10 lucruri pe care nu le știi despre rugby

Apropo.ro / 09.06.2014, 11:30
10 lucruri pe care nu le știi despre rugby
Cu ceva mai mult de un an înainte de Cupa Mondială de rugby, găzduită de Anglia, ne-am gândit că este momentul să vă familiarizăm cu acest sport folosind 10 informații simple și concrete.

Despre rugby se știe că este un sport care te clădește, fizic vorbind, și îți formează un caracter puternic, nu de alta se spune că este „un sport de golani practicat de gentlemani”. Cu toate acestea, rugbiul poate oferi, deseori, și momente impresionante.

1. V-ați gândit vreodată de ce mingea de rugby este ovală? Primele mingi speciale pentru rugby au fost confecționate de Richard Lindon, în 1892. Acesta folosea vezici de porc, care luau forma ovală când erau umflate. Până în 1892 s-au folosit mingi rotunde, asemănătoare celor de fotbal.

2. Rugbiul a fost inventat în 1823, în Rugby School din Warcwickshire (Anglia). Inventator este considerat a fi William Webb, despre care se spune că în timpul unui meci de fotbal a luat mingea în brațe și a alergat cu ea spre poarta adversă. Totuși, nu există dovezi care să susțină acest mit. Cert este că primul regulament oficial a apărut în 1845.

3. Cea mai faimoasă echipă din lume este Noua Zeelandă, cunoscută mai ales sub porecla de „All Blacks”. Jucătorii din această echipă pun în scenă, înaintea fiecărui meci, celebrul dans războinic Haka. De obicei acest dans războinic poate fi pus în scenă doar de anumite triburi și grupuri culturale din această țară.

4. Deși Noua Zeelandă este considerată cea mai puternică echipă din istorie, SUA este campioana olimpică en-titre de aproape 100 de ani. La Jocurile Olimpice din 1924, de la Paris, doar trei naționale au participat în competiția de rugby, respectiv SUA, România și Franța. Iar americanii au cucerit aurul, după 37-0 cu România și 17-3 cu echipa gazdă. Din 1928, rugbiul a fost eliminat de pe lista sporturilor olimpice.

5. Spre deosebire de toate celelalte sporturi. În rugby, până acum, nicio campioană mondială en-titre nu a reușit să-și apere trofeul la ediția următoare. Cele șapte campioane mondiale de până acum au fost Noua Zeelandă (1987), Australia (1991), Africa de Sud (1995), Australia (1999), Anglia (2003), Africa de Sud (2007), Noua Zeelandă (2011).

6. Jocul de baschet a fost inventat de un antrenor de rugby care căuta o formă de activitate sportivă care să se desfășoare în sală și prin care să-și țină în priză jucătorii în afara sezonului.

7. Noțiunea de eseu este unică jocului de rugby, termenul nefiind folosit în niciun alt sport. La nivel internațional cele mai multe eseuri au fost reușite de japonezul Daisuke Ohata (69 de încercări în 58 de meciuri). Interesant este că rugbiul a fost introdus în Japonia încă din 1830 de către un instructor provenit de la Universitatea Cambridge și care preda rugbiul în Japonia ca activitate extracuriculară.

8. Africa de Sud este una dintre cele mai puternice echipe din lume. Rugbiul a fost introdus în această țară de soldații britanici staționați în Cape Town.

9. Primul meci internațional s-a disputat între Scoția și Anglia, în 1871, iar scoțienii s-au impus, cu 1-0. În acea perioadă se punctau doar loviturile de picior. Eseurile nu se punctau. Un jucător ajuns în situație de eseu obținea doar dreptul de a-și încerca norocul șutând la bețe. Totuși, statisticile vremii arată că Scoția a reușit două eseuri, deci a obținut dreptul de a șuta de două ori la bețe, ratând una dintre execuții. Anglia a reușit un eseu, dar a ratat lovitura de picior de după.

10. International Rugby Board, sau Federația Internațională, a fost înființată în 1886. Există 102 federații naționale afiliate, printre care și România, care ocupă locul 17 în acest moment, în ierarhia mondială. De altfel, România s-a menținut constant între cele mai bune echipe din lume, naționala noastră calificându-se la toate edițiile de Cupă Mondială de până acum, inclusiv la cea care va avea loc anul viitor, în Anglia.