10 rețete pentru îngrijirea tenului

Apropo.ro / 14.11.2012, 12:30
Dacă vrei o piele sănătoasă și luminoasă, dar nu îți permiți tratamente cosmetice costisitoare, măștile naturale realizate în casă fac minuni pentru orice tip de ten.

Întotdeauna, înainte de a aplica o mască trebuie să curățați bine tenul și gâtul, altfel rezultatul nu va fi pe măsura așteptărilor.

În timpul în care aplicați masca, încercați să stați cât mai relaxată și la lumină slabă.

Dacă doriți un exfoliant natural și eficient, amestecați doua linguri de cafea, doua linguri de ulei de măsline si o lingura de miere de albine. Cu amestecul obținut poți masa tot corpul.

Cănd vine vorba despre ingredientele pentru mască, în principiu, fructele și legumele de sezon, cele luate din gradină, dacă este posibil, toate pot fi folositoare, de la roșii, cartofi și castraveți, până la căpșuni, piersici, kiwi și banane.

Iata căteva idei:

1. Masca cu morcov pentru ten luminos

Daca îți dorești un ten frumos, luminos, sanatos iată de ce ai nevoie.

Un morcov proaspăt, ras foarte mărunt, o lingură de miere, un gălbenuș de ou, o linguriță de ulei de migdale, măsline sau jojoba și sucul a un sfert de lămaie. Toate ingredientele se amestecă bine, se face o mixtură care se aplică pe tenul curat. Se lasă la acționat 20-30 de minute și apoi se îndepărtează cu apă călduță. Puteți repeta procesul de 2-3 ori pe lună.

2. Mască energizantă cu ou și miere

Un tratament de energizare poate să conțină un ou, o lingură de miere (cu proprietăți antibiotice și antibacteriene), o jumătate sau un sfert de avocado și puțin iaurt sau ulei de măsline (bun mai ales pentru tenul uscat și lipsit de vitalitate).

3. Masca cu castravete si lamaie pentru tenul obosit

Acest tratament este benefic pentru tenul obosit predispus la riduri.

Ingrediente: 1/4 castravete, 1 linguriță cu suc de lămâie și 1 albuș

Se mărunțește castravetele, astfel încât să devină o pastă, apio se bate albușul și se amestecă cu sucul de lămâie, apoi se omogenizează cu pasta din castravete. Masca rezultată se aplică pe față și se lasă 20 de minute să acționeze.

Pentru înlăturare se folosește apa calduță. Efectele se vor simti imediat.

Castravetele proaspat sau sucul său calmează pielea, îndepărtează impuritățile depuse peste zi, combate ridurile, vindecă iritatiile. Cine are ochii umflați poate pune câte o felie de castravete pe fiecare ochi și scapă îndată de acest inconvenient.

4. Mască hidratantă cu banana si vitamina E

O mască intens hidratantă, îmbogățita cu un element indispensabil pielii, vitamina E.

Ai nevoie de o banană medie sau mare, bine coaptă, și de patru capsule de vitamina E.

Vitamina E ajută la repararea leziunilor minore, în timp ce banana îți energizează pielea prin conținutul său bogat în vitamine și minerale. Pisează foarte bine banana, până ce obții o pastă. Spage capsulele de vitamina E și scurge conținutul peste pasta de banană. Aplică masca pe față, evitând zona ochilor. După 10 minute, clătește-te cu apă călduță și usucă-te prin tamponare cu servețele curate.

5. Masca purificatoare cu argila

Argila este utilizată pentru purificarea internă, dar și externă.

Pentru ten, poți face o mască purificatoare din pudră de argilă, amestecată cu apă minerală, miere, sucuri sau piureuri din fructe. Pasta obținută ar trebui să fie suficient de groasă încât să o poți aplica fară probleme pe față și decolteu.

Aplica masca pe față, evitând zona ochilor, și las-o să se usuce timp de 20 de minute. Folosește această mască cel puțin o dată pe saptămână.

6. Mască cu gutuie pentru ten gras

Pentru un ten gras, un amestec format din galbenus de ou și răzătură de gutuie.

Se lasă masca să acționeze timp de 15-20 de minute. Bogate în vitamina A,B și C, acționează ca stimulant și astringen pentru piele.

7. Mască pentru sezonul rece

Masca rezultată dintr-un amestec de afine, o cescuța de iaurt și o linguriță de miere este minunată în sezonul rece.

Masca rezultată se aplică pe față timp de 10 minute.

8. Mască cu struguri

Pentru un ten excesiv de uscat poți realiza un amestec din pulpa unui fruct de sezon (struguri, măr, avocado) și miere.

Strugurii sunt bogați în săruri minerale (potasiu, calciu, fosfor și fier) dar și vitaminele A și B. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, iar apoi se spală tenul cu apă din abundență.

9. Mască cu ulei de măsline pentru ten uscat

Se adaugă ulei de măsline la un gălbenuș de ou și câteva picături de miere, apoi bate amestecul pentru a obține o pastă subțire.

Masca se aplică pe ten și se lasă să se întărească timp de câteva minute, după care se clătește cu apă calduță.

10. Mască pe bază de tomate, împotriva coșurilor

Sucul natural obținut din apă și roșii stoarse poate fi aplicat sub formă de comprese pe zonele cu probleme: nas, frunte, bărbie(zona T).

Acest remediu poate fi folosit zilnic sau numai atunci când consideri că este necesar.

Se recomandă să prepari loțiunea chiar înainte de a o folosi și să o amesteci cu apă plată sau minerală, nu de la robinet. Evită acest tratament dacă ai pielea sensibilă, deoarece acest produs acționează cu succes asupra coșurilor datorită acidității.