10 lucruri pe care nu le știai despre mașini

De: Marian Andrei / 15.02.2013, 15:45
Automobilul are o istorie scurtă, primul vehicul care "semăna" cu accepțiunea noastră despre mașini fiind patentat în 1886 de inginerul german Karl Benz. Chiar dacă are o istorie de puțin peste două sute de ani, există lucruri interesante despre automobil, pe care mulți dintre noi nu le cunosc.

Vă prezentăm în cele ce urmează 10 astfel de lucruri, care, pe de o parte, vă vor spori bagajul de cunoștințe, iar pe de altă parte sperăm că le veți considera distractive.

1 – Primele mașini apărute erau „ghidonate” nu cu ajutorul unui volan, așa cum mulți dintre dumneavoastră ați fi tentați să credeți, ci cu ajutorul unui levier. Mai mult, pornirea motorului se făcea cu ajutorul unei manivele.

Să fie comoditatea? Să fie fragilitatea lor? Se spune că femeile sunt

Să fie comoditatea? Să fie fragilitatea lor? Se spune că femeile sunt „responsabile” de apariția electomotorului și a ștergătoarelor de parbriz.

Potrivit datelor istorice, femeile sunt „responsabile” de apariția electomotorului și a ștergătoarelor de parbriz.

2 – Fabricarea unui automobil durează aproximativ 25 de ore. Ce nu știți însă, este faptul că aproape jumătate din acest timp, 10 ore, este alocat procesului de… vopsire.

3 – Doar 18% din energia produsă prin arderea combustibilului ajunge la roți. Restul se pierde prin frecare, transformarea în căldură, este redirecționată către dispozitivele auxiliare sau, pur și simplu, se pierde, nefiind folosită.

4 – Proiectarea și construcția „Mașinii poporului” (Volkswagen) a fost comandată expres de Hitler. Ca o ironie, conceptul mașinii a fost bazat pe un vechi design… israelian.

5 – Camioanele care transportă înghețată sunt ilegale în statul american Iowa.

Cei mai viteziști americani: șoferii de Hummer

Cei mai viteziști americani: șoferii de Hummer

6 – Care credeți că este marca de mașină cu cele mai multe amenzi de circulație pentru depășirea vitezei legale? Să fie Porsche? Să fie Ferrari? N-ați ghicit! Este vorba de Hummer! Potrivit statisticilor polițiștilor americani, cele două modele H2 și H3 primesc cu 460% mai multe amenzi pentru depășirea vitezei decât media. La polul opus, proprietarii de Chevrolet Suburban sunt mai molcomi, mai „ardeleni”, această marcă de mașină încasând de șase ori mai puține amenzi (16%) decât media.

7 – Și pentru că vorbim de amenzi: prima amendă pentru depășirea vitezei în Statele Unite a fost dată în 1904, în Dayton, statul Ohio. „Vitezistul” a fost prins circulând cu supersonica viteză de 19,3 kilometri pe oră.

8 – Deși traficul auto pare periculos în Statele Unite, unde la fiecare 12 minute o persoană moare într-un accident auto iar o treime din victime sunt ucise de persoane în stare de ebrietate, acesta este „parfum” în comparație cu cel din Rusia. Infrastructura proastă, lipsa de pricepere a șoferilor și ineficiența Poliției fac ca Rusia să fie de două ori mai periculosă decât Statele Unite la acest capitol.

9 – Tot în Statele Unite se întâmplă și următorul paradox: numarul de persoane accidentate pe trecerea de pietoni este mai mare decât cel al persoanelor rănite atunci când traversează neregulamentar!

Designul neobișnuit al lui Horsey horseless a fost creat pentru

Designul neobișnuit al lui Horsey horseless a fost creat pentru „a nu creea confuzie” celorlalți cai de pe șosea

10 – Una dintre cele mai ciudate mașini care au existat vreodată a fost Horsey horseless. Construită în 1899, aceasta ieșea în evidență prin falsul cap de cal care era atașat în partea anterioară, aceasta fiind montat pentru „a nu creea confuzie” celorlalți cai care circulau pe șosele.