10 rețete cu urzici

De: Carmen Ulian / 07.04.2015, 12:00
Cum este sezonul urzicilor, vă poftim în bucătărie să pregătim cele mai bune rețete cu urzici. Fie că sunt cu usturoi, cu o mămăligă, sub formă de budincă sau supă toate sunt delicioase.

Citește aici despre proprietățile benefice ale urzicilor

1. Rețetă mâncare de urzici

Ingrediente

5 legaturi de urzicute (pentru cca 2 portii)

2 linguri ulei

1 ceapa mare

1 lingura faina

sare ( eventual chiar si delikat )

2 catei de usturoi

urzici

Foto: http://culinar.timpul.md

Mod de preparare

1. Mai intai curatam si spalam bine urzicile , in apa rece ( pentru ca e posibil sa mai gasim tije mai groase, paie, pamant ).

2. Intr-o oala in care fierbe apa cu sare, punem la fiert si urzicutele gata spalate, dar in momentul in care apa clocoteste; se lasa asa la fiert cca 15-20 min ( pana cand sunt bine patrunse ).

3. Urzicile fiert se stercoara de zeama ( din care insa mai pastram o cescuta pentru a lega mancarica ), apoi se pun in blender si se mixeaza bine ( mama se folosea inainte de lingura de lemn- freca bine de tot piureul de urzicute si punea si o lingurita de malai ).

4. Piureul de urzicute se potriveste de gust , adaugand sare sau delikat, si, tot in acest moment adaugam o lingura de faiana si o omogenizam bine in acest amestec.

5. Intre timp , trebuie ca pe foc sa fi pus la calit o ceapa maricuta, iar in momentul cand aceasta e rumenita vom adauga piureul de urzici peste si, in fir subtire , incorporam si ceasca cu zeama oprita.

6. Mai lasam acest amestec pe foc mic cca 10 min , apoi adaugam si 2-3 catei de usturoi tocati marunt, marunt ! servim mancarica cu mamaliguta si un ou prajit

via http://www.petitchef.ro

2. Rețetă budincă de orez cu urzici

Ingrediente

1/2 kg urzici

1 ceasca de orez

75 g unt

100 g mozzarella rasa

2 oua + 1 albus

1 lingurita boia de ardei dulce

1 lingurita faina

1 catel usturoi pisat

sare

piper

rozmarin, cimbrisor si menta 2-3 fire mici

unt pentru uns vasul si o lingura de pesmet pentru tapetare

urzici

Foto: http://www.divainbucatarie.ro

Mod de preparare

Curatam si spala in apa multa urzicile, apoi le fierbem in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-au fiert le scurgem si le tocam. Amestecam urzicile cu 25 g unt pe care il topim, 30 g mozzarella rasa, boia de ardei, usturoi si faina. Asezonam cu sare si piper si amestecam astfel incat se se omogenizeze compozitia. Amestecam apoi cu albusul batut spuma. Orezul fiert il amestecam cu 50 g mozzarella rasa, restul de unt topit, sare si verdeturi tocate. Punem apoi cele 2 oua batute si amestecam pentru omgenizare.

Ungem un vas termorezistent cu un unt si il tapetam cu pesmet. Punem jumatate din cantitatea de orez in vas, o intindem, apoi punem un strat de urzici, terminand cu stratul de orez peste care presaram restul de mozzarella rasa.

Coacem budinca la 180° C timp de 35 de minute, sau pana se rumeneste mozzarella. O lasam o ora sa se odihnească, apoi se serveste.

via http://www.petitchef.ro

3. Rețetă mâncare de urzici cu usturoi și lapte

Ingrediente

1 plasa de urzici 🙂 (nu le-am cantarit dar cred ca era mai mult de 500 g)

500 ml lapte

3 linguri faina

2 linguri ulei

2 bucati usturoi (se poate si mai mult)

sare dupa gust

urzici

Mod de preparare

Urzicile se oparesc ( eu le-am fiert vreo 5 minute).

Se pun intr-o strecuratoare sa se scurga, apoi dupa ce s-au racit se toaca marunt. (Eu le-am tocat cu mixerul vertical).

