10 organisme modificate genetic, la dispoziția tuturor

De: Marian Andrei / 29.07.2013, 13:30
La 10 ani de la cartografierea genomului uman, realizările în domeniul ingineriei genetice îi lasă pe mulți muți de uimire. Mai mult, unele tehnici se folosesc în mod curent, chiar dacă multă lume nu este conștientă de acest lucru.

Iată, în continuare, 10 utilizări comune, de „zi cu zi” ale acestei științe:

10. Copii „de colecție”

Primul „lot” de copii modificați genetic a fost creat în 2001. Din cei 30 de copii care au fost născuți atunci, 15 aveau ADN-ul provenit de la trei adulți diferiți. Deși există șanse ca acest lucru să se întâmple și în mod natural (microhimerism și himerism tetragametic), acești 15 copii au fost creați prin metoda „transferului citoplasmatic”. interzisă ulterior în Statele Unite, deoarece s-a dovedit, în timp, că unul dintre copii a fost diagnosticat cu tulburare de dezvoltare omniprezenta, o clasificare a tulburarilor de dezvoltare, care include autism.

9. Găinile fără pene

Unii văd în aceste găini o mină de aur. Alții, doar o glumă crudă a oamenilor de știință făcută naturii.

Probabil că cercetătorii israelieni care au creat această rasă fac parte din prima categorie. Adepți necondiționați ai economiei de orice și iubitori de KFC, aceștia afirmă că se reduc semnificativ costurile de producție prin eliminarea jumulirii, iar rezultatul este mult mai ecologic. Ei mai afirmă că puiul „chel” este sigur, fiind realizat prin încrucișarea puilor obișnuiți cu cei din rasa gât golaș.

Numai că aceștia neglijează Natura, care nu ar fi creeat un lucru inutil. Penele protejează păsările de paraziți și condițiile meteorologice aspre, dar și de zelul cocoșilor care ar putea răni găinile atunci cănd le calcă.

8. Animalele de companie hipoalergenice

Ce faci dacă ești iubitor de câini sau pisici, dar ești alergic la acestea? În mod normal, te consolezi cu ideea că sistemul tău imunitar e „varză” și, în cel mai rău caz, îți iei un peștișor. Sau, dacă ai bani și nu te interează decât să-ți satisfaci plăcerile, îți iei un animal de companie hipoalergenic.

Începând de la 6.950 de dolari, compania Lifestyle Pets îți poate pune la dispoziție un câine sau o pisică hipoalergenică care exclude riscul ca organismul tău să reacționeze violent la alergenii animalelor de companie: patru la pisici și șase la câinei.

Acum, aceste animale sunt produse prin încrucișarea controlată între animale hipoalegenice, însă primele modele au fost create prin suprimarea proteinei responsabile pentru producerea alergenilor prin procedeul „gene silencing”.

7. Tilapia

Peștii Tilapia au fost modificați genetic pentru a reduce timpul necesar ajungerii la maturitate, a supraviețui cu mai puțină mâncare și pentru a crește în dimensiuni și greutate. Ah, stai, ăsta e în general, scopul tuturor modificărilor genetice. Ce este deosebit cu tilapia? Cei care cresc acest pește au cerut expres că, în urma modificărilor genetice să rezulte mai mulți masculi decât femele.

Explicația acestei cereri neobișnuite? Femela de tilapia își protejează ouăle prin procedeul  „mouthbrooding”, care implică ținera acestora în gură o perioadă mai lungă de timp. Pentru a evita șă le înghită, în toată această perioadă femela nu va mânca absolut nimic, ceea ce va avea un impact negativ asupra dimensiunii. 

6. Căluții de mare din… aur

Telefoane placate cu aur, mașini aurite, mancare cu foiță de aur? Mofturi pentru parveniți!

Dacă vrei cu adevărat ceva deosebit, și dacă ai cu ce să plătești așa ceva, încearcă noul călut de mare strălucitor, de aur.

Acesta este primul animal modificat genetic vreodată în Vietnam, și este realizarea exclusivă a oamenilor de știință din aceasta țară.

