10 oameni care au găsit sume mari de bani și le-au returnat

De: Marian Andrei / 04.09.2013, 11:00
Imaginează-ți că ai găsi o sumă mare de bani. Ce ai face? Ți-ai plăti datoriile? Ți-ai lua ceva ce îți dorești de mult dar nu îți permiți să cumperi? Sau te-ai gândi că banii nu cresc în copaci și că cineva i-a pierdut? Ai avea puterea să reziști tentației de a-i opri și să-i returnezi proprietarului?

Iată 10 cazuri în care cei care au găsit sume mari de bani le-au returnat proprietarilor.

10 O femeie fără adăpost

O canadiancă de 62 de ani din Calgary a găsit o geantă „căptușită” cu 10.000 de dolari. Chiar dacă femeia nu avea casă, locuin într-un adăpost pentru persoane defavorizate, a ales să declare politistilor găsirea banilor. „Nu mi-a trecut nicio clipă prin minte să-i păstrez, pentru că nu erau ai mei”, a declarat femeia la momentul respectiv.

 Evenimentul, care a fost intens mediatizat de presa din Canada, a atras un val de compasiune pentru femeie. Foarte mulți oameni, sensibilizați de situație ei materială, s-au oferit să-i doneze diverse sume de bani, însă femeia nu a acceptat și a insistat că vrea să rămână anonimă. Totuși, proprietarul genții a deschis un cont pentru donații care i-a permis în cele din urmă să se mute într-un apartament. 

9 Un angajat al Walmart

Bismark Mensah, un angajat Walmart din Federal Way, Washington, a găsit în parcarea magazinului un plic conținând 20.000 de dolari. El a „ochit” mașina din care căzuse plicul, a alergat după ea și a returnat banii cuplului care îl pierduse.

Banii căzuseră din poșeta Leonei Wisdom, care oprise la magazin împreună cu partenerul ei, Gary Elton, după ce împrumutase banii de la o instituție financiară pentru a achita avansul pentru o locuință. Mensah, care câștiga nouă dolari pe oră strângând cărucioarele de marfă din parcare, a refuzat orice recompensă, chiar și o invitație la cină, însă a primit o diplomă pentru integritate din partea angajatorului. 

8 O bunică cinstită

Billie Watts, o bunică de 75 de ani den Tennessee se ala într-un restaurant când a simțit nevoia de a merge la toaletă. Acolo a găsit o geantă, agățată într-un cuier. În interior se aflau, într-un plic, poza a două femei și 97.000 de dolari, în bancnote de câte 1.000 de dolari.

Femeia a anunțat conducerea restaurantului că a găsit ceva la toaletă, dar nu a spus ce, și a plecat cu geanta acasă.

În scurt timp, a fost sunată de o femeie, care a identificat corect conținutul genții, cu care a stabilit să se întâlnească în parcarea restaurantului.  

Acolo, Watts a fost surprinsă să vadă că femeia care o sunase a fost mai bucuroasă de recuperarea fotografiei decât de bani. După cum i-a explicat ulterior, era singura fotografie a surorii femeii, care murise de curând. Necunoscuta i-a oferit bunicii suma de 1.000 de dolari drept recompensă, îe care însă Watts a refuzat-o.

7 Noul proprietar

După ce și-a cumpărat prima sa locuință, Josh Ferrin din Utah a trecut într-o zi în „inspecție”, înainte să se mute. În garaj, el a observat o bucatp de pânză atârnând de chepengul podului. Curios, el s-a urcat în pod unde a descoperit opt lăzi metalice, asemănătoare cu cele cu care se transporta muniția în cel de-al doilea război mondial, toate burdușite cu suluri de bani.

Ferrin și-a sunat imediat soția și a început să numere banii, lăsându-se păgubaș la 40.000 de dolari. Ferrin și cu soția și-au amintit că tatăl individului de la care au cumpărat casa murise de curând, lăsându-i-o moștenire, așa că au decis să-l sune și să-i spună ce au găsit.

Fiul fostului proprietar a confirmat că bătrânul avea obsesia ascunderii banilor în diverse locuri. Ferrin i-a returnat acestuia banii, punându-i că și el este tată, se preocupă de viitorul copiilor săi și, dacă ar păstra banii i-ar nega bătrănului lucrul pentru care a economisit bani o viață.

