10 sfaturi despre cum să conduci pe zăpadă

Apropo.ro / 27.11.2013, 14:00
10 sfaturi despre cum să conduci pe zăpadă
Zăpada dă mereu bătăi de cap participanților la trafic, iar numărul accidentelor crește. Iată ce trebuie să faci pentru a merge fără probleme pe un drum acoperit cu zăpadă.

Șofatul pe drumurile acoperite cu zăpadă nu e același lucru ca șofatul pe drumuri uscate. Cum să te descurci cu mașina și pe timp de iarnă.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

1. Obligatoriu anvelope de iarnă

Chiar dacă unor șoferi nu le convine, legea spune acum că este obligatorie folosirea anvelopelor de iarnă atunci când condițiile meteorologice se înrăutățesc. Mai exact, dacă ninge și/sau drumurile sunt acoperite cu zăpadă, mașina pe care o conduci trebuie să fie dotată cu cauciucuri de iarnă pe toate roțile, nu doar pe roțile care asigură tracțiunea.

Dacă nu faci asta, riști să fii amendat de Poliție. Dar riscul de a primi o amendă nu se compară cu riscul de a face un accident. Anvelopele de iarnă sunt construite dintr-un cauciuc mai moale decât anvelopele de vară și oferă o aderență mai bună atunci când termometrul scade sub șapte grade Celsius, iar drumurile sunt acoperite cu gheață sau zăpadă. 

2. O verificare generală a mașinii nu strică niciodată

Înainte ca primii fulgi de nea să se așeze pe drumurile din zona în care locuiești, e recomandat să faci o verificare generală pentru mașina ta. Cei de la service (sau chiar tu, dacă te pricepi îndeajuns de bine) vor verifica starea în care se află sistemul de suspensie, sistemul de frânare, sistemul de răcire și motorul, după care îți vor da o listă cu problemele pe care mașina ta le are.

Pe timp de iarnă, e foarte important ca frânele să funcționeze foarte bine, iar în sistemul de răcire să existe un lichid potrivit pentru temperaturi scăzute, care să nu înghețe. Bineînțeles, și celelalte probleme – care pot părea minore – ar trebuie remediate înainte să vină frigul.

Sigur, toate acestea costă, însă nimic nu valorează mai mult decât viața ta. Dacă mașina pe care o conduci are prea multe probleme, iar tu nu îți permiți să o repari, mai bine alegi mijloacele de transport în comun. E mai sigur pentru toată lumea așa.

3. Verifică presiunea în roți

E foarte important ca anvelopele să fie umflate la presiunea corectă, indiferent de anotimp – astfel se reduce riscul de pierdere a aderenței, iar consumul de carburant rămâne la cote normale. Poți să faci această verificare la orice vulcanizare.

Citește mai multe detalii despre șofatul pe timp de iarnă, pe Promotor.ro