Din ulei, faina, lapte se face un sos bechamell, in care se pune spanacul, usturoiul zdrobit si sarea dupa gust. Se fierbe 5 minute amestecand in continuu sa nu se prinda. Se serveste cu ochiuri, snitele, chiftele, etc.

via http://www.petitchef.ro

4. Rețetă urzici cu mălai

Ingrediente

jumatate kilogram urzici

3 linguri malai

4-5 catei de usturoi

ulei

sare

piper

leustean, patrunjel

urzici

Foto: http://www.culinar.ro

Mod de preparare

Urzicile se curata si se spala bine și se pun la fiert 10 minute. Apa in care a fiert se pastreaza. Într-o cratita se pune ulei, urzicile fierte si malaiul. Se freaca bine pana cand devin pasta. Compozitia se mai subtiaza cu apa in care au fiert urzicile. Se fierbe pana cand a fiert si malaiul. Aproape de final se adauga usturoiul, sarea si piperul. Se serveste cu leustean sau patrunjel tocat.

via http://www.ghid-culinar.ro

5. Rețetă mâncare de urzici bătute

Ingrediente

1 kg de urzici,

3 cepe mari (cred că merg și mai multe),

1 căpățână de usturoi,

100 ml ulei,

sare și piper.

urzici

Mod de preparare

După curățarea și spălarea îndelungă a urzicilor, se lasa la scurs apoi se pun la fiert în apă sărată și clocotită. După vreo zece minute așezați-le într-o strecurătoare, neuitând să păstrați și o cană din zeama rezultată.

Până se răcoresc, curățați ceapa și usturoiul. Pe prima tocați-o mărunt și procedați la fel și cu jumătate din al doilea. Încingeți uleiul într-o cratiță corespunzătoare (de preferință antiaderentă, cu fundul gros) și începeți să căliți tocătura, la foc mic (nu trebuie să se rumenească, doar să se înmoaie bine). Transformați urzicile în pastă (în robot, cu mașina de tocat carne, în fine…) și adăugați-le în cratiță. Turnați câte puțin din zeama în care au fiert (nu-i musai să o puneți pe toată) și începeți să le frecați până când ziceți că au ajuns la consistența necesară.

Stingeți focul, sărați, piperați și lăsați-le să se răcorească. Adăugați, în fine, și restul de usturoi (s-ar putea să vreți chiar mai mult), omogenizați bine și cu asta basta, trimiteți castronul la frigider, unde trebuie să stea vreo oră, să se mai rotunjească nițel usturoiul.

via http://costachel.ro

6. Rețetă mancare de urzici și spanac

Ingrediente

100 g orez

condimente (de orice tip)

250 g spanac

300 g urzici

1 ceapa

ulei

sare si piper

urzici

Foto: http://gustdivin.blogspot.ro

Mod de preparare

Se fierb 300 ml apa cu condimentele.

Se curata ceapa, se toaca si se caleste in ulei.

Cand supa incepe sa fiarba, se adauga peste ceapa calita, impreuna cu orezul si se lasa la fiert.

Urzicile si spanacul se fierb si se toaca marunt.

Cand orezul e aproape fiert se adauga verdeturile, sare si piper si se mai lasa pe foc 5-10 minute.

via http://www.petitchef.ro

7. Rețetă supă crema de urzici

Ingrediente

0,500 kg urzici,

2 cartofi

2 cepe.

Usturoi pisat,

suc de lamaie

hrean, optional,

cantitatile dupa preferinta.

urzici

Foto copilul.ro

Mod de preparare

Se spala urzicile in cateva ape cu sare, apoi in cateva ape cu otet. Se pun la fiert in apa cu sare, daca doriti sa folositi zeama de urzici pentru spalat parul sau pentru baut, nu adaugati sare. Se lasa sa dea intr-un clocot, doua, dupa care pune zeama pentru baut sau spalat parul intr-un alt recipient, si se continua prepararea supei. Se adauga cartofii curatati, spalati si ceapa curatata si spalata. Cand sunt fierte si legumele si urzicile, se paseaza, se adauga sare, piper sau concentrat de legume si usturoiul pisat.

via http://www.petitchef.ro

8. Rețetă plăcintă cu brânză și urzici

Ingrediente

500 de grame de faina,

300 de ml. de apa,

3 linguri de ulei de masline,

1 lingurita de sare,

25 de grame de drojdie

Umplutura:

300 de grame de branza usor sarata, bine scursa de zer,

1 ceapa,

3 linguri de ulei de masline,

~500 de grame de urzici (sau spanac),

sare si piper

Extra

ulei pentru uns,

faina pentru presarat,

galbenus de ou pentru uns placinta,

seminte de susan pentru presarat (optional)

urzici

Mod de preparare:

Se dizolva drojdia in apa calduta, se amesteca faina cu sarea si se framanta un aluat neted, adaugand si uleiul de masline. Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu ulei si se lasa sa creasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.

