10 lucruri incredibile despre zborul cu avionul

De: Mihaela Enache / 24.07.2013, 11:00
Fără urmă de îndoială, zborul cu avionul a parcurs un drum lung de la Frații Wright încoace...

1. Se fac aproape 10 milioane de zboruri comerciale pe an numai în SUA. 9.801.116, să fim mai preciși, în 2012, potrivit Biroului de Transport al SUA.

zboruri comerciale

 

2. Avioanele comerciale sunt mai rapide ca oricând. Un Boeing 777-200LR poate călători 17.370km la o viteză maximă de 560mph la o altitudine de croazieră de 10.668km.

Avioane comerciale

 

3. Dar avioanele hipersonice experimentale fără pilot pot merge mai repede (mult mai repede). Avionul cu combustie supersonică X-43A poate atinge o viteză mai mare de 11.265km pe oră, de nouă ori mai repede decât viteza sunetului.

avioane hipersonice

 

4. Motoarele cu reacție moderne ar transforma Titanicul într-o barcă cu motor. Noul motor GE90 generează o tracțiune de 58.014kg, mai mult decât o rachetă și Titanicul la un loc.

Motoare cu reacție

 

5. Aceste butoane complicate pot face avionul să zboare singur, literalmente. Astăzi, chiar și avioanele mai mici sunt dotate cu pilot electronic digital, combinat cu director de zbor.

butoane

 

6. Chiar și băile sunt high-tech. Unele avioane, cum ar fi Boeing 787 Dreamliner chiar are chiuvete hands-free.

băile sunt high-tech

 

7. Unele avioane comerciale sunt atât de mari, încât pot transporta 500 de pasageri. Airbus A380 are 525 de locuri.

avioane comerciale mari

 

8. Comsumul anual de combustibil al SUA este mai mare de 20 de miliarde de galoane. Asta înseamnă mult carburant. Pentru a produce aceeași energie pentru 9kg de combustibil pentru aviație, ai nevoie de o tonă de baterii.

combustibil

 

9. Dar avioanele electrice sunt o realitate, și ar putea reprezenta viitorul. Deși încă în fază incipientă, acestea există. Taurus lui Pipistrel G4 poate călători 322km în mai puțin de 2 ore, cu o electricitate ce echivalează mai puțin de un galon de combustibil pe pasager.

avioanele electrice

 

10. Cel mai impresionant, zborul comercial spațial este (aproape) o realitate. Poți plăti să mergi în spațiu. Companii precum Virgin Galactic încearcă să construiască și să mențină un avion spațial pentru pasageri, care va duce turiști la 112km deasupra Pământului pentru zboruri scurte în spațiu. Alte companii, cum ar fi Golden Spike și Planetary Resources Inc. încearcă să privatizeze expedițiile lunare și exploatarea asteroizilor.

zbor comercial spațial