10 lucruri din culisele Campionatul Mondial de fotbal

Apropo.ro / 19.06.2014, 11:00
Întreaga Planetă este conectată, în această perioadă, la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, dar chiar și așa există informații neștiute sau trecute cu vederea despre turneul final.

Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia este văzut ca un adevărat carnaval al fotbalului în întreaga Americă de Sud, chiar dacă organizarea turneului lasă de dorit, iar competiția este plină de controverse.

10. Mâncare și băutură

Organizatorii se așteaptă ca spectatorii prezenți la meciurile Campionatului Mondial să consume, până la sfârșitul competiției, peste 2,4 milioane de pahare de bere și 400.000 de hotdog. Ceea ce înseamnă o medie de 37.500 de pahare de bere și 6.250 de hotdog pe meci.

9. Cifre audiență

Deja despre Campionatul Mondial de fotbal se spune că numai cine nu are televizor nu-l urmărește. Este a doua ediție la rând transmisă în direct în absolut toate țările lumii. Iar audiențele sunt pe măsură. Peste 700 de milioane de telespectatori urmăresc, în medie, fiecare meci, estimându-se că finala va fi urmărită în direct de peste un miliard de telespectatori.

8. Record de audiență

Media spectatorilor prezenți la meciurile din Brazilia este undeva în jurul valorii de 50.000 de spectatori. Cifra este de circa patru ori mai mică decât recordul de spectatori prezenți la un meci de la Campionatul Mondial. În 1950, pe vechiul Maracana, Brazilia pierdea, cu 1-2, meciul cu Uruguay disputat în fața a 199.854 spectatori, conform cifrelor considerate oficiale de FIFA. Neoficial, la meciul respectiv au asistat în jur de 220.000 de oameni.

7. Giggs, legenda care nu a prins un Mondial

Galezul Ryan Giggs este considerat cel mai important jucător de fotbal din istorie care nu a evoluat niciodată la un turneu final de Campionat Mondial. Retras recent din activitate, Giggs a avut ghinionul să reprezinte o națională care nu a putut niciodată să emită pretenții la calificare. Cu toate acestea, Giggs a evoluat 24 de sezoane pentru Manchester United, fiind unul dintre cei mai galonați fotbaliști britanici din istorie. A câștigat 34 de trofee, fiind, printre altele, de 13 ori campion al Angliei și dublu câștigător al UEFA Champions League.

6. 77 de naționale au evoluat la Campionatul Mondial

Naționala de fotbal a Bosniei Herțegovinei a debutat la un turneu final de Campionat Mondial cu ocazia partidei pierdute, cu 1-2, împotriva Argentinei. Trupa lui Dzeko și Ibisevic este a 77-a națională care ajunge să joace la un turneu final de Campionat Mondial. Au evoluat și țări care astăzi nu mai există, cele mai cunoscute fiind Iugoslavia, Republica Federală Germană și URSS.

5. Record de cartonașe roșii

Cartonașele roșii au apărut la Campionatul Mondial abia în 1970, iar primul jucător eliminat astfel a fost Carlos Caszely, din Chile, la turneul final din 1974. Recordul de cartonașe roșii acordate a fost la turneul final din 2006, când nu mai puțin de 28 de jucători au fost eliminați, ceea ce înseamnă aproape un cartonaș roșu la două meciuri jucate.

4. Fuleco, mascota din 2014

Mascota unui turneu final este una dintre principalele atracții. Anul acesta, brazilienii mizează pe un tatu, un mamifer placentar mic cunoscut mai ales datorită armurii formate din plăci osoase și cornoase. Numele de Fuleco a fost dat în urma unui sondaj. 48% dintre participanții la vot preferând numele de Fuleco în dauna Zuzeco și Amijubi. Mascota are o carapace albastră ce face trimitere la fertilitate, cer, natură și apă.

3. Recorduri marcatori

Considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie, brazilianul Pele deține recordul pentru cel mai tânăr marcator din istoria Campionatului Mondial. Avea numai 17 ani și 239 de zile când a punctat în partida cu Țara Galilor de la Mondialul din 1958. La cinci zile după acel meci avea să devină și cel mai tânăr fotbalist ce reușește un hattrick într-un meci de Campionat Mondial, Pele reușind să marcheze trei goluri în confruntarea cu Franța din semifinale. Tot la turneul final din 1958, Pele a devenit și cel mai tânăr fotbalist care înscrie un gol într-o finală de Campionat Mondial. Brazilianul avea 17 ani și 249 de zile la partida cu Suedia din ultimul act al competiției. În schimb, camerunezul Roger Milla a renunțat la vacanță pentru a deveni cel mai bătrân fotbalist care înscrie un gol la un meci de Campionat Mondial. S-a întâmplat în 1994. Milla avea 42 de ani și 39 de zile când a punctat împotriva Rusiei.

2. Brazuca, mingea oficială

Mingea Campionatului Mondial de fotbal din acest an poartă denumirea de Brazuca. Este compusă din șase straturi de poliuretan și păstrează tendințele în materie de culori. Brazuca vrea să reprezinte dragostea pentru viață a brazilienilor și chiar are conturi pe diverse site-uri de socializare.

1.    Record de audiență generală

Deși circa 200.000 de persoane au asistat la meciul Brazilia – Uruguay din 1950, turneul final din acel an nu deține recordul de medie de spectatori pe meci. Cei mai mulți spectatori au fost prezenți la turneul final din 1994, găzduit de SUA. Deși americanii nu au multe în comun cu fotbalul, peste 70.000 de spectatori au asistat, în medie, la fiecare meci disputat la acel turneu final. Peste 94.000 de spectatori au fost prezenți la finala câștigată de Brazilia în fața Italiei, la loviturile de departajare.