Se aleg si se spala urzicile (sau spanacul). Ceapa se taie pestisori si se caleste in 3 linguri de ulei de masline pana se rumeneste usor.

Se adauga urzicile rupte in bucati (sau spanacul) peste ceapa si se calesc impreuna pana cand frunzele verzi scad si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa in cratita sa se raceasca.

Se acopera masa cu o fata de masa din panza mai groasa, care se presara cu faina. Aluatul crescut se aseaza ma mijloc, se intinde mai intai cu sucitorul in forma de disc, apoi se trage cu mainile in toate partile, intinzandu-l cat mai subtire posibil.

Se stropeste aluatul cu ulei pe toata suprafata, se presara cu branza usor sarata (eu am folosit branza de vaci bine scursa pe care am sarat-o putin, merge si cu feta etc.). si urzicile (spanacul) calite cu ceapa.

Ridicand marginile cu ajutorul fetei de masa, placinta se impacheteaza in 3-4 straturi, formand un dreptunghi alungit.

Se pliaza placinta de 3 ori pe lungime, obtinand o forma aproximativ patrata.

Se presara cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa deoparte aproximativ 15 minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Dupa trecerea timpului de odihna, placinta se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma rotunjita, pana la o grosime de aproximativ 3 cm. Se transfera placinta pe o tava acoperita cu hartie de copt, se unge cu galbenusul de ou pe suprafata, se presara cu seminte si se taie in portii.

Se da la cuptorul incins la 200 de grade Celsius pt. 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana la un timp total de aproximativ 30 de minute, placinta trebuie sa fie rumena (poza 1) si in acelasi timp coapta bine in interior, daca se apasa pe suprafata trebuie sa revina la forma initiala.

Se serveste calduta, dar si rece, daca mai apuca sa se raceasca.

via http://www.retetecalamama.ro

9. Rețetă ciorbă de urzici

Ingrediente

•1kg urzici

•un cartof

•o ceapa

•un ardei verde

•un morcovi

•o lingura de orez

•2 linguri de pasta de tomate

•½ l bors

•50g smantana

•sare

urzici

Foto http://epochtimes-romania.com

Mod de preparare

Legumele se spala bine si se taie cubulete si se pun la fiert. Urzicile se curate bine si se spala, apoi se pun la fiert separate. Cand incep sa fiarba se strecoara si se taie marunt.

Dupa ce s-au tocat urzicile se adauga peste legumele care fierb, apoi se adauga orezul.

Se lasa sa fiarba circa 10 min dupa care se adauga borsul, sarea si pasta de tomate.

Se fierbe bine si se serveste cu smantana.

via http://www.gustos.ro

10. Rețetă pilaf de urzici

Ingrediente

7 gramezi de urzici (1 castron foarte mare)

1 cana de orez

2 cepe

catei de usturoi

curry

boia

3 cani zeama de urzici

ulei de masline

sunculita facultativ

urzici

Mod de preparare

Urzicile se curata de codite dupa care se spala in multe ape pana cand apa ramene curata lundu-le cu mana din apa si nu strecurandu-le pentru a ramane nisipul la fund.

Se pun intr-o oala cu apa sa dea in cateva clocote si daca doriti se trec apoi prin apa cu gheata pentru ca urzicile sa ramana verzi.

Se caleste ceapa tocata si usturoiul zdrobit, se adauga orezul si apoi urzicile tocate. Punem si condimente si adaugam zeama de la urzicile fierte. Lasam sa se umfle orezul si putem da la cuptor sa scada. Este bun atat cald cat si rece.

via http://www.gustos.ro