6 Șofer de taxi

Rutină a existenței sale de taximetrist, Adam Woldemarim, un imigrant etiopian de 42 de ani, își curăța mașina înainte de a intra în tură. Pe bancheta din spate a găsit o geantă de laptop, în care se aflau nu mai puțin de 221.510 dolari. El a întrebat șoferul din tura anterioară dacă a uitat ceva în mașină după care, la răspunsul negativ al acestuia, a dus banii la biroul de securitate al firmei.

După aproximativ o oră, dispecerul i-a comunicat să se întoarcă la firmă. Acolo a fost îmbrățișat și a primit mulțumiri de la un bărbat care câștigase banii la un cazino local, după care i-a uitat în taxi. Odată cu mulțumirile, Adam a primit și o recompensă de 2.000 de dolari.

5 Un arhitect zbuciumat

Viață dură pentru Eli Estrada din Long Beach: multe datorii la bancă, o apropiată nuntă în program și o afacere care mergea așa și așa. În momentul în care a găsit un sac cu 144.000 de dolari, și-a zis că necazurile sale financiare au luat sfârșit.

„Acesta a fost primul gând. Dar când realizezi că banii nu sunt ai tăi, te simți nervos și ai senzația că ai făcut ceva rău”, a povestit Estrada mai târziu.

În cele din urmă, el a predat banii poliției, care au descoperit că fuseseră pierduți de o mașină care transporta valori. Și, în ciuda datoriilor sale, în ciuda faptului că mama sa se mutase cu el după ce și-a pierdut locuința, Eli este convins că a luat cea mai bună decizie, mai ales că a fost recompensat de firma care pierduse banii cu 2.000 de dolari.

4 Un angajat al unu cinematograf

În timp ce curăța sala de spectacol între proiecții, Christopher Montgomery, un tânăr de 19 ani, a găsit un portofel cu 24.000 de dolari, pe care l-a predat imediat managerului.

Banii apartineau unui mic întreprinzător, RoseMarie Limoncelli, căreia, în timp ce urmărea filmul, i-au căzut din poșetă. Lui Montgomery i s-a oferit o recompensă, pe care însă nu a acceptat-o.

3 Un profesor șomer

Texanul Candace Scott se deplasa într-o zi cu mașina, când a remarcat un obiect pe marginea drumului. Deși era aproape convinsă că este doar o bucată de pânză, a oprit totuși să verifice, și bine a făcut. Săculețul din pânză conținea 20.000 de dolari. Femeia a declarat ulterior că singura sa dilemă în acel moment a fost dacă să sune la 911 sau să ducă banii la cea mai apropiată secție de poliție.

Observând pe sac logo-ul bancii Chase, Scott a decis să meargă la filiala locală a băncii, unde a predat sacul unui casier, care i-a înmânat un voucher de 500 de dolari.

După cum a declarat mai târziu, casierul i-ar fi spus cu voce tare că este cea mai cinstită persoană din lume, după care a murmurat în barbă „sau cea mai proastă”.

2 O chelneriță

Jennifer Shaw, chelneriță la Mercer”s, în Savannah, Georgia, a găsit un plic cu 5.000 de dolari după ce un grup de bărbați a părăsit un separeu al localului. A fugit imediat după ei și le-a dat plicul, fiind recompensată cu 100 de dolari.

„Pe moment, nu prea știi ce să faci. Când am văzut câți bani erau în plec, au început să-mi tremure genunchii”, a declarat ulterior Jennifer.

La rândul ei, proprietara localului a spus că „lumea pierde foarte rar lucruri în astfel de localuri. Însă atunci când se întâmplă, te simți minunat aflând că personalul este de încredere”.

1 Un puști de 10 ani

Tyler Schaefer, un puști de 10 ani, se afla cu părinții săi într-un hotel, pregătindu-se de culcare, când a făcut anunțul „Am găsit bani!”

Tatăl său a venit repede lângă el, pentru a vedea că Tyler descoperise un sertar plin cu bancnote de 100 de dolari, în total 10.000.

Temându-se că proveniența banilor nu este una cinstită, banii au fost predați hotelului, ulterior ajungând la poliție. Deoarece nimeni nu a revendicat banii, după șapte luni, conform legilor din Missouri, aceștia i-au fost dați găsitorului, adică lui Tyler.