10 lucruri pe care nu le știai despre corbi!

Apropo.ro / 13.06.2013, 12:45
Deseori mulți dintre noi confundăm corbii cu ciorile. Nu ar mai trebui făcută această greșeală pentru că în primul rând sunt două specii total diferite, iar corbul nu este perechea-mascul a ciorii.

Corbul este de două ori mai mare și mai solid decât cioara. Sunt numeroase alte diferențe concretizate în obiceiuri, proporții corporale și bagaj genetic. Cele două păsări fac parte din specii diferite, nu se împerechează și, chiar dacă printr-un accident ar face-o, nu pot avea urmași. Mai mult, corbii nu suportă compania ciorilor, gonindu-le pe acestea, ori de câte ori teritoriile celor două specii ajung să se suprapună.

Iată 10 lucruri mai puțin știute despre corbi:

1. Atunci când puii de corb se nasc, aceștia sunt foarte drăgălași și extrem de pufoși.

2. Corbii pot recunoaște cu foarte mare ușurință fața omului.

3. Inteligența excepțională de care corbul a dat dovadă de-a lungul istoriei, dar și capacitatea sa deosebită, au creat în jurul său nenumărate legende și mituri. Acestea au fost sporite și de capacitatea corbului de a fi îmblânzit cu ușurință, ca și de a învăța un număr limitat de cuvinte (între 9 și 20, după sursă), pe care le folosește, se pare, în mod intenționat.

corb

4. Corbul mănâncă aproape tot ce-i cade în gheare: fructe, semințe, nuci, pește, stârvuri, animale mici, resturi. Nu își face prea multe griji în legătură cu locul în care va găsi de mâncare, chiar dacă, în zonele nordice ale ariei lui de răspândire trebuie să sape sub zapadă la temperaturi sub zero grade ca să inspecteze sacii de plastic cu gunoaie.

5. Se spune că poetul Edgar Allan Poe a intrat în posesia unui corb pe care l-a învățat cu multă trudă să rostească în croncănitul lui jalnic cuvântul „nicăieri”, de unde și-a inspirat faimosul poem intitulat „Corbul”, în care se vorbește despre „un tânăr care plânge moartea iubitei lui”.

6. Corbii pot și să imite cântecul altor păsări care au același timbru vocal, imitând perfect îndeosebi cioara.

7. Ei execută acrobații aeriene cu mare ușurință-se dau peste cap și chiar zboară pentru puțin timp cu susul în jos, în special în perioada de împerechere, și, se pare, uneori o fac doar din plăcere.

8. Ei sunt printre puținele specii care își pot face singure jucării. Au fost văzute exemplare rupând crengi pentru a se juca cu semenii lor.

corb

9. Corbul depune ouăle în luna februarie, începând chiar din această lună clocitul. Femela se bazează în această perioadă – pentru hrănire – pe ajutorul masculului, fără de care ouăle ar îngheța. Clocitul durează aproximativ 21 de zile. Masculul, atunci când nu caută mâncare pentru femelă, stă în apropierea cuibului, păzindu-l cu multă grijă. După eclozare puii mai stau în cuib aproape 40 de zile, fiind hrăniți pe rând de părinți.

10. Inima corbului este folosită în magia neagră țigănească,unde este considerată bună pentru boli grele, iar penele sale sunt folosite la descântat.

BONUS- Semnificația corbului în diverse culturi

Legendele chinezești, egiptene, grecești și siberiene vorbesc depre corb ca fiind un vestitor al furtunilor sau al vremii rele.

În legendele din Africa, Asia și Europa corbul prevestește moartea. Apariția acestor legende a fost influentată de lăcomia corbului care a creat o impresie neplacută multora, mai ales în timpul războaielor când, asemenea ciorilor, consumă trupurile celor căzuți.

În cazul în care vă întrebați dacă sunt pe cale de dispariție, trebuie să știți că, în România, corbii sunt o specie protejată prin lege din cauza rarității.

 

Alexandru Brătianu