10 metode naturale prin care să-ți menții echilibrul hormonal

De: Carmen Ulian / 28.05.2014, 11:00
10 metode naturale prin care să-ți menții echilibrul hormonal
Află mai multe despre cum îți poți păstra echilibrul hormonal în mod natural, printr-o dietă sănătoasă.

Hormonii reprezintă un grup de biochimicale produse de glandele care formează sistemul endocrin, eliberate în circulația sanguină în scopul de a reglementa funcționalitatea. Hormonii se împart în trei grupe: peptidici (formați din acizi aminați), steroidieni (derivași ai colesterolului) și hormoni tiroidieni – derivați dintr-un acid aminat.

Hormonii reglează mai multe funcții în organism printre care și creșterea și dezvoltarea, funcția și reproducerea sexuală, metabolismul, starea psihologică.

Când grupul de biochimicale este în dezechilibru, organismul are de suferit – digestie lentă, oboseală, creșterea în greutate, iritabilitate și altele.

În afara tratamentelor specifice există și metode naturale de a echilibra balanța hormonală.

Mai puține uleiuri vegetale

Organismul are nevoie de un echilibru de grăsimi saturate, monosaturate și polisaturate pentru a crea celulele noi și sănătoase. Studiile arată că folosite în cantități mici, uleiurile vegetale nu fac rău corpului. Dietele ce includ cantități mari de grăsimi polisaturate găsite în rapiță, alune, soia, margarină și alte produse derivate pot cauza probleme de sănătate. Grăsimile polisaturate sunt instabile molecular și tind spre oxidare, iar organismul este forțat în acest caz să folosească aceste grăsimi pentru a construi și repara celulele noi. Această activitate poate influența mutații ale celulelor care cauzează funcționalității normale a hormonilor.

8 beneficii ale uleiului din nucă de cocos

Uleiul de cocos este bun

Uleiul de cocos are grăsimi saturate și din acest motiv este recomandat spre consum. Are numeroase beneficii pentru sănătatea organismului printre care reglarea colesterolului și transformarea lui în pregnenolon ce ajută la producerea hormonilor, menține la un nivel normal trigliceridele, este indicat și în curele de slăbire, etc.

Suplimente cu Magneziu

Este puțin greu să-ți iei necesarul de vitamine, minerale, nutrienți doar din alimentație. Pentru a ajuta la echilibrarea balanței hormonale este indicată și o doză de magneziu, fie și sub formă de supliment alimentare. Magneziul ajută corpul la sintetizarea acidului ribonucleic (ARN) și acidului dezoxiribonucleic (ADN). Magneziul mai ajută și digestia prin absorbția proteinelor și grăsimilor de care este nevoie la producția de hormoni sănătoși. Magneziul este și un precursor al producției de serotonină.

O doză de Vitamina C

Este un motiv pentru care te simți bine când faci o baie de soare. În acest mod, organismul tău produce în mod natural Vitamina C prin reacții fotochimice. Fără prezența acestei vitamine sistemul endocrin ar avea mult de suferit. Atunci când ai timp și vremea îți permite ieși la soare, fă activități în aer liber, încarcă-te cu doza de vitamina C.

Consumă gelatină

Gelatina adevărată, nu cea procesată pe care o găsiți în produsele comercializate pe piață. Gelatina este un pachet de calciu, magneziu și fosfați, minerale care ajută producției de hormoni.

Evită toxinele

Toximele din plastice, produsele de curățare, pesticidele pot interfera cu funcționarea sănătoasă a hormonilor imitând hormonii de care organismul tău are nevoie. Evită vesela de plastic și toți itemii care țin de sfera asta. Încearcă pe cât posibil să consumi fructe, legume și carne organice, pentru a menține armonia din interiorul tău.

7 lucuri îngrijorătoare despre cafeină

Mai puțină cafeină

Cafeina în exces poate influența negativ balanța hormonală. O poți înlocui cu substituenți – ceaiuri, decofeinizată, etc.

Respectă orele de somn

Lipsa somului are efecte negative asupra organismului, pe care îl dezechilibrează.

Puțină mișcare

Câteva exerciții realizate în fiecare zi pot îmbunătăți starea de sănătate. Exercițiile cardio în exces pot avea un impact negativ asupra sistemului endocrin. Sunt o mulțime de exerciții fizice pe care le poți alterna pentru a nu te plictisi și pentru a lucra diferite părți ale corpului.

9 mâncăruri pe care ar trebui să le eviți

Leptina

Dezechilibrul de leptină este o altă problemă ce cauzează funcționării normale a hormonilor, în special în cazul persoanelor care au probleme cu greutatea. Leptina are un rol important în controlul apetitului, metabolismului și controlului greutății. Ajută la accelerarea metabolismului. Tot leptina este cea care transmite creierului că nu mai are nevoie de hrană. Atunci când se cosnumă alimente procesate, bogate în zahăr, pâine albă, fructoză, carbohidrați simpli, leptina nu-și mai îndeplinește funcția, iar creierul dezvoltă rezistență la acest hormon care reglează apetitul alimentar. Poți încerca o alimentație care să includă produse neprocesate, fructe, legume, ouă, în mese dese.