Aceștia au amestecat praful de aur cu proteine obținute din meduze și apoi au introdus această „soluție” în ouăle căluților de mare cu ajutorul metodei „gene shooting”.

Obținera căluților de mare de aur este numai partea vizibilă a aisbergului. Această metodă poate trata potential boli umane incurabile, cum ar fi diabetul, prin înlocuirea ADN-ului problematic în corpul pacientului.

5. Cămilele

Oamenii de știință din Dubai cred că cel mai bun mod de a vindeca boli genetice este modificarea animalelor pentru ca acestea să producă proteinele ​​curative în… laptele lor.

Până în prezent, experimentele s-au concentrat pe cămile, pentru că sunt ieftine, rezistente la boli, capabile să se adapteze la orice fel de climă, ușor de întreținut si, în plus, au un raport eficient de conversie a hranei.

4. Țânțarii

În fiecare an, un milion de persoane mor de malarie șialte 300 de milioane de persoane suferă diverse forme ale acestei boli. Nu este greu de imaginat, deci, interesul cercetătorilor de a eradica această boală. Și, luând ca exemplu lupta înpotriva focului cu focul, aceștia au modificat genetic țânțarii care transmit malaria pentru ca aceștia să dezvolte imunitate împotriva parazitului plasmodium, cel care de fapt este răspunzător de producerea malariei. Dar există și o veste proastă: plasmodium este foarte vesatil și are capacitatea de a evolua foarte rapid și a dezvolta imunitate față de orice amenință să-l distrugă.

Cercetătorii propun crearea unui țănțar care să aibă o genă de tip „moarte subită”: toate exmplarele să moară de bătrânețe înainte de a ajunge la maturitate sexuală. Numai că eradicarea completă a țânțarilor ar pune în pericol alte specii, cum ar fi liliecii, care depind „alimentar” de țântari, ceea ce ar conduce la o catastrofă ecologică în lanț.

3. Super vaca

Taurul Herman a fost prima bovină modificată genetic, în 1990. De atunci, tehnologia a evoluat extrem de mult, putându-se, de exemplu, stabili sexului noului născut, pe lângă rezistența sporită la boala vacii nebune sau la infecțiile ugerului.

Ba chiar mai mult, se pot crea chiar și „dihănii” de genul Belgian Blue. Chiar dacă această rasă nu a fost creată în laborator, ea are gena care inhibă dezvoltarea masei musculare defectă. Așadar, „albastra” poate avea de două ori mai multă masă musculară decât celelalte rase, mai multă carne slabă, fără grăsimi – deci fără riscuri de sănătate. Nu este de mirare că o friptură de „albastră” are un preț premium.

2. Porcul Popeye

Chiar dacă are o reputație proastă în comunitatea medicală, puțini sunt cei care rezistă unei specialități din carne de porc (vorba aceea: nu e pasăre/legumă ca porcul).

Ei bine, cercetătorii japonezi s-au găndit și la gurmanzi și au creat un porc special. În porcul Popeye a fost introdusă o genă a spanacului, care convertește grăsimile saturate în grăsimi nesaturate. Deși acești porci au eliminat orice fel de „complicație” de sănătate, anunțul a fost primit cu proteste publice, mulți oameni întreabându-se de ce cumpărătorii nu consumă legume în loc de cere transformarea porcilor în legume.

1. Animale fosforescente

Lume se întreabă ce motive au putut avea oamenii de știință pentru a crea animale fosforescente. Și, dacă te gândești că a fost creat un astfel de iepure numai din motive artistice, probabil că întrebarea lor este justificată.

Numai că tot cercetătorii au dat și răspunsul. De exemplu, pisicile modificate cu gena fosforescenșei sunt mai rezistente la HIV-ul felin, maladie care afectează 500 de milioabe de pisici din întreaga lume. În cazul peștilor, se poate urmări în timp real și cu mare acuratețe migrația acestora.

Nu în ultimul rând, cu ajutorul acestei gene se pot afla mai multe despre boli debilitante, cum ar fi Parkinson și Alzheimer, care afectează milioane de oameni. Deci, cel puțin în ceea ce privește gena fosforescenței, să dăm credit cercetătorilor.