10 lucruri pe care masina ta o sa le aiba in 2020

De: Pandaru Alin Daniel / 17.08.2011, 17:15
10 lucruri pe care masina ta o sa le aiba in 2020
In filmul "Inapoi in viitor", din 1980, se credea ca in anul 2015 o sa avem deja masini zburatoare. N-avem noi masina timpului dar suntem siguri ca peste 4 ani tot pe sosele o sa conducem. Hai sa vedem insa ce imbunatatiri vor avea masinile noastre in anul 2020.

Siguranta va fi in continuare numarul unu ca prioritati, iar companiile vor face in asa fel incat condusul sa devina din ce in ce mai sigur, iar accidentele sa fie din ce in ce mai putine.

Poluarea va fi si ea una din problemele principale, astfel ca vom avea masini mai mici, care vor consuma mai putin, iar procentul masinilor electrice va creste tot mai mult.

1. Sisteme de avertizare

Masinile nu se vor conduce singure, dar tehnologia va face in asa fel incat condusul sa fie cat mai sigur.

De exemplu, sistemele anti-coliziune folosesc senzori pentru a detecta atunci esti prea aproape de o alta masina sau de un obstacol.

Aceasta tehnologie poate evolua, astfel incat vom stii din timp cum sa reactionam.

2. Ochi peste tot

Camerele retrovizoare vor deveni un accesoriu standard pentru toate masinile din 2014. Camerele mai avansate vor aduce diverse imbunatatiri (in functie de cati bani vei avea).

3. Sistemul de detectare al pietonilor si vedere norcturna

Sistemul de detectare al pietonilor de pe noul Volvo S60, opreste masina daca detecteaza un pieton traversand prin fata autovehicolului. Daca circuli cu mai mult de 30 km/h, autoturismul nu va putea frana suficient de repede pentru a evita pietonul.

Sistemele de vedere norcturna de pe modelel de lux BMW si Mercedes detecteaza lumina infrarosie sau aplifica lumina disponibila pentru a te ajuta sa vezi persoanele care intra in raza infrarosului, dar sunt prea departe pentru a fi detectate de faruri.

Acum, aceste sisteme costa foarte mult, dar in viitor acestea vor deveni sisteme standard.

4. Condus mai usor

Sistemul adaptativ de croaziere foloseste un radar pentru a te ajuta sa menti o distanta corespunzatoare fata de masina din fata atunci cand mergi cu viteza mare pe autostrada, astfel ca tu sa nu mai fi nevoit sa apesi frana de fiecare data.

Acum, acest sistem este optional pentru unele masini BMW si Audi, dar pana in 2020 acesta va deveni optiune standard pentru majoritatea vehiculelor.

5. Comunicarea intre vehicule

N-ar fi dragut daca masinile ar putea vorbi intre ele pentru a se evita accidente? In viitor asta se va intampla. Ford lucreaza acum la un sistem inteligent care foloseste o tehnologie avansata de Wi-Fi. Aceasta va localiza vehicolul si va recunoaste alte masini din imprejurimile ei.

Sistemul te va avertiza atunci cand o masina vine din sensul opus pe un drum de tara, sau atunci cand o masina trece pe rosu, sau atunci cand un grup de masini din fata se opreste brusc.

6. Conectare mai usoara

Navigatia, muzica si gasitul prietenilor vor deveni din ce in ce mai usor de folosit. Comenzile vocale vor fi „la putere”, asftel ca vei putea conduce mult mai atent la drum.

7. Aplicatii pentru masini

Wi-Fi-ul in masina este deja disponibil de la General Motors pentru cateva sute de dolari. Asta inseamna ca navigarea pe Internet in drum spre serviciu o sa fie ceva normal in 2020. Comenzile vor fi bineinteles vocale, GM testand deja comenzile audio pentru aplicatia de Facebook.

8. Consum redus de carburant

Producatorii de automobile vor trebui sa reduca consumul de carburant al masinilor, astfel ca tot mai multe masini vor fi electrice.

Franele regenerative, care reincarca bateria atunci cand este apasata pedala de frana, vor deveni echipenent standard atat pentru masinile pe benzina/motorina, cat si pentru cele hibrid.

Butonul de start-stop va deveni standard si pentru masinile pe benzina/motorina, economisind astfel pana la 10% din combustibil.

9. Motoare avansate

Masinile hibrid vor creste ca procentaj, iar restul masinilor se vor baza pe tehnologia de turbo-incarcae sau injectie directa.

De asemenea vom avea cutii de viteze cu mai multe viteze ceea ce va ajuta la reducerea consumului cu pana la 6%. Opt viteze sunte mai bune decat sase viteze.

10. Materiale exotice

O masina mai usoara consuma mai putin. Asa ca in loc sa foloseasca otel si aluminiu, producatorii de masini se vor orienta spre fibra de carbon.

Fibra de carbon este deja folosita pe unele modele de la BMW. Chiar daca acum este destul de costisitoare folosirea acestui material, in timp preturile vor scadea.