10 mâncăruri și băuturi interzise în Statele Unite

De: Marian Andrei / 21.05.2013, 12:00
Componente interzise, moduri "primitive" de preparare, toxicitatea - iată doar câteva motive care au condus interzicerea, de către instituția americană de specialitate (FDA - Food and Drugs Administration) a numeroase sortimente de băuturi sau alimente. Vă prezentăm în ceea ce urmează 10 astfel de produse interzise.

1. Absintul

Absintul, o băutură alcoolică tare (70o), preparată din frunzele unei specii de pelin, anason și alte plante aromatice, a fost interzis „pe viață” în Statele Unite din cauza faptului că, ingurgitat în cantități mari, crește agresivitatea. Iubitorii acestuia s-au bucurat degeaba acum câțiva ani, când au crezut că interdicția a fost ridicată, pentru că ingredientul principal, pelinul, este permis într-o concentrație extrem de mică.

Iar absintul fără pelin nu mai este absint – nu mai are același efect halucinogen – așa că americanii beau acum pe post de absint o băutură verzuie slab alcoolizată.

2. Prăjitură din sânge de porc

Prăjitura din sânge de porc este o delicatesă taiwaneză, care are ca principale ingrediente sângele de porc și orezul. Chiar dacă aceste ingrediente par mai sănătoase decât cele folosite la prepararea unui hot-dog, de exemplu, această prăjitură este interzisă în Statele Unite pentru că este… neigienică.

3. Uleiul de sasafras

Uleiul de sasafras se folosește ca aromatizant pentru parfumuri și săpunuri, dar și pentru alimente. El era folosit și pentru a da aromă berii. Uleiul de sasafras a fost interzis după ce s-a descoperit că produce cancer animalelor de laborator.

4 Haggis

Haggis este o mâncare tradițională scoțiană, asemănătoare cu drobul nostru de miel. Se face din organe interne (inimă, ficat, plămâni) amestecate cu ceapă și condimente, totul fiind „îmbrăcat” în burta oii și fiert pentru trei ore. Varianta americană era fabricată ca un cârnat, pentru a evita folosirea stomacului.

Haggis a fost interzis acum 40 de ani.

5. Fugu

Consumat de sute de ani în Japonia, peștele fugu conține cantități impresionante de tetrodoxină, o otravă fără antidot. Măiestria bucătarilor constă în eliminarea părților în care este concentrată otrava, însă au existat numeroase cazuri în care cei care au mâncat această delicatesă au murit.

Cei care consumă acest pește o fac pentru senzațiile tari oferite – gura și fața amorțesc ușor. În orice caz, acest pește și preparatele făcute din el au fost interzise, acest lucru fiind probabil mai ușor și mai eficient decât controlul furnizorilor și al restaurantelor.

6. Ouăle Kinder

Celebrul desert german este interzis în Statele Unite din cauza riscului de a înghiți jucărioara conținută de ou.

7. Pommac

 

Pommac – un fel de șampanie pentru copii – a fost produsă în anii 60 de Dr. Pepper. Nu s-a vândut niciodată bine și în cele din urmă a ajuns să fie interzisă din cauza îndulcitorului (ciclamat de sodiu), atunci când acesta a ajuns pe lista substanțelor periculoase.

8 Mezeluri tradiționale italiene

Americanii pot mânca salami, prosciuto și lebăr, dar cu o singură condiție: animalele trebuiesc sacrificate și toate produsele trebuiesc fabricate în țara lor. Importul acestor produse din alte țări este absolut interzis.

9 Carnea de cal și de… om

Amatorii de carne de câine sau pisică (câh!) pot sta liniștiți, acestea nefăcând subiectul unor prevederi legale. Însă când vine vorba despre carnea de cal sau de om, lucrurile se schimbă. Dacă incriminarea canibalismului pare normală, sacrificarea cailor pentru consum a devenit ilegală doar acum câțiva ani. Până atunci, existau abatoare pentru cai, însă din cauza cererii aproape inexistente, carnea de cal era exportată.

10. Four Loko

După un succes fulminant, băutura energizantă Four Loko, lansată în 2005, a fost interzisă treptat în toate statele americane. Amestecul de alcool cu cofeină (plus guarana și taurină) a fost considerat prea periculos de către experți, astfel încât firma producătoare a schimbat rețeta, scoțând băutura din categoria celor energizante.