 16.01.2014, 15:30
Cu îndemânarea unui vrăjitor poți replanta ori de câte ori vrei legumele și ierburile pe care le folosești aproape zilnic. Nu arunca resturile rămase, mai bine le crești!

De la o mulțime de legume și ierburi pe care le consumi în gospodărie poți refolosi resturile, pe care le arunci de obicei.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Replantarea lor te poate scuti de mersul la piață, însă nu te aștepta ca rezultatele să apară instant.

Iată cum poți deveni un mic agricultor, fără să ai nevoie de o grădină exterioară.

1. Ceapa verde

ceapa

Este una dintre cele mai ușoare vegetale ce poate fi replantată pentru a resădi. Nu are nevoie decât de apă.

Cum se face: Taie capetele de ceapă verde, cu rădăcină, puțin mai mari și pune-le în pahare mici, cu apă să acopere firele rădăcinii. Acestea se țin lângă o sură de lumină, iar apa trebuie schimibată zilnic. În a cincea zi de la „replantare” vei avea produsul final.

2. Usturoi încolțit

usturoi

Usturoiul încolțit nu mai este recomandat pentru consum. Mai bine pune usturoiul într-un recipient cu apă, cât să acopere mustățile usturoiului. Frunzele ce vor crește ulterior, în câteva zile, vor da aromă mâncărurilor tale. Mai poți planta usturoiul încolțit în pământ, dar acesta va crește puțin mai greu decât cel în apă. Îi va lua câteva săptămâni să se dezvolte.

3. Salata verde

salata verde

Tulpina, sau cotorul, salatei poate fi replantat în apă pentru a da din nou. Și la varză merge trucul. Dacă îl vei planta în sol, salata va fi cu mult mai bogată în frunze.

4. Morcovii

morcovi

Capetele morcovilor pot fi tăiate și așezate într-un recipient cu apă. Frunzele ce vor ieși pot fi folosite la salate. Este un experiment interesant și pentru cei mici.

5. Busuiocul

busuioc

Rupe o tijă de busuioc verde cu tot cu frunze și pune-o într-un pahar cu apă. Taie cu un cuțit, nu cu foarfeca. În pahar trebuie să stea doar tija. Apa se schimbă în fiecare zi, iar paharul se ține într-un loc luminos, dar nu foarte călduros. După ce i-au dat rădăcinile, poți transfera busuiocul într-un ghiveci cu compost. Planta are nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi.

6. Țelina

telina

Taie din țelină o bucată lată de trei degete, cu tot cu frunze. Îndepărtează frunzele, iar restul rămas pune-l într-un recipient cu apă, pentru trei zile. După această perioadă transferă-l într-un ghiveci cu pământ.

7. Ceapa uscată

ceapa

Taie fundul cepei, cel cu mustăți, pe care l-ai fi aruncat la gunoi, și sădește-l în pământ.

8. Ghimbirul

ghimbir

Rizomul de ghimbir, rupt bucăți, se plantează în sol, într-un ghiveci. Poți face acest lucru ori de câte ori vrei.

9. Ciupercile

ciuperci

Îndepărtează pălăria ciupercii și plantează codița în pământ, dar nu uita să lași puțin din ea și deasupra solului. Pentru a crește, ciuperca preferă răcoarea și nu multă lumină.

10. Coriandrul

coriandru

Crește la fel ca busuiocul. Se fac aceleași operațiuni.

11. Ananasul

ananas

Poți crește și ananas, dar îți va lua cam trei ani. Taie o parte din el, cu tot cu frunze, gen „căpățâna”, și pune-o în apă. Când îi vor da mustățile o transferi în pământ. Până la prima ta recoltă va mai mai trebui să vizitezi comercianții….

La fel poți face și cu alte legume și ierburi pe care le folosești în bucătăria ta, mai ales că vei avea recolte cu mult mai sănătoase decât cele cumpărate de la magazin.