10 lucruri care se întâmplă cu organismul tău după moarte

Apropo.ro / 15.08.2013, 11:00
10 lucruri care se întâmplă cu organismul tău după moarte
Moartea nu înseamnă un stop. Anumite funcții ale organismului funcționează chiar și după deces.

Crezi sau nu, specialiștii ne spun că anumite părți din noi funcționează și după moarte fie secunde, minute, ore, zile sau chiar săptămâni.

10. Unghiile și părul

Corpul nu le mai produce, dar amândouă continuă să mai crească în zilele de după deces. Totuși, acest proces nu este unul real pentru că, în realitate, pielea începe să se usuce, să se deshidrateze și să se retragă ceea ce ne face să vedem părul mai lung, și unghiile la fel. Deci este adevărat, dar nu prea.

9. Activitatea creierului, cu medicamente

Un efect secundar al tehnologiei actuale este acela că se face ușor o confuzie între a fi mort și a fi viu. Pacientul poate să nu aibă activitate cerebrală, sau să fie una minimă, iar inima să continue să bată. Inima se poate opri pentru puțin timp, pacientul să nu respire, iar dacă este constatat decesul, creierul va continua să funcționeze.

Celulele din creier încearcă să fure oxigenul și nutrienții necesari pentru a funcționa. Atunci când nu se mai poate se distruge iremediabil. Aceste minute de luptă pot fi prelungite și cu ajutorul unor medicamente specifice. Se pot întâmpla minuni, ca pacientul să fie salvat, dar sunt rare cazurile de gen.

8. Celulele pielii

Dacă lipsa circulației sângelui duce la decesul creierului, celulele pielii, de exemplu, cresc hrănindu-se cu substanțele introduse prin pocesul de osmoză. Ele pot sta vii mai multe zile.

7. Urinarea

O parte a creierului este responsabilă și de acest proces. Aceeași care răspunde și de respirație, bătzăile inimii, etc. Această parte din creier ce ține sfincterul uretrei închis se va relaxa imediat după moarte, astfel că decedatul va micționa involuntar după deces.

6. Defecarea

Procesul de eliminare a reziduurilor din organism este ajutat de gazele din interior. Chiar și la câteva ore după moarte, decedatul poate defeca.

5. Digestia

Anumite bacterii din organismul nostru continuă să lucreze chiar și după moarte. Unele dintre ele se hrănesc cu mucoasa intestinului producând gaz ce va conduce spre eliminarea la exterior a anumitor lucruri.

4. Erecția și ejacularea

Când inima nu mai pompează sânge, el se deplasează în zonele joase ale corpului. Celulele musculare sunt activate de ionii de calciu. Odată activate, celulele vor să elimine acești ioni, iar când nu mai au putere să îi elimine, mușchiul se contractă și conduce spre rigiditate postmortem. Așa se explică erecția și ejacularea.

3. Mușchii se mișcă

Au fost martori care au constatat la persoanele decedate anumite reflexe. Transmiterea nervoasă se face prin măduva spinării și nu prin creier, care nu mai funcționează.

2. Vocalize

După moarte, organismul nostru este plin de gaze, iar când începe procesul de descompunere, gazele cresc și mai mult. Gazele sunt eliminate diferit la decedați, prin diverse căi. Sunetele par sinistre – gen gemete, ghiorțăieli, chițăituri, etc.

1. Nașterea

În vremurile străvechi, când unele femei mureau însărcinate acestea nu mai erau înmormântate dacă era prea frig afară. Așa s-a ajuns la ceea ce se numește nașterea în sicriu. Gazele acumulate în corp plus carnea moale face ca organismul să expulzeze fetusul. Acestea se întâmplau înainte de a se folosi îmbălsămarea și înmormântarea rapidă.