10 lucruri de știut despre Sevilla – Benfica, finala Europa League

Apropo.ro / 14.05.2014, 13:00
10 lucruri de știut despre Sevilla - Benfica, finala Europa League
Miercuri seara, FC Sevilla și Benfica Lisabona se înfruntă la Torino, în finala Europa League, iar partida se anunță a fi una deosebit de spectaculoasă dacă privim statisticile de mai jos.

Deși Europa League este, de multe ori, trecută în planul secund, în lupta cu UEFA Champions League, să nu uităm că trofeul pus în joc în această competiție a fost cucerit de o serie de echipe de top precum Chelsea Londra, Atletico Madrid sau FC Porto.

1. Benfica și Sevilla au intrat în competiție în faze diferite. Dacă portughezii au evoluat mai întâi în UEFA Champions League și au intrat în Europa League direct în 16-imi de finală, Sevilla a trecut de două tururi preliminare pentru a ajunge în faza grupelor în Europa League și a ajuns în primăvara europeană câștigând Grupa H.

2. Cele două formații au avut parcursuri diferite și în campionat.  Dacă Benfica a câștigat campionatul Portugaliei de o manieră entuziasmantă, șapte puncte avans față de Sporting, deși a cucerit un singur punct din ultimele două meciuri, Sevilla este abia pe locul 5 în Primera Division, înaintea ultimei etape, la 29 de puncte în spatele liderului Atletico Madrid.

3. Francezul Kevin Gameiro, de la Sevilla, este cel mai bun marcator din finală, având la activ cinci reușite în actualul sezon de Europa League. Rodrigo Lima este golgeterul Benficăi, cu patru reușite. Cei doi au șanse minime să câștige Gheata de Aur a competiției, în condițiile în care Jonathan Soriano, de la Red Bull Salzburg, a marcat opt goluri.

4. Forță versus eficiență.  FC Sevilla s-a remarcat în Europa League grație forței ofensive, marcând 36 de goluri, dintre care fix jumătate în cele patru meciuri jucate în preliminarii.  Benfica a marcat 14 goluri în Europa League, reușind să treacă de patru tururi, în care a avut în față adversari precum Tottenham și Juventus, marcând doar 1,75 goluri pe meci.

5. Arbitrul meciului, germanul Felix Byrch, are 38 de ani și este, în viața de zi cu zi, un consilier financiar. A arbitrat peste 50 de meciuri în cupele europene., iar dacă tradiția se respectă, anul viitor va arbitra finala UEFA Champions League. În condițiile în care olandezul Bjorn Kuippers, care anul trecut a arbitrat finala Europa League, Benfica – Chelsea 1-2, anul acesta a fost desemnat să arbitreze finala UEFA Champions League dintre Atletico Madrid și Real Madrid.

6. Este a treia oară când Sevilla și Benfica se întâlnesc în cupele europene. În 1957, spaniolii se calificau în turul întâi al Cupei Campionilor Europeni, după ce treceau de portughezi, cu 3-1 și 0-0, în preliminarii.

7. Ambele echipe caută să facă tripla. Sevilla și Benfica au câte două trofee europene câștigate, dar spaniolii sunt mult mai eficienți când vine vorba de finale. Sevilla are două trofee câștigate din două finale jucate, adjudecându-și Cupa UEFA în 2006 și 2007. Benfica a câștigat de două ori Cupa Campionilor, însă în perioada lui Eusebio, respectiv în 1961 și 1962. De atunci, portughezii au pierdut șapte finale jucate, vorbindu-se chiar de un blestem. Antrenorul Jorge Jesus este convins, însă, că echipa sa se va răzbuna miercuri seara și va câștiga finala, după ce anul trecut a fost aproape să se impună și în finala cu Chelsea.

8. Benfica este neînvinsă în actualul sezon al Europa League, devenind prima echipă din istorie care atinge această fază a competiției fără să piardă vreun meci. Portughezii au înregistrat șase victorii și două egaluri, în timp ce Sevilla a suferit trei înfrângeri, toate împotriva unor echipe din Peninsula Iberică (0-2 cu Betis, 0-1 la Porto și 1-3 la Valencia).

9. UEFA nu putea găsi un stadion mai potrivit decât cel din Torino pentru finala dintre Sevilla și Benfica. Arena italiană este situată la distanțe asemănătoare de cele două orașe din care provin finalistele. Între Torino și Lisabona sunt circa 1.550 de kilometri, iar între Torino și Sevilla sunt circa 1.400 de kilometri.

10. Atacantul român Raul Rusescu a marcat trei goluri pentru Sevilla, deși a jucat doar 198 de minute pentru gruparea spaniolă, în preliminarii și în grupă, ceea ce înseamnă un gol la circa 66 de minute. Comparativ, golgeterul Gameiro a marcat cinci goluri în 600 de minute jucate, deci un gol la 120 de minute.