În domeniul frumusetii, toata lumea se pricepe, însa anumite reguli, așa-zis universale, au un efect contrar celui dorit.
1. Pentru curatarea tenului nu se foloseste apa
Într-adevar, specialiștii te sfatuiesc sa eviți spalarea feței, însa recomandarea se refera în special la evitarea folosirii unor produse agresive de curațare (gel de duș, sapun). Dermatologii americani susțin ca toate produsele de demachiere sunt astfel concepute încat sa completeze acțiunea de curațare a apei, nu sa înlocuiasca apa.
2. Fondul de ten si pudra acopera ridurile
De fapt, efectul este exact invers. Produsul se aduna în pliurile pielii la fiecare contracție a mușchilor faciali, iar ridurile vor deveni mai vizibile (cu atat mai evidente cu cat stratul de fond de ten sau de pudra este mai gros!). Specialiștii recomanda ca stratul de fond de ten sa fie cat mai subțire, într-o nuanța deschisa, pentru a reflecta lumina.
3. Un strat mai gros de crema, un ten mai protejat
Capacitatea de absorbție a pielii nu este „elastica”. Epiderma își „ia” din produs atat cat are nevoie, iar excesul nu va face decat sa luceasca inestetic pe fața. Crema de fața se aplica într-un strat subțire pe fața și doar daca apare senzația neplacuta „de strangere”, operațiunea se repeta. Excesul de crema se îndeparteaza cu ajutorul unui șervețel de hartie, altfel, fardurile vor curge de pe fața, la scurt timp dupa aplicare.
4. Fondul de ten este mai usor de intins daca il amesteci cu demachiant
Acțiunea specifica demachiantului este îndepartarea stratului de fard. Mult mai eficienta este amestecarea fondului de ten cu puțina crema hidratanta sau aplicarea produsului pe pielea umeda. Atenție! Nu pune crema sau apa în recipientul de machiaj, deoarece vei altera produsul. O alta metoda de aplicare a fondului de ten este întinderea produsului pe pielea uscata și uniformizarea aplicarii prin tamponarea feței cu palmele umede.
5. Un produs exfoliant este eficient doar daca este puternic
De fapt, folosirea în mod repetat a unui produs exfoliant agresiv duce la sensibilizarea pielii și poate provoca apariția unor afecțiuni precum eczeme sau iritații. Cele mai bune sunt produsele care au o acțiune exfolianta blanda. Nici în privința maștilor din fructe nu este recomandata aplicarea zilnica, deoarece acizii conținuți în fructe pot afecta, în timp, tenul.
6. Pentru machiajul ochilor deschisi la culoare nu se folosesc farduri in aceeasi nuanta
In realitate, folosirea unei nuanțe apropiate de cea a ochilor va accentua culoarea naturala a irisului. Totuși, nu este indicat sa te machiezi într-o nuanța mult prea închisa fața cea naturala, deoarece vei evidenția prea tare ochii și vei crea efectul de „ochi holbați”.
7. Fardurile stralucitoare sunt doar pentru tinere
Tenul unei femei mature este mai tern și mai obosit decat cel al unei tinere, deci puțina stralucire nu-i va strica. Mai mult chiar, reflexele luminoase vor face ca pielea sa para mai întinsa și vor abate atenția de la riduri. Sunt recomandate fondurile de ten reflectorizante, fardurile de obraz cu particule stralucitoare, precum și gloss-urile colorate. Pastreaza, însa, masura! De asemenea, este bine sa eviți fardurile de ochi stralucitoare tip crema, care „se aduna” în pliurile pielii.
8. Rozul confera un aspect natural pielii
Depinde de nuanța naturala a tenului. Tonurile de roz sunt recomandate doar persoanelor care au pielea deschisa la culoare. Un ten masliniu, însa, fardat într-o nuanța de roz, va avea un aspect de „comedie”! Pentru brunete sunt recomandate nuanțele de bej, portocaliu și chiar auriu.
9. Buzele par mai pline daca conturul lor este vizibil
O moda a excentricilor ani ’80, care, din fericire, a trecut: un contur închis al buzelor și un ruj mai deschis cu cateva tonuri. Aspectul unui astfel de machiaj este vulgar și artificial. De fapt, specialiștii recomanda folosirea unui creion de contur mai deschis la culoare decat rujul. Astfel vei evita situația neplacuta ca rujul sa se ștearga, iar conturul sa devina vizibil. Pentru ca buzele sa para mai pline, poți apela la alte trucuri: rujuri deschise la culoare, ușor sidefate sau gloss-uri lucioase.
10. Conturarea ochilor cu dermatograf negru va face ca ochii sa para mai mari
O practica folosita frecvent, însa efectul este exact invers. Conturul negru din jurul ochilor va face ca ochii sa para mai mici decat sunt în realitate! Aplicarea unei linii de contur cu un dermatograf deschis (bej sau alb) va conferi o intensitate deosebita privirii și va face ca ochii sa para mai mari.