10 remedii naturale pentru călcâie crăpate

De: Carmen Ulian / 01.03.2015, 15:00
A sosit vremea sandalelor, astfel că nu-ți poți permite să te afișezi cu picioarele neîngrijite. Iată câteva soluții prin care îți poți rezolva problemele.

Călcâiele crăpate sunt rezultator a diverse motive. Fie că nu ai purtat pantoful potrivit, o infecție microbiană, ai stat prea mult în picioare, o deficiență de alimentație, igienă deficitară, toate pot fi factori care au condus la un aspect nepotrivit al picioarelor. Indiferent de cauză, călcâiele crăpate, aceste fisuri în epidermă, sunt de cele mai multe ori inestetice și dureroase.

Încearcă remediile naturale la îndemână care urmează și poți salva situația din timp:

1. Pantofi potriviți

În special pentru cei care stau multe ore încălțați, pantofii potriviți sunt esențiali. Aceștia nu trebuie să-ți facă bătături, să fie cu mult mai mari, dar nici mai mici, ci trebuie să permită aerisirea piciorului și să fie comozi.

pantofi

2. Atenție la dietă

Lipsa din alimentație a zincului (scoici, carne de vită, carne de crab), acizilor grași esențiali – Omega3 (ton, sardine), vitaminei D3 (ficat de vită, ouă, pește) poate conduce spre apariția călcâielor crăpate.

3. Exfolierea călcâielor

Încearcă un scrub atunci când ai probleme cu picioarele, chiar și înainte pentru a preveni crăparea epidermei. Poți exfolia pielea cu mălai, tărâțe de grâu, zaț de cafea, zahăr, sare de mare, făină de orez amestecată cu o parte miere și una sau două părți de oțet de mere. Împreună cu fiecare dintre acestea poți amesteca miere, ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de avocado, ulei de migdale, etc. Îți poți înmuia picioarele 10-15 minute în apa în care ai adăugat oțet de mere, după care să folosești delicat piatra ponce. Nu trebuie să fii agresiv cu călcâiele tale, ci faci mișcări blânde pentru a nu agrava problema.

4.Hidratarea călcâielor

După ce ai terminat cu exfolierea călcâielor, treci la hidratarea picioarelor. Te poți folosi de măștile din fructe, pasate și amestecate cu cremă sau uleiurile amintite mai sus. Repetă procedura de câteva ori pe săptămână.

picioare

5. Tratament cu uleiuri

Uleiul din arbore de ceai este multifuncțional și este un remediu incredibil pentru o varietate de afecțiuni dermatologice, inclusiv infecții microbiene ale pielii. Aplică pe călcâiele crăpate ulei de arbore de ceai, înainte de a te urca în pat.

6. Lămâie și ulei de măsline

Acidul citric din lămâie poate fi de folos în problema călcâielor crăpate. Atenție însă, dacă ai fisurile prea adânci și sângerează ar trebui să eviți lămâia pentru că îți va provoca dureri. Dar dacă nu este și cazul tău, atunci fă o pastă din pulpa lămâii și ulei de măsline. Aplică masca pe picior câteva ore.

7. Temperatura apei

Nu-ți băga picioarele în apa prea fierbinte, căci va usca și mai tare pielea.

8. Uleiul de cocos

Acizii grași din uleiul de cocos vor face numai bine călcâielor tale crăpate, plus că are și proprietăți antimicrobiene. Aplică pe picioare ulei de cocos și stai așa peste noapte sau în orele în care nu trebuie să ieși din casă.

picioare

9. Acoperă-ți picioarele

Atunci când îți aplici măștile pentru picioare și călcâie crăpate folosește șosete moi, pentru ca efectul măștilor să fie mai bun.

10. Alte produse pentru călcâiele crăpate

Pentru călcâiele crăpate mai este indicat să folosești laptele cu miere, crema de gălbenele, de tătăneasă, ceaiurile naturale, glicerina, parafina